- Дата и час: 23 Ное 2024, 15:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
жалбите срещу откази
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
68 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
Re: жалбите срещу откази
На мен също ми отне шест месеца, но съдът се произнесе в наша полза и разпореди вписване на дружеството.
Защо обаче не присъждат разноските по делото? По този въпрос съдът изобщо не се е произнесъл.
Защо обаче не присъждат разноските по делото? По този въпрос съдът изобщо не се е произнесъл.
- krassy_stankova
- Младши потребител
Аз лично не виждам начин, защото фирмата се регистрира с подаването на заявлението веднага, т.е на момента.
Какво ще спрете, като тя вече е регистрирана?
Имах същия проблем, защото подадох едни документи и вечерта видях, че съм сгрешил адреса на управление, но всичко беше вече входирано и сега ще внасям такса за поправка на грешката, тъй като грешката е навсякъде и в учредителния акт и в заявлението.
Исках да отида да помоля да не ми обработват документите и да подам ново заявление с коректните данни, но вече беше късно.
Не знам ако има друго мнение-мола да го споделите, но това е смисъла на новия ТРегистър всичко да става веднага.
Какво ще спрете, като тя вече е регистрирана?
Имах същия проблем, защото подадох едни документи и вечерта видях, че съм сгрешил адреса на управление, но всичко беше вече входирано и сега ще внасям такса за поправка на грешката, тъй като грешката е навсякъде и в учредителния акт и в заявлението.
Исках да отида да помоля да не ми обработват документите и да подам ново заявление с коректните данни, но вече беше късно.
Не знам ако има друго мнение-мола да го споделите, но това е смисъла на новия ТРегистър всичко да става веднага.
- pitasht
- Активен потребител
До pitasht ,
Ако грешката е само в заявлението, може да се приеме за техническа.
Виждам, че пишете че е навсякъде, значи такава излиза че е волята на учредителите. Според мен най-лекият вариант е веднага подаване на ново заявление с нов адрес - 30 лева и един ден срам.
Ако грешката е само в заявлението, може да се приеме за техническа.
Виждам, че пишете че е навсякъде, значи такава излиза че е волята на учредителите. Според мен най-лекият вариант е веднага подаване на ново заявление с нов адрес - 30 лева и един ден срам.
- SashkoS
- Потребител
не знам как така ми се случва все нещо ще объркам, но наскоро се успокоих като на семеен познат друг адвокат в града където живее този мой познат му регистрира /т.е отказаха да регистрират/ ЕООД.
Познатият ми е лекар и иска да си прави ЕООД за практиката си като лекар а съдът отказа, защото такава била практиката -т.е можело само ЕТ, но не и ЕООД и толкова се зарадвах, че този път грешката не е моя, защото и аз щях да го объркам, но човек се учи докато е жив.
Познатият ми е лекар и иска да си прави ЕООД за практиката си като лекар а съдът отказа, защото такава била практиката -т.е можело само ЕТ, но не и ЕООД и толкова се зарадвах, че този път грешката не е моя, защото и аз щях да го объркам, но човек се учи докато е жив.
- pitasht
- Активен потребител
Здравейте, колеги.....Искам да Ви помоля за помощ, тъй като мои познати имат отказ за регистрация на ЕООД, но интересното в случая е , че със същия Учредителен договор(буквално буква по буква преписан),Протокол и т.н. има още две регистрирани фирми, т.е. на същите хора, на които им е постановен отказа....Какво да правя в този случай, тъй като ме помолиха да им помогна....Друг е въпроса , че има наистина грешки, но все пак факта, че със същите документи има регистрирани и други фирми, на които не е постановен отказ....
- elena_
- Младши потребител
elena_ написа:Здравейте, колеги.....Искам да Ви помоля за помощ, тъй като мои познати имат отказ за регистрация на ЕООД, но интересното в случая е , че със същия Учредителен договор(буквално буква по буква преписан),Протокол и т.н. има още две регистрирани фирми, т.е. на същите хора, на които им е постановен отказа....Какво да правя в този случай, тъй като ме помолиха да им помогна....Друг е въпроса , че има наистина грешки, но все пак факта, че със същите документи има регистрирани и други фирми, на които не е постановен отказ....
Първо, за да ви отговорим трябва да прочетем отказа. Може и друго да сте сгрешили. Ако не можете да помогнете изпратете познатите си при специалист. Все пак всяка жаба да си знае гьола. Аз примерно от наказателно право не разбирам и никога не съм поемал такъв клиент.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
Здравейте, колеги,
наскоро ми постановиха най-неочаквания отказ по повод следното:
подадох заявление за обябяване на ГФО на едно Дружество, като по определение причини квитанцията за държавна такса беше внесена на друго Дружество.
Постановеният отказ беше с мотив, че няма представена платена държавна такса и неизпълнение на чл.7, ал. 1 от Наредбата.
Моето намерение е да обжалвам, ако имате желание да споделите мнения, ще се радвам да ги прочета.
Хубав ден
наскоро ми постановиха най-неочаквания отказ по повод следното:
подадох заявление за обябяване на ГФО на едно Дружество, като по определение причини квитанцията за държавна такса беше внесена на друго Дружество.
Постановеният отказ беше с мотив, че няма представена платена държавна такса и неизпълнение на чл.7, ал. 1 от Наредбата.
Моето намерение е да обжалвам, ако имате желание да споделите мнения, ще се радвам да ги прочета.
Хубав ден
- nadinalex
- Нов потребител
Какво точно имате предвид? Платили сте с вносна бележка в брой? И са дадени булстат и ЕИК на друго дружество? Ако е така - отказът е правомерен.
Друг въпрос е, че може плащането да е за сметка на друго лице, но във ваша полза.
Друг въпрос е, че може плащането да е за сметка на друго лице, но във ваша полза.
- SashkoS
- Потребител
borika написа:В паника и недоумение: Преди 2 месеца подадох жалба против отказ. Като се заинтересувах днес за движението и, се оказва, че не е ясно къде е: служителките от АВ казват, че с пускането и в ел. система са си изпълнили задълженията и не се занимават с жалбите по- нататък- то си имало хора за това, но не знаели кои са те и какви са им телефоните; от окр. съд твърдят, че нямат такава пристигнала жалба.
Звъних на всички телефони, обявени на сайта на АВ, но никой не вдига.
Обичайна ли е тази практика ?
И друго: Прочетох постнатите тук съд. решения. Защо никой от колегите не е претендирал разноски? Аз ги претендирам.
Здравейте колега!
Интересува ме какво е развитието на отказа ви и по-точно по отношение на разноските. Ако и други имат подобна практика, моля нека се включат. Предстои ми обжалване на отказ и се колебая дали да поискам разноските.
Благодаря на всички отговорили.
И лека работна събота.
- meredith
- Нов потребител
имам отказ за вписване поради техническа грешка - вместо да напиша 2 дяла по 1 лев е написано 100 дяла. какво се прави в тези случаи?
- yarisa
- Нов потребител
Давайте наново и най-вече с нова такса.
Това му е кофтито на регистърното производство по ЗТР - сбъркаш ли - аут. На изходна позиция си. Няма процесуална възможност за указания за отстраняване на нередовности и прочие такива
Това му е кофтито на регистърното производство по ЗТР - сбъркаш ли - аут. На изходна позиция си. Няма процесуална възможност за указания за отстраняване на нередовности и прочие такива
- ykovachev
- Активен потребител
yarisa написа:имам отказ за вписване поради техническа грешка - вместо да напиша 2 дяла по 1 лев е написано 100 дяла. какво се прави в тези случаи?
Малко късно Ви пиша, може би сте изтървали срока, но според мен имате основания да обжалвате. Практика на Окр. съдилища е, че дл. лице по регистрацията би следвало с оглед приложените документи да провери това, което не му е ясно от Заявлението по образец. Виждал съм задължителни указания за вписване при много по-фрапиращи технически грешки от Вашата, вкл. и когато заявителят е пропуснал да попълни съответното поле в заявлението.
- A.Pato
- Потребител
Здравейте, аз имам успешна жалба срещу отказ на АВ и тя не е първата. Светвам всеки, който се колебае дали да пуска жалба срещу отказ, в крайна сметка да го направи. Ако имате други въпроси с удоволствие ще отговоря.
- kleemann
- Нов потребител
Здравейте, аз се колебая относно жалбата до съда, най -вече поради срока за произнасяне- по- горе четох че е 6 мес. от ПОС, а за СГС може и да е по- дълъг, но... ножа май вече опря до кокала. Накратко: "горда" притежателка съм на вече три отказа на АВ за вписване на новоучредено дружество (сагата започна на 01. 06. 2010). Мотивите на отказ номер едно бяха, че заявлението не произхожда от оправомощено лице- то беше подадено по ел. път и подписано с ел. подпис на единия съдружник, който не е управител, отказ номер две беше поради причина, че не е внесена нова държавна такса, което хич не ми с връзва с чл. 12 от ЗТР и така стигаме до третия засега последен опит, в резултат на който получих отказ, тъй като наименованието на фирмата не отговаряло на изискванията на чл. 7 ал. 3 от ТЗ, във въпросното наименование се съдържа знака & (амперсанд). Уточнявам, че при втория и третия опит се ползвах от опцията за използване на документи от предходни заявления, и първите два отказа, нямаше и намек за нередност в наименованието
alea jasta est
- jasta13
- Младши потребител
дано не отплесна темата настрани.
Имам 2 отказа за една и съща фирма голяма каръщина, за първият си затворих очите, хайде викам прави са
но вторият ме вбеси/ то пак аз съм си виновен донякъде ама?
Ако на някой колега му се стори глупаво от тук насетне каквото пиша да ме извини, ама регистрирам по 1 фирма в годината на познати и е нормално да греша.
Та при второто подаване на заявлението взех документи от първото както позволява законо и програмата
По търсих как да си взема и приложа сканираната държ.такса, но програмата не ми позволи/ всичко става с ел.подпис/ и така и не можах да приложа вече правилно приложен документ за внесена такса. Реших, че все пак трябва да приложа документ но в бързината съм приложил сканиран документ на друга моя фирма-
Сега ми отказват поради липса на документа за внесена държ. такса. А той е там -просто е в първото заявление. Струва ли си да се занимавам да обжалвам или да си го приложа и чакам аз 3-ти път.
Имам 2 отказа за една и съща фирма голяма каръщина, за първият си затворих очите, хайде викам прави са
но вторият ме вбеси/ то пак аз съм си виновен донякъде ама?
Ако на някой колега му се стори глупаво от тук насетне каквото пиша да ме извини, ама регистрирам по 1 фирма в годината на познати и е нормално да греша.
Та при второто подаване на заявлението взех документи от първото както позволява законо и програмата
По търсих как да си взема и приложа сканираната държ.такса, но програмата не ми позволи/ всичко става с ел.подпис/ и така и не можах да приложа вече правилно приложен документ за внесена такса. Реших, че все пак трябва да приложа документ но в бързината съм приложил сканиран документ на друга моя фирма-
Сега ми отказват поради липса на документа за внесена държ. такса. А той е там -просто е в първото заявление. Струва ли си да се занимавам да обжалвам или да си го приложа и чакам аз 3-ти път.
- pitasht
- Активен потребител
pitasht написа:По търсих как да си взема и приложа сканираната държ.такса, но програмата не ми позволи/ всичко става с ел.подпис/ и така и не можах да приложа вече правилно приложен документ за внесена такса. Реших, че все пак трябва да приложа документ но в бързината съм приложил сканиран документ на друга моя фирма-
Програмата не Ви е "позволила" да приложите същия документ за държ. такса, просто защото според чиновниците в ТР, дължите нова такава . Сега, ако подадете 3- то заявление с приложен документ за д. т. от първото, пак ще Ви постановят отказ, с мотив че не е внесена нова такса
В тази връзка изпратих писмо до Мин. на правосъдието със следното съдържание:
"Уважаема г-жа Министър на правосъдието,
пиша Ви, по повод практиката на длъжностните лица по регистрацията от Търговския регистър, към Агенция по вписванията да постановяват откази за вписване и обявяване на обстоятелства, с мотивът че не е внесена нова държавна такса, при следващо заявяване на същото обстоятелство, след отстраняване на обективните причини, за които е бил постановен предходен отказ. При така създадената ситуация, се оставя впечатление, че въпросните държавни такси се дължат, за разглеждане на заявленията. От друга страна чл. 12, ал. 1, т. 1 от Закона за търговския регистър гласи (ЗТР):
„Държавна такса по тарифа, одобрена от Министерския съвет, се заплаща за:
1. вписване и обявяване в търговския регистър;”. Според чл 7, ал. 1 от Наредба № 1 от 14 февруари 2007 г. за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър към всяко заявление се прилага документ за внесена държавна такса, освен ако таксата е платена по електронен път. Същевременно чл. 26 от ЗТР и чл. 94 от споменатата Наредба, допускат подаване на ново заявление, като при това заявителя може да се ползва от представени вече документи, приложени към заявлението, по което е постановен отказ, като посочи номера на заявлението и вида на документите. Изключение се прави с декалрацията по чл. 13, ал.4 от ЗТР, за която изрично е уточена, че трябва да е нова (чл.26, ал. 2, изр. второ от ЗТР). Никъде в споменатите разпоредби, няма изискване за внасяне на нова държавна такса, още повече, че постановен отказ, не води до вписване, респ. обявявяне, за което де факто, съгласно чл. 12, ал. 1, т. 1 от ЗТР е дължима въпросната държавна такса.
Във връзка с гореизложеното и упражнявайки правото, дадено ми от чл. 45 от Конституцията на Република България, отправям към Вас предложение да изразите официално писмено становище по въпроса."
Ето и "железният" отговор:
Изобщо........
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
alea jasta est
- jasta13
- Младши потребител
БЮДЖЕТЪТ!!! Кой и защо ще се занимава с въпроса за какво точно действие се дължи таксата - дали за вписване и обявяване, дали за отказ...
Самият факт, че вече има съдебна практика, според която повторна такса при отказ и последващо внасяне на заявление не се дължи , е обезпокоил очевидно МПр, поради което са побързали да измъдрят промяна в текста - 1/2 размер на таксата при предходен отказ - т.е. вече и съдът няма какво да тълкува...
П.п. За големите букви (знам правилото и точно си викам )
Самият факт, че вече има съдебна практика, според която повторна такса при отказ и последващо внасяне на заявление не се дължи , е обезпокоил очевидно МПр, поради което са побързали да измъдрят промяна в текста - 1/2 размер на таксата при предходен отказ - т.е. вече и съдът няма какво да тълкува...
- fani_i
- Потребител
fani_i написа:БЮДЖЕТЪТ!!! Кой и защо ще се занимава с въпроса за какво точно действие се дължи таксата - дали за вписване и обявяване, дали за отказ...
Само където тази промяна леко ще е незаконна, но вече нищо не се знае ... правото от относително точна наука, се превърна в относително политико-"икономическа" такава ...
- inspectora
- Активен потребител
Абе много се замислям, дали с тази промяна няма да си реализират бъг в техен ущърб. Имам предвид следното: аз Тарикатка Тарикаткова, подавам заявление за вписване на нещо си и съвсем "случайно" не внасям държ. такса, дори за да не е много очебийно, "забравям" да приложа и някоя декларация, останалото подавам по ел. път. Следва отказ. В законоустановеният срок подавам ново заявление, но вече дължа нова такса- тази след отказ
alea jasta est
- jasta13
- Младши потребител
Е сега, ако някой нормотворец чете тука, веднага ще тури нова алинейка, съгласно която таксата е в пълен размер, когато не е внесена такава по първоначалното заявление
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
- ykovachev
- Активен потребител
68 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
|
|