начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Здравейте колеги, та взех си апартамент /малък, но мой / ...

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Здравейте колеги, та взех си апартамент /малък, но мой / ...

Мнениеот alexandar25 » 10 Яну 2011, 22:22

Здравейте колеги, при все че съм още студент едва ли мога да ви наричам така, но ... :oops: :oops:

Та взех си апартамент /малък, но мой / и още в първите дни когато му правят освежителен ремонт дойде разочарованието. Става въпрос, че имам теч. От по горния етаж...от терасата им тече в ъглите на моята стая. Мисля да напиша една нотариална покана до собствениците на имота на мен / защото сега там живеят наематели/ в която да ги поканя в разумен срок да си поправят терасата. Според наемателите им никакво внимание нямало да обърнат на НП и за това ще се подготвя за процес.

45 ЗЗД или за вещ със скрити недостатъци, 109 ЗС ....или по законе за етажната собственост?
Някакви идеи, съвети от препатили в идентичен казус ;) :oops: :oops:
Аватар
alexandar25
Потребител

Re: Колеги, търся Вашите съвети.

Мнениеот law_master » 11 Яну 2011, 12:10

109 ЗС е вещен иск, а според мен създалите се отношения са по скоро облигацинни. 45 принципно става, но 50 май ще е по-подходящ ( 5 е добре, ама 6 е по-добре, седмата върви.... отнесох се :lol: ).
Скрити недостатъци... трябва с/у продавача.... незнам :roll:
И също така може да се измисли нещо и със ЗУЕС, ама сега нямам мн време.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот Pause » 11 Яну 2011, 12:18

Струва ми се ,че този теч е съществувал преди продажбата на апартамента и дори продавача да го е премълчал или незнаел не го освобождава от отговорност.И може например направо към продавача да се обърнете и да искате да го ремонтира за негова сметка ,освен ако правотови не е покрито с давност. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 11 Яну 2011, 12:43

Така, като ви чета, оставам с убеждението, че терасата на Вашия апартамент е присъединена към стаята и сега, подът на терасата отгоре се явява таван за Вашата стая...
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Re: Здравейте колеги, та взех си апартамент /малък, но мой / ...

Мнениеот portokal » 11 Яну 2011, 13:02

Що, бе, може и "по диагонал" да тече навътре в стаята. 8)

Според мен, но може и да не съм права - 109 ЗС с цел спиране на теча, евентуално 45 за обезщетение (по-скоро 45, а не 50, защото явно вредата идва от немарлива "грижа" за апартамента, а не от свойствата му).
Течът, ако е отгоре, не е недостатък на купения апартамент май, а ако вече са били настъпили "разрушения" и в него към момента на продажбата, те би трябвало да са се виждали.

Пиша набързо, а освен това изобщо не съм сигурна в това, което пиша. :oops:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот alexandar25 » 11 Яну 2011, 13:02

Терасата на горният апартамент е върху моята стая.

Ч!удя се, иска по ЗЗД 265 / но аз не съм ПОРЪЧВАЩ в случая/ да ползвам или Наредбата за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти?

Мисля си да отида при строителната фирма и да им обясня проблема, а ако имат под изпълнители занимаващи се с хидроизолацията например да ме насочат към тях????

п.п. Сградата е с разрешение за ползване от 2009 така, че няма страшно за даваността ;)
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот Melly » 11 Яну 2011, 16:37

alexandar25 написа:.........Става въпрос, че имам теч. От по горния етаж...от терасата им тече в ъглите на моята стая.

alexandar25 написа:Сградата е с разрешение за ползване от 2009.....

Като начало бих заострила вниманието върху изясняване на следния факт: Трябва да се проучи дали съществуващото положение е съобразено с проектната документация на сградата въведена в експлоатация през 2009, или след приемането на обекта в експлоатация бившият собственик е "усвоил" своята тераса съм стаята от апартамента си.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 11 Яну 2011, 19:16

А дали изобщо е теч? Може да кондензира влага в ъглите поради недостатъчна топлоизолация отгоре. Това може да се разбере през лятото... Иначе, хидроизолационните работи са с гаранция 5 години. Топлоизолационните също, но при определени условия.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот Melly » 11 Яну 2011, 19:39

Има съществени детайли, които съм убедена, че не са спазени при покупката така, че новият собственик да се ползва от правото на рекламация в периода на гаранционния срок. :wink:
NB! Горното не би било вярно, ако питащият е първи по ред купувач.

В противен случай, Свирено! :?
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Покупко-продажба