начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Според Вас може ли да се прехвърли това вземане?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Според Вас може ли да се прехвърли това вземане?

Мнениеот angel611 » 29 Сеп 2010, 20:26

Добър вечер на всички.
Случаят е следния:
1. Предварителен договор за покупко-продажба на недвижим имот от ООД на физ.лице за 30 000 Еуро. Платени 25 000 ЕУРО в деня на подписването му. Остават още 5 000 ЕУР след снабдяване на сградата с акт 16.

2. Следва прехвърляне на същия имот на същото физ.лице и на дъщеря и (1/3 и 2/3 ) за сумата от 20 000 ЛЕВА!!! Тази цена е записана в нот.акт.

3. Сега се чудя тези останали 5 000 ЕУРО дали могат да се прехвърлят на друга фирма, като вземане и да се претендират?

Бъдете здрави
angel611
Нов потребител

Re: Според Вас може ли да се прехвърли това вземане?

Мнениеот REVOLUTION » 29 Сеп 2010, 20:32

Нещо не сгрявам.Защо е нужно да прехвърлят 5000 "ЕУРО" :lol: на друга фирма , че да ги търси?Тях самото ООД може да си ги претендира.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот wladi » 29 Сеп 2010, 20:55

Скрили сте от държавата 39 х.лв от стойността на сделката с което сте си икономисали 8 хил.лв ДДС, а сега се безпокоите, дали няма да се опитат да Ви притискат за още 9 х.лв.
НЯМА, тъй като веднага ще светне укриването на цената, което е данъчно нарушение извършено при предварително наговаряне и от двете страни.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Мнениеот dimist » 29 Сеп 2010, 23:38

"Нарушение" май е меко казано.
dimist
Потребител

Мнениеот angel611 » 30 Сеп 2010, 08:33

Благодаря на всеки коментирал въпроса. Малко по-различна е ситуацията. Не съм се доизказал явно, и то не с цел да прикривам нещо.

В това ООД бях и аз съдружник /4 - ма бяхме/. Отношенията от години не са добри и аз не взимах никакво участие в дружеството. Останалите съдружници са направили протоколи от ОС /моят подпис / и са продавали апартаменти. Случайно намерих тези документи /предв договор и нот.акт/ и за това питам. Новият управител ми е познат и искам поне тези 5 000 Еуро да прехвърля в друго ООД и да ги претендирам.

Хубав ден :wink:
angel611
Нов потребител

Мнениеот wladi » 02 Окт 2010, 20:39

angel611 написа:Благодаря на всеки коментирал въпроса. Малко по-различна е ситуацията. Не съм се доизказал явно, и то не с цел да прикривам нещо.

В това ООД бях и аз съдружник /4 - ма бяхме/. Отношенията от години не са добри и аз не взимах никакво участие в дружеството. Останалите съдружници са направили протоколи от ОС /моят подпис / и са продавали апартаменти. Случайно намерих тези документи /предв договор и нот.акт/ и за това питам. Новият управител ми е познат и искам поне тези 5 000 Еуро да прехвърля в друго ООД и да ги претендирам.

Хубав ден :wink:

Не разбрах, от кого ще ги претендирате, от Продавача с който сте били съдружник, или от Купувача, договора с който цитирате в началото.
Ако ги искате от Купувача, нали той ги е платил, защо ще искате да плаща втори път? Нали той има НА - договор, че е платил всичко, на какво основание ще твърдите, че сумата не е платена?

Ако ги искате от Съдружника, какво общо има Купувача с отношенията между съдружниците?
Аватар
wladi
Потребител

Мнениеот angel611 » 04 Окт 2010, 13:27

В това се състои и питанката ми . Благодаря, че взимате отношение. Ако в предварителния договор страните са се уговорили за Х-сума, а в НА-за Y-по малка сума, то може ли на база ПД да поискам от Купувача разликата от тази сума. Да претендирам по високата сума уговорена в Предварителния договор?

Хубав ден ;)
angel611
Нов потребител

Мнениеот wladi » 04 Окт 2010, 20:07

angel611 написа:В това се състои и питанката ми . Благодаря, че взимате отношение. Ако в предварителния договор страните са се уговорили за Х-сума, а в НА-за Y-по малка сума, то може ли на база ПД да поискам от Купувача разликата от тази сума. Да претендирам по високата сума уговорена в Предварителния договор?

Хубав ден ;)

Вие не сте страна по тази сделка, не сте Продавача, като какъв тогава ще искате плащане (доплащане)?
Аватар
wladi
Потребител

Мнениеот alex766 » 05 Окт 2010, 10:12

Въпросът е - при положение, че в ПД е уговорена една цена, а сделката е изповядана в НА на друга / по ниска /, то може ли след като вече има НА да се претендира доплащане по цената от предварителния договор?

Благодаря ;)_
alex766
Младши потребител

Мнениеот goldie » 06 Окт 2010, 00:17

alex766 написа:Въпросът е - при положение, че в ПД е уговорена една цена, а сделката е изповядана в НА на друга / по ниска /, то може ли след като вече има НА да се претендира доплащане по цената от предварителния договор?

Благодаря ;)_

не е толкова лесно, а понякога е и невъзможно. НА влиза в ролята на окончателен договор, в който се вижда променената (или "променената") воля на договарящите се страни в по-късен момент. ако тръгнете срещу съдружниците си, може да гоните доказване на данъчна измама или връщане на "надвнесената" от купувача сума. без запознаване в подробности няма как да бъде даден смислен съвет, а това във форума няма как да се случи.
брях! някой анонимен м(ар)одератор не понася Капитан Очевидност. интересно защо след като той не нарушава Общите условия на Lex.bg.
goldie
Потребител

Назад към Търговско право