Здравейте колеги,
За първи път мисля да се възползвам от разпоредбата на 517 гпк, но никога на практика не съм го правила.
Имам ИЛ срещу ЕТ. Същото физическо лице е едноличен собственик на капитала в ЕООД. Може ли по реда на 517 да поискам налагане на запор? Ако е възможно ще се радвам на съвети от по-опитни колеги
И друг въпрос ми изниква в момента-Ако имаме ИЛ срещу ЕООД - проложима ли е тук хипотезата на 517? Може ли да се наложи запор?
Много благодаря предварително и се извинявам, ако въпросите са поставени некоректно, но това е материя непозната за мен до момента;)
- Дата и час: 27 Ное 2024, 09:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изпълнение върху дял-приложимо ли е тук?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Изпълнение върху дял-приложимо ли е тук?
Няма никакъв проблем да наложите запор върху дружествения дял, който притежава длъжникът в ЕООД. Нищо че е ЕТ-запорът се налага в качеството му на ФЛ.
За втория въпрос не разбрах добре - ако има ИЛ срещу длъжник-ЕООД...какво? Може да се наложи запор на дружествения дял на ЕООД-то в друго ООД, но не и в същото ЕООД (макар че съм виждал и такъв запор )
За втория въпрос не разбрах добре - ако има ИЛ срещу длъжник-ЕООД...какво? Може да се наложи запор на дружествения дял на ЕООД-то в друго ООД, но не и в същото ЕООД (макар че съм виждал и такъв запор )
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
- kalahan2008
- Активен потребител
Благодаря за изразеното мнение. По вторият въпрос явно бях избързала с питанката-има достатъчно практика която да внесе яснота
Иначе да запитам възможно ли е ако съм указала начина на изпълнение на ЧСИ /запор на РЗ, движими вещи или възбрана върху недв.имот напр. / след това да поискам изпълнение върху дял ?
Хубав ден
Иначе да запитам възможно ли е ако съм указала начина на изпълнение на ЧСИ /запор на РЗ, движими вещи или възбрана върху недв.имот напр. / след това да поискам изпълнение върху дял ?
Хубав ден
-
leia76 - Потребител
Аз пък се чудя нещо друго във връзка с чл.517 от ГПК... Да кажем, съдът прецени, че искът е основателен, прекрати дружеството, ама не предприема нищо по отношение служебното си задължение за вписване на факта в търговския регистър.
Последна промяна ralitsa на 09 Окт 2010, 12:50, променена общо 1 път
I have learned, that if one advances confidently in the direction of his dreams, and endeavors to live the life he has imagined, he will meet with a success unexpected in common hours.
- ralitsa
- Потребител
Намята се с бял чаршаф и бавно тръгва към Агенцията по вписванията. С бял, за да го забелязват отдалече, а бавно, за да не помислят, че го е откраднал и да не тръгнат да го гонят.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Решение 1778 от 30.01.1995 по гр.д. № 396/94, пето ГО.
Последна промяна ralitsa на 09 Окт 2010, 12:51, променена общо 1 път
I have learned, that if one advances confidently in the direction of his dreams, and endeavors to live the life he has imagined, he will meet with a success unexpected in common hours.
- ralitsa
- Потребител
leia76 написа:Иначе да запитам възможно ли е ако съм указала начина на изпълнение на ЧСИ /запор на РЗ, движими вещи или възбрана върху недв.имот напр. / след това да поискам изпълнение върху дял ?
Да, няма проблем, българският изпълнителен процес не определя поредност на изпълнителните способи, нито ограничава взискателя в избора му - за разлика от други европейски страни като Чехия, например.
ralitsa написа:Аз пък се чудя нещо друго във връзка с чл.517 ал.4 от ГПК... Да кажем, съдът прецени, че искът е основателен, прекрати дружеството, ама не предприема нищо по отношение служебното си задължение за вписване на факта в търговския регистър.
Т.е.- дружеството е прекратено, ама ликвидация не започва. И не се знае до кога. Какво проведение според Вас следва да има длъжникът????
Съдът следва да назначи ликвидатор (с определение) - ако нещо се мота - взискателят следва да пусне молба до съда или жалба за бавност.
А длъжникът си налага опинците и се ослушва като гърмяна лисица
- kalahan2008
- Активен потребител
А докато съдът се мота,длъжникът кво, да се беси ли??
Последна промяна ralitsa на 09 Окт 2010, 12:41, променена общо 1 път
- ralitsa
- Потребител
Ами да продължава по старому, само че дали ще намери с кого да си договаря? Защото ако в един по-късен етап съдът все пак назначи ликвидатор, а той вземе, че констатира, че са налице предпоставките за преминаване от ликвидация към несъстоятелност, и съдът определи начална дата на неплатежоспособността преди сделката, синдикът много лесно може да поиска отмяна на всички сделки, сключени от длъжника
- kalahan2008
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|