- Дата и час: 27 Ное 2024, 07:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Срок за изплащане на фактури
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
48 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Срок за изплащане на фактури
Здравейте!
Искам да попитам има ли регламентиран срок за изплащане на фактури за извършени услуги? Ние сме фирма по ДЗЗД. Извършваме метални услуги на известна голяма фирма. До м. юли 2010 г. ни изплащаха фактурите след 60-дневен срок. Но от тогава - след 4,5 - 5 месеца, което не ни удовлетворява. Оказва се, че сме принудени да кредитираме голямата фирма и нищо не можем да направим. Затова въпросът ми е: има ли регламентиран срок за изплащане на фактурите? През м. октомври имаше публикация в интернет, че ЕС ще задължи държавата да въведе 30-дневен срок. Така ли е и ще влезе ли в сила и откога?
Предварително благодаря!
Искам да попитам има ли регламентиран срок за изплащане на фактури за извършени услуги? Ние сме фирма по ДЗЗД. Извършваме метални услуги на известна голяма фирма. До м. юли 2010 г. ни изплащаха фактурите след 60-дневен срок. Но от тогава - след 4,5 - 5 месеца, което не ни удовлетворява. Оказва се, че сме принудени да кредитираме голямата фирма и нищо не можем да направим. Затова въпросът ми е: има ли регламентиран срок за изплащане на фактурите? През м. октомври имаше публикация в интернет, че ЕС ще задължи държавата да въведе 30-дневен срок. Така ли е и ще влезе ли в сила и откога?
Предварително благодаря!
- eligeorgieva
- Нов потребител
Re: Срок за изплащане на фактури
Няма законоустановен срок. Плащането, както и сроковете, се определят в договора. Надявам се сте договорили тези важни условия прецизно /срокове, ред и условия на плащане/...
Фактурите се издават за данъчни цели, сами по себе си не пораждат задължения. Сроковете се определят единствено от волята на страните, обвързани са с определени условия, като например доствака на стоки и услуги и т.н., въпреки че има и случаи да са обвързани и с датата на издаване на факурата.
Фактурите се издават за данъчни цели, сами по себе си не пораждат задължения. Сроковете се определят единствено от волята на страните, обвързани са с определени условия, като например доствака на стоки и услуги и т.н., въпреки че има и случаи да са обвързани и с датата на издаване на факурата.
- microfinance
- Потребител
microfinance написа:Няма законоустановен срок. Плащането, както и сроковете, се определят в договора. Надявам се сте договорили тези важни условия прецизно /срокове, ред и условия на плащане/...
Фактурите се издават за данъчни цели, сами по себе си не пораждат задължения. Сроковете се определят единствено от волята на страните, обвързани са с определени условия,........
Има срокове в зависимост от вида на сделката, освен ако е договорено друго.
В случай, че сделката е доставка на метални изделия, стоката се заплаща при получаването (освен ако е договорено друго).
Истината рядко е чиста и никога проста
-
wladi - Потребител
microfinance написа:.....Фактурите се издават за данъчни цели, сами по себе си не пораждат задължения. ......
МОЛЯ ?!?
Предлагам това твърдение да влезе в класацията "ПРОСТОТИЯ НА ГОДИНАТА" !!!
Уважаеми госпожо/господине. Това е просто връх на невежеството. Нямам думи ...
Съдейки по ника Ви се занимавате с финанси / не дай, Боже, със счетоводство /. Затваряйте си офиса и си помислете за друго поприще.
Амин !
- vhdimov
- Младши потребител
Задължението се поражда по силата на договора, не на фактурата, и аре по- спокойно, .
I have learned, that if one advances confidently in the direction of his dreams, and endeavors to live the life he has imagined, he will meet with a success unexpected in common hours.
- ralitsa
- Потребител
vhdimov написа:microfinance написа:.....Фактурите се издават за данъчни цели, сами по себе си не пораждат задължения. ......
МОЛЯ ?!?
Съдейки по ника Ви се занимавате с финанси / не дай, Боже, със счетоводство /. Затваряйте си офиса и си помислете за друго поприще.
Амин !
"В класацията "ПРОСТОТИЯ НА ГОДИНАТА" !!! по-скоро бих класирал Вашата реакция, защото очевидно твърдите, че фактурата поражда задължение, което всъщност е "простотията на годината" Твърдението на microfinance е съвсем точно!
Срамота е, ако сте юрист ...
- inspectora
- Активен потребител
inspectora написа:vhdimov написа:microfinance написа:.....Фактурите се издават за данъчни цели, сами по себе си не пораждат задължения. ......
МОЛЯ ?!?
Амин !
"В класацията "ПРОСТОТИЯ НА ГОДИНАТА" !!! по-скоро бих класирал Вашата реакция, защото очевидно твърдите, че фактурата поражда задължение, което е "простотията на годината" Твърдението на microfinance е съвсем точно!
Срамота е, ако сте юрист ...
Няма как да е юрист.Освен ако е с диплома като на Калина !
- REVOLUTION
- Активен потребител
Аз пък съм чувал от "именит и бележит" адвокат, че фактурата е официален документ. Щом това е така, защо пък да не може и задължения да поражда в крайна сметка? Колко ще се облекчи търговският оборот, да не говорим за работата на юристите.... Колегата/колежката сигурно се объркал/а, може би е разбрал/а, че не служат за доказване на задължения...
- monz67
- Младши потребител
monz67 написа:Аз пък съм чувал от "именит и бележит" адвокат, че фактурата е официален документ. Щом това е така, защо пък да не може и задължения да поражда в крайна сметка? Колко ще се облекчи търговският оборот, да не говорим за работата на юристите.... Колегата/колежката сигурно се объркал/а, може би е разбрал/а, че не служат за доказване на задължения...
Официален документ... .Ясно темата става петъчна.
Офффф , някои друг да изнесе лекцията!
- REVOLUTION
- Активен потребител
REVOLUTION написа:monz67 написа:Аз пък съм чувал от "именит и бележит" адвокат, че фактурата е официален документ. Щом това е така, защо пък да не може и задължения да поражда в крайна сметка? Колко ще се облекчи търговският оборот, да не говорим за работата на юристите.... Колегата/колежката сигурно се объркал/а, може би е разбрал/а, че не служат за доказване на задължения...
Официален документ... .Ясно темата става петъчна.
Офффф , някои друг да изнесе лекцията!
Сигурно защото си мисли, че фактурата се "връчва" с почести.
-
Melly - Старши потребител
monz67 написа:Аз пък съм чувал от "именит и бележит" адвокат, че фактурата е официален документ.
по кое право
- vassilev
- Активен потребител
monz67 написа:Аз пък съм чувал от "именит и бележит" адвокат, че фактурата е официален документ.
Сериозно ли? Или се бъзикате ... олеле, не мога повече ...
monz67 написа:Колегата/колежката сигурно се объркал/а, може би е разбрал/а, че не служат за доказване на задължения...
Ами май по-скоро могат да служат за доказване на задължения ... не и за възникване, но за доказване - абсолютно могат да служат
Абе тука вече не знам какво се случва ...
Деки, Поли и другите, които ме "нахокахте" в една друга тема, където ви говорих за "матриала" - я г`лейте за ко` говорим тука ...
- inspectora
- Активен потребител
vassilev написа:monz67 написа:Аз пък съм чувал от "именит и бележит" адвокат, че фактурата е официален документ.
по кое право
По варненското право, диплома от Магнаурска школа (ВСУ Черноризец Храбър) Бууу! Яката работа!
inspectora написа:monz67 написа:Аз пък съм чувал от "именит и бележит" адвокат, че фактурата е официален документ.
Сериозно ли? Или се бъзикате ... олеле, не мога повече ...monz67 написа:Колегата/колежката сигурно се объркал/а, може би е разбрал/а, че не служат за доказване на задължения...
Ами май по-скоро могат да служат за доказване на задължения ... не и за възникване, но за доказване - абсолютно могат да служат
Деки, Поли и другите, които ме "нахокахте" в една друга тема - я г`лейте за ко` говорим тука ...
К'ви сте киселяци, дайте малко по-весело бе...
Точно т'ва казах и аз, колегата който написа простотията, сигурно се е объркал и сметнал, че микрофинанс говори за доказване вместо възникване, аз по друг начин не мога да си я обясня тази ГРуба ГРозна ГРешка.
Последна промяна monz67 на 02 Дек 2010, 17:29, променена общо 1 път
- monz67
- Младши потребител
inspectora написа:monz67 написа:Аз пък съм чувал от "именит и бележит" адвокат, че фактурата е официален документ.
Сериозно ли? Или се бъзикате ... олеле, не мога повече ...monz67 написа:Колегата/колежката сигурно се объркал/а, може би е разбрал/а, че не служат за доказване на задължения...
Деки, Поли и другите, които ме "нахокахте" в една друга тема, където ви говорих за "матриала" - я г`лейте за ко` говорим тука ...
Не се главоболи, Инспекторе,
Следи темата..., ВНИМАТЕЛНО!. Още не е нахлул ГлавПрофДомУ....лят. Изчакай и се наслаждавай на неговите бисери.
Темата наистина се очертава кАто ПЕТЪЧНА.
-
Melly - Старши потребител
monz67 написа:vassilev написа:monz67 написа:Аз пък съм чувал от "именит и бележит" адвокат, че фактурата е официален документ.
по кое право
По варненското право, диплома от Магнаурска школа (ВСУ Черноризец Храбър) Бууу! Яката работа
Ами там не съм специалист.
Попитах в друг смисъл-доказателствената сила на фактурата в гр.процес няма доказателствената сила на официален документ.
Но няма да се учудя, ако за нуждите на наказателното или данъчното право (с които не се занимавам от години) се е приемало и нещо от сорта.
- vassilev
- Активен потребител
Е аз намекнах, че адвокатът е "именит/бележит". Магнаурската школа е брутална, колеги. Наскоро ми съобщи една "колежка" завършила там, че всъщност (Е)ООД отговаря до размера на капитала. То затуй се казвало "с ограничена отговорност"... Даже бях упрекнат, че не съм чел ТЗ, бях принуден виновно да наведа глава... Има шестица по търговско право, колежката...
- monz67
- Младши потребител
wladi написа:Има срокове в зависимост от вида на сделката, освен ако е договорено друго.
В случай, че сделката е доставка на метални изделия, стоката се заплаща при получаването (освен ако е договорено друго).
Колега, а ако закупя метални лопати с дървени дръжки, пак ли се заплаща при получаването...
п.с. Тук ще възникне преюдициалният въпрос, лопата без дръжка - е ли лопата?
- monz67
- Младши потребител
Днес не е ли четвъртък?
- inspectora
- Активен потребител
Частен свидетелстващ, без материална доказателствена стойност.... ама не бях се сещала, че може да бъде весело с това писмено доказателство.
Инспекторе, поднасям извинения.
Инспекторе, поднасям извинения.
- Гост.
- Старши потребител
Който иска може да си направи следния експеримент:
С търсачката до потърси словото "фактура" в Закона за счетоводството и Търговския закон. Някой може да бъде изненадан, че думичката "фактура" не се среща нито един път в ЗСч. и само един път в ТЗ (чл. 321). Няма да я намери и в ЗКПО. В ЗДДС се среща честичко, ама там нещата са други.
С търсачката до потърси словото "фактура" в Закона за счетоводството и Търговския закон. Някой може да бъде изненадан, че думичката "фактура" не се среща нито един път в ЗСч. и само един път в ТЗ (чл. 321). Няма да я намери и в ЗКПО. В ЗДДС се среща честичко, ама там нещата са други.
- mosqito
- Младши потребител
48 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
|
|