- Дата и час: 30 Ное 2024, 14:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ДМА –без документ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
ДМА –без документ
Искам да питам как може да се заприходи закупен павилион от фирма от физическо лице за което нямаме фактура?
- tu6an
- Младши потребител
Re: ДМА –без документ
Не можете, трябва ви документ за извършен разход, доказващ придобиването на актива.
- dessys
- Потребител
Договор за покупко-продажба на движима вещ.
- Гост.
- Старши потребител
А трябва ли този договор да е нотариално заврен или не е неодходимо?
- tu6an
- Младши потребител
Поли ти счетоводител ли си или адвокат, че нещо ти бъркам професията. С договор се заприхождават само стоки на лизинг и в края на лизинговия период пак се изисква фактура.
- dessys
- Потребител
dessys ,
не ме интересува ти какво работиш, така щото знам, че не си юрист. Ала и да си счети, пак ... ми е все тази.
Договор за покупко- продажба, без участие на нотариус. После се съставя протокол( или както искате го именовайте този първичен счетоводен документ, който замества фактурата) между страните и проблема е уреден.
п.п. Какво, стана на криво, или е по-комплицирано? Не, че се интересувам и от това.
не ме интересува ти какво работиш, така щото знам, че не си юрист. Ала и да си счети, пак ... ми е все тази.
Договор за покупко- продажба, без участие на нотариус. После се съставя протокол( или както искате го именовайте този първичен счетоводен документ, който замества фактурата) между страните и проблема е уреден.
п.п. Какво, стана на криво, или е по-комплицирано? Не, че се интересувам и от това.
- Гост.
- Старши потребител
А имате ли представа при какви обстоятелства се издава протокол и каква роля играе фактурата в счетоводството (не в правото) при отчитането? Пак повтарям не заблуждавайте човека, въз основа договори и протоколи се заприхождават само стоки на лизинг, но не и за цялата стойност. За нея се изисква задължително фактура.
- dessys
- Потребител
....
Не знам защо не приемете факта, че всяка стопанска операция може да се осчетоводи и че едно ФЛ не може да издаде фактура.
По пътя на логиката в становището изложено тук - с ФЛ сделки няма да сключвате.
Дали ще приемете предложението ми- ваша работа, но то минава през одиторски контрол, мина и през данъчна ревизия, мина и през съдебен- без забележки, така щото е в синхрон и с ЗС.
Аз съм до тук.
Не знам защо не приемете факта, че всяка стопанска операция може да се осчетоводи и че едно ФЛ не може да издаде фактура.
По пътя на логиката в становището изложено тук - с ФЛ сделки няма да сключвате.
Дали ще приемете предложението ми- ваша работа, но то минава през одиторски контрол, мина и през данъчна ревизия, мина и през съдебен- без забележки, така щото е в синхрон и с ЗС.
Аз съм до тук.
- Гост.
- Старши потребител
dessys написа:А имате ли представа при какви обстоятелства се издава протокол и каква роля играе фактурата в счетоводството (не в правото) при отчитането? Пак повтарям не заблуждавайте човека, въз основа договори и протоколи се заприхождават само стоки на лизинг, но не и за цялата стойност. За нея се изисква задължително фактура.
Много чудно твърдение.Ами ако продавачът не е данъчно задължено лице по ЗДДС ,а обикновен гражданин , каква фактура ще Ви издаде за продажбата.И според вас тогава , Търговци от граждани не могат да купуват вещи , щото последните няма задължение , а и няма как да издадат фактура и търговците не могат да осчетоводят актива.Смесвате сериозно нещата.
Недейте така....
- REVOLUTION
- Активен потребител
Господине аз говоря за конкретния случай на питащия, който до колкото разбрах е купил павильон от фирма - физическо лице (ЕТ) и иска да го заприходи. ЕТ не са ли данъчно задължени?
- dessys
- Потребител
dessys написа:Господине аз говоря за конкретния случай на питащия, който до колкото разбрах е купил павильон от фирма - физическо лице (ЕТ) и иска да го заприходи. ЕТ не са ли данъчно задължени?
Еволюция.
Какво стана с шевролета, закупен от ф.л., за която сделка е съставен протокол и не е заприходен във вашето счетоводство?
- Гост.
- Старши потребител
Не еволюция, ами премахване на излишни обяснения. Не е заприходен шевролета, защото е купен кеш от фл ет, за което фактура няма (незнайно за мен защо). Иначе не става нищо...седи си на паркинга...Нещо друго...
- dessys
- Потребител
dessys написа:Господине аз говоря за конкретния случай на питащия, който до колкото разбрах е купил павильон от фирма - физическо лице (ЕТ) и иска да го заприходи. ЕТ не са ли данъчно задължени?
Дори да го е купил от ЕТ , за което няма информация във въпроса , въпросното ЕТ може да не е данъчно задължено лице по смисъла ЗДДС и да не е длъжно да издава данъчна фактура.
Фактурата не е единствения счетоводен документ , нали така?
- REVOLUTION
- Активен потребител
dessys написа:Не еволюция, ами премахване на излишни обяснения. Не е заприходен шевролета, защото е купен кеш от фл ет, за което фактура няма (незнайно за мен защо). Иначе не става нищо...седи си на паркинга...Нещо друго...
Фирмата Ви да си изпрати главния счетоводител на някои семинар!
- REVOLUTION
- Активен потребител
REVOLUTION написа: Фирмата Ви да си изпрати главния счетоводител на някои семинар!
Бих и предложила, но е дъщеря на шефа и ме е страх да не ме лиши от коледни на този етап.
- dessys
- Потребител
dessys написа:REVOLUTION написа: Фирмата Ви да си изпрати главния счетоводител на някои семинар!
Бих и предложила, но е дъщеря на шефа и ме е страх да не ме лиши от коледни на този етап.
Аааа , тогава со кротце , со благо...
Весели празници!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Такава любезност не мога да подмина...Весели празници и на вас господине
- dessys
- Потребител
REVOLUTION написа:dessys написа:Господине аз говоря за конкретния случай на питащия, който до колкото разбрах е купил павильон от фирма - физическо лице (ЕТ) и иска да го заприходи. ЕТ не са ли данъчно задължени?
Дори да го е купил от ЕТ , за което няма информация във въпроса , въпросното ЕТ може да не е данъчно задължено лице по смисъла ЗДДС и да не е длъжно да издава данъчна фактура.
Фактурата не е единствения счетоводен документ , нали така?
Така е, но в конкретния случай имаме ли търговец- има задължение да издаде ( повечето имат такива кочани, а най-малкото- касов бон).
Тези, които не са регистрирани по ДДС също издават фактури, нали така( изключението на чл. 113, т.7 ЗДДС).
Това е неотносимо към спора, но поне по изложеното смятам, че счетито не бива да ходи на семинар.
- Гост.
- Старши потребител
Малко допълнение.
Закупуването има правна, счетоводна и данъчна странал Не ги бъркайте.
Закупуването има правна, счетоводна и данъчна странал Не ги бъркайте.
- SashkoS
- Потребител
Къде сбърках?
- Гост.
- Старши потребител
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|