начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Етажна собственост - такси за деца

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Етажна собственост - такси за деца

Мнениеот myrzelana » 26 Окт 2010, 10:01

Моля, за Вашето тълкувание каква такса трябва да плащат деца, навършили 6 г.
1/2, цяла или без такса.
Това са текстовете от Закона и Правилника, които успях да намеря.
Закон за управление на етажната собственост
Консумативни разходи и разходи за текущо поддържане
Чл. 51. (1) Консумативните разходи и разходите за текущо поддържане за общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците и обитателите.
(2) Деца до 6-годишна възраст и обитатели, които пребивават в етажната собственост не повече от един месец, не заплащат разходите по ал.1 ПУРНЕС (Правилник)
Чл.9.....
(4) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 87 от 2002 г.) Разходите за портиер (заплата, работно облекло и наем на заетото помещение), както и за почистването и поддържането на местата за общо ползуване се разпределят поравно, според броя на обитателите. Тези разходи не се заплащат от децата, ненавършили 3-годишна възраст, включително от временно живеещите, които са живели в сградите не по-малко от един месец, а децата от 3- до 6-годишна възраст включително заплащат 50 на сто от сумата, определена за останалите обитатели.
myrzelana
Младши потребител

Re: Етажна собственост - такси за деца

Мнениеот trando58 » 26 Окт 2010, 14:55

До murzelana
Вие цитирате старият правилник(ПУРНЕС). От 01.05.09г. съществува нов ЗУЕС който урежда тези въпроси. Там в т.51 (2) ясно е записано:"Деца до 6-годишна възраст и обитатели които пребивават в ЕС не повече от един месец,не заплащат разходите по ал.1(консумативни разходи) Това е валидното.ПУРНЕС е Правилник изведен от Закона за Собствеността, ЗУЕС е вече самостоятелен Закон за Управление на Етажната Собственост и е актуалният.
След навършване на 6-годишна възраст за дете се плаща пълна такса.
trando58
Потребител

Мнениеот myrzelana » 26 Окт 2010, 16:48

Благодаря за отговора. :)
Аз цитирах и двата нормативни акта, защото се притиворечат. Сега вече ми е ясно, след като законът отменя правилника.
myrzelana
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 26 Окт 2010, 17:32

Е едното е правилник а другото закон, но ако Ви предстои да мислите над това изчакайте ,ще има нови промени в закона ЗУЕС.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 26 Окт 2010, 20:46

До tony_sf
Пак приятелски съвет: Престани да объркваш хората! Това,че при теб има незнание по даден въпрос, не значи,че другите трябва да страдат от това.
Никъде в Проектът за Закон за изменение и допълнение на Законът за Управление на Етажната Собственост(ЗУЕС) няма предложение за промяна в упоменатият член 51,касаещ деца до 6г. възраст.Промяната е в това(много правилно),че се включват в тази категория и "собствениците"които отсъстват в даденият период от време.Така ,че ако едно нещо не съществува като проект,то не би било и възможно да се приеме ново.Остави жената,явно има проблем с Управата на ЕС,да се възползва от това което гласи законът в момента.Иначе и ние сме временно на тоя свят.
trando58
Потребител

Мнениеот toni_sf » 27 Окт 2010, 08:30

до-trando58 Аз не я подлъгвам за нищо ,а би трябвало сама да разбере ,че има разлика между закон и правилник.То и преди си имаше закон ,но незнам защо от 2000г насам се наложи правилника за прилагането и всички го приеха като закон.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 27 Окт 2010, 13:48

До tony_sf
Объркваш я...." но ако Ви предстои да мислите над това изчакайте ,ще има нови промени в закона ЗУЕС. "
Какво има да мисли над "това", има действащ закон и там ясно е записано какво и що. Какво да изчаква,нали всеки месец и искат пари. Най вероятно женицата има дете пр. на 4г. и неуката им касиерка,барабар с Управата я карат да плаща 50% за детето. Както писах по-горе,не се очакват и промени в този чл.,понеже го няма в проекта.Така,че постът ти е излишен.Това ,че жената е объркана от двата противоречащи се текста,е съвсем нормално,защото от в книжното издание на "Нова звезда" - София от 2009г. ,освен ЗУЕС и ЗС е включен и ПУРНЕС??? Кому е било нужно това и защо,е трудно да се каже,навярно за пълнеж за да се вдигне цената.Сигурен съм,че има десетки и стотици такива "объркани" хора,а някои дори го използват умишлено за спекулация.
trando58
Потребител

Мнениеот toni_sf » 28 Окт 2010, 08:30

до-trando58 Да за спекулацията знаеме много добре, но си има действащ закон нали ,както казахте :D а и съм сигурен ,че когато се взима решение на ОС винаги се погазва закона.Казах Ви едно , при Вас населен блок всички живеят , а друго е когато е населен блока 20-30% и собствениците който живеят ,трябва да плащат за сметка на другите собственици.А това ,че сте Видяли новият законопроект които трябва да бъде внесен и гласуван ,не си мислете ,че няма да има и промени в него
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот myrzelana » 28 Окт 2010, 21:07

Първо към тони_сф. Определено правя разлика между правилник и закон :D , обаче тук, ако и двете се действащи си противоречат, затова и попитах.
Зададох въпроса, защото имам близначки на 6 г. (току що навършени) и бебе на 7 м.
В таблицата за таксите, залепена в нашия вход от октомври, хем ми вземат цяла такса за близначките, хем са цитирали Правилника , в който пише, че от 3 до 6 г. включително (това включително го разбирам, че ако важи Правилника трябва да плащат по 1/2 такса, докато навършат 7 г.). Реално съм плащала за тях 1/2 такса то 3 до 6 г.
Щом важи законът значи правилно ми искат цяла такса. Дали е било правилно да плащам по 1/2 такса, докато не са били на 6 г. не го коментирам, щото пари няма да ми върнат :D . За бебето, обаче (живот и здраве) ще плащам, когато стане на 6, ако пак не измислят някоя дивотия.
Последна промяна myrzelana на 01 Ное 2010, 10:12, променена общо 1 път
myrzelana
Младши потребител

Мнениеот toni_sf » 29 Окт 2010, 12:09

:D Аз няма какво да се сещам ,Вие си имате проблем с Управата на ЕС .Щом Ви атакуват с правилника ,Вие ги атакувайте сьс закона. И все пак трябва да знаете ,че този закон циркулира от година и половина .А и си проверете решенията на ОС защото там може да е гласувано това нещо да се плаща.
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот trando58 » 29 Окт 2010, 17:57

myrzelana написа:Първо към тони_сф. Определено правя разлика между правилник и закон :D , обаче тук, ако и двете се действащи си противоречат, затова и попитах.
Зададох въпроса, защото имам близначки на 6 г. (току що навършени) и бебе на 7 м.
В таблицата за таксите, залепена в нашия вход от октомври, хем ми вземат цяла такса за близначките, хем са цитирали Правилника , в който пише, че от 3 до 6 г. включително (това включително го разбирам, че ако важи Правилника трябва да плащат по 1/2 такса, докато навършат 7 г.). Реално съм плащала за тях 1/2 такса то 3 до 6 г.
Щом важи законът значи правилно ми искат цяла такса. Дали е било правилно да плащам по 1/2 такса, докато не са били на 6 г. не го коментирам, щото пари няма да ми върнат :D . За бебето, обаче (живот и здраве) ще плащам, когато стане на 6, ако пак не измислят някоя дивотия.
Не искам да ви казвам дали плащам и за бавачката - сетете се сами . :twisted:

Пари може да не Ви върнат,но при всички случаи изисквайте от Управата на ЕС да Ви приспаднат НЕПРАВОМЕРНО НАДВЗЕТИТЕ СУМИ.Има погазване на закона,за което може да се иска дори и наказателна отговорност ако е умишлено.Направете сметка от 01.05.09г. до момента когато близначките Ви са навършили 6г. Това е периода в който те са били освободени от такса,а Вие сте плащали. Само като пример:Ако таксата за обитател в блока е 5лв. а на Вас са Ви вземали осем месеца неправомерно 2 х1/2 или 8 цели такси,това са 40лв. Поискайте от тук нататък 4 месеца да не плащате две такси или 4 х 10 = 40лв.
Абсурдно е да Ви откажат,умишлено или неумишлено,са нарушени правата Ви и Управата носи отговорност както пред Вас,така и като цяло пред ЕС.Не е нужно да предявите претенциите си със скандал,направете го културно и спокойно,като им обясните,че са направили грешка,но ако не я изправят,ще си търсите правата.Не е лошо да направите една снимка на таблото с таблицата и цитираният текст от ПУРНЕС ,това за всеки случай :wink:

П.П. Ако все пак откажат,пишете тук,ще Ви кажа веднага какво да направите.
trando58
Потребител

Мнениеот toni_sf » 30 Окт 2010, 09:32

до-myrzelanaНали това Ви намеквам ,ЗУЕС влезе в сила на 01.05.2009г и напълно изхвърли от употреба ПУРНЕС.Да разбирам ,че още на много места се работи по ПУРНЕС все още ,някъде ги съчетават за да им е по удобно ,и това го правят домоуправителите с дългодишна практика като такива. :D
toni_sf
Активен потребител

Назад към Етажна собственост