Здравейте на всички във форума!
Имам следното питане,моля хора помагайте,че ще с епобъркам вече .От края на 2008 имам договор за прокурист вписан в агенцията по вписванията.Аз тогава и родих края на 2008,а прокуриста се водеше работник във фирмата.Имам ЕТ с един работник,а в момента с нито един.Работника не работи във фирмата от 1 година.Та този т.нар. прокурист изобщо не е изпълнявал длъжността си.Аз впоследствие се върнах на работа,когато детето направи 1 годинка.Нямам договор за прокурист във НАП.И тъй като нямам и счетоводител а една позната ми прави осигуровките и приложенията за НАП и аз ходя да си ги внасям сама и днес една счетоводителка ми каза ами ако ти направят ревизия ще плащаш осигуровките за 2 години назад върху 700 лева и аз съм пред нервен срив направо .Договора не е прекъснат.И сега ,какво да правя?
- Дата и час: 23 Ное 2024, 14:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
отписване на прокурист
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: отписване на прокурист
Я се успокой малко... Не е нужно паника, а трезво обмисляне. На първо време вземи мерки да бъде отписан този прокурист. На второ време ... просто забрави за притесненията си защото няма как да възникнат някакви вредни за тебе последици. А това е така, защото прокуристите са назначават на трудов или граждански договор. Когато прокуриста няма нито начислено, нито изплатено възнаграждение, няма и задължение за начисляване на осигуровки. Верно, че от тази година го попромениха КСО, и вече осигуровки се дължат дори и когато те не са начислени - чл. 7 ал.3 КСО:
(3) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Когато възнагражденията са начислени, но не са изплатени или не са начислени, осигурителят внася осигурителните вноски по ал. 1 и 2 до края на месеца, следващ месеца, през който е положен трудът.
......
Но в твоя случай няма полагане на труд от страна на прокуриста. Все пак отпиши прокуриста от ТР за да приключиш случая.
(3) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Когато възнагражденията са начислени, но не са изплатени или не са начислени, осигурителят внася осигурителните вноски по ал. 1 и 2 до края на месеца, следващ месеца, през който е положен трудът.
......
Но в твоя случай няма полагане на труд от страна на прокуриста. Все пак отпиши прокуриста от ТР за да приключиш случая.
- mosqito
- Младши потребител
Много благодаря за отговора.Тези дни ще ходя в агенцията по вписванията да го отпиша.Само,че не ми е ясно дали пак трябва да ходим при нотариус с прокуриста да прекъснем договора,а той е изтекъл на 01,11 2010 т.е. скоро.Имам договор с ПРОКУРИСТА ЗА 225 лв на месец нотариално заверен и той е вписан в агенцията с него,а други документи нямам.
- roni777
- Нов потребител
mosqito написа: ......
Трудно ще убедите данъчните, че за периода, когато ЕТ е била в майчинство 1 година, фирмата е осъществявала дейност без управител, респ. въпросния прокурист Естествено това би излязло наяве единствено при ревизия, а питащата нещо... не казва дали се притеснява от такава.
-
atanaspetrovmeister - Потребител
Момичето си го е написало:
т. е. от края на 2009 г., когато тя си е поела нещата в ръце. Пък тази промяна за облагане с осигуровки и на "неначислените" заплати е от тази година. Значи няма място за притеснение дори и да има ревизия. А нужда от прокурист изобщо е нямало, тъй като до изтичането на 410-те дни тази фигура не е необходима. Чак след това според НАП ще трябва да се назначи прокурист, но в конкретния случай мамчето се е върнала на работа дори преди да изтекат тези 410 дни:Работника не работи във фирмата от 1 година.
От края на 2008 имам договор за прокурист вписан в агенцията по вписванията. Аз тогава и родих края на 2008... впоследствие се върнах на работа,когато детето направи 1 годинка
- mosqito
- Младши потребител
Нека да изчистим нещата.
От края на 2008г., т.нар. "мамче" не може да е на работа (болнични, отпуск ...). Поради тази причина се назначава прокурист. Една година (през която фирмата осъществява дейност, а мамчето си е в къщи) този прокурист поне на документи се води, че управлява. Едва в края на 2009г. същият вече става излишен.
От края на 2008г., т.нар. "мамче" не може да е на работа (болнични, отпуск ...). Поради тази причина се назначава прокурист. Една година (през която фирмата осъществява дейност, а мамчето си е в къщи) този прокурист поне на документи се води, че управлява. Едва в края на 2009г. същият вече става излишен.
-
atanaspetrovmeister написа:Нека да изчистим нещата.
Не съм съгласен... Този номер с прокуриста бе измислен с писма на НОИ. (Защо не можеше с търговски пълномощник, кой има дори повече права отколкото прокуриста? Може би защото той не се вписва никъде и винаги може да упълномощиш някого). Има няколко съдебни решения, които отмениха тази практика на НОИ като противозаконна. След като майчето е внасяло пари за осигуровки за определени соцални рискове, при сбъдването на някой от тях обезщетението се дължи без разни ограничителни условия. Поне така казва КСО:
Чл. 50. (1) Осигурената за общо заболяване и майчинство майка има право на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 410 календарни дни, от които 45 дни преди раждането.
.....
Все пак от НОИ приеха компромисен вариант, че прокурист ще е необходим след свършване на отпуска за бременност и раждане (т. е. след 410-я ден):
Писмо № 94Т-623-1 от 14.12.2005 г. на НОИ
Собственичка на ЕООД, която излиза в отпуск за отглеждане на малко дете, какви осигурителни вноски дължи и при какви условия има право да ползва такъв отпуск? Следва ли да възложи управлението на фирмата на прокурист?
За периода на бременност и раждане (135 календарни дни) на самоосигуряващите се майки, осигурени за всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест и безработица, се изплаща парично обезщетение по чл. 50 от КСО при условията на чл. 48а от КСО този период не се изисква управлението на дружеството да се възлага на прокурист.
Върху получено парично обезщетение при бременност и раждане се дължат осигурителни вноски за фонд „Пенсии" и здравно осигуряване за сметка на лицето, а за 2005 г. - само за здравно осигуряване.
За периода на отглеждане на малко дете, когато майката не упражнява трудова дейност като самоосигуряваща, но дружеството не е преустановило дейност, следва да се сключи договор за прокура с друго лице, което да управлява фирмата срещу възнаграждение.
В този случай майката има право на парично обезщетение по чл. 53, ал. 1 от КСО, като вьрху него дължи за своя сметка здравни осигуровки.
При положение, че след изтичане на срока, за който се изплаща обезщетение при бременност и раждане, майката продължи да упражнява трудова дейност като самоосигуряваща се, тя има право на 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ал. 1 от КСО, като за същия период дължи осигурителни вноски по съответния ред за ДОО и за здравно осигуряване.
---
Само да припомня, че периода на отглеждане на малко дете е периода след 410-я ден, а тъй като писмото е старичко, тогава този период е бил 135 дни.
- mosqito
- Младши потребител
Колега mosqito, налага се да призная - убедихте ме. Прекратявам спора
-
Здравейте на всички!Много се обърках особенно като ходих при адвокат и той ми каза,че прокуриста,трябвало сам да се осигурява .В крайна сметка платих му,за да го отпише,въпреки,че това можех и аз да го направя.Счетоводителката каза ходи при адвокат,а адвоката ходи при счетоводителката .30 лв за консултация и 35 за агенцията.Договора за прокурист е изтекъл на 01.11.2010.Работника,с който сключих договора беше във фирмата до края на 2009 или началото на 2010.
Аз съм взимала майчинство 240 лв до 1 година на малкия и после 120 лв,като внасям осигуровки върху 420 лв.Последно една счетоводителка ми каза,че ако ми направят ревизия можело да се окаже,че трябва да внасям осигуровки.Да ви кажа често тази работа с този прокурист ми е доста объркана.
Много благодаря на всички отговорили .
Аз съм взимала майчинство 240 лв до 1 година на малкия и после 120 лв,като внасям осигуровки върху 420 лв.Последно една счетоводителка ми каза,че ако ми направят ревизия можело да се окаже,че трябва да внасям осигуровки.Да ви кажа често тази работа с този прокурист ми е доста объркана.
Много благодаря на всички отговорили .
- roni777
- Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|