- Дата и час: 27 Ное 2024, 20:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Нов конкурс за младши магистрати !!!
|
|
Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!
Много доборе! Много добре! Заслужаваше си да ги разделят с 2 седмици!!
- reformative
- Младши потребител
Колега reformative, не съм съгласен, че няма воля от спечелилите на две позиции колеги да се откажат от прокурорския. Звънях във ВСС по този въпрос от където ми казаха, че вече няколко души са звънели и са питали как точно да направят това. Факта, че тук никой не е написал, че мисли да се откаже не означава, че това няма да стане. Освен това няма как да знаем дали въпросните колеги въобще следят този форум. Аз дори знам за един от колегите, който със сигурност ще подаде такова заявление. Що се отнася до написаното от колегата ivo_iliev не знам с кого е говорил във ВСС и не твърдя със сигурност, че не е прав, но със сигурност и аз и вие знаем едно- едно лице не може да бъде едновременно съдия и прокурор. За това се питам как вече ВСТЪПИЛ В ДЛЪЖНОСТ мл.съдия ще бъде гласуван като мл.прокурор след като в последствие ще е невъзможно да встъпи като прокурор? Аз мисля, че дублиране може да има, но само ако гласуваният мл.съдия все още не встъпил. Не мога да споделя и мнението, че нямало яснота какво ще стане със колегите спечелили две места. Не знам защо всички тук очаквате ВСС някъде да обяви срок в който те биха могли да се откажат от прокурорския. Никой не може да бъде гласуван ПРОТИВ ВОЛЯТА МУ, всички доброволно сме участвали в конкурсите и доброволно можем да се откажем от участие без да е необходимо ВСС да ни указва това. За това не ми е ясно каква яснота очаквате. Който е решил да се откаже от прокурорския подава заявление и ВСС няма да го гласува, защото против волята му е невъзможно. Ако пък не е решил да се откаже не подава заявление, гласуват го и после сам си преценява къде да встъпи. Така, че нека не очакваме от ВСС всичко да ни указва. Въобще тук много често се изнася невярна или полувярна информация. Мисля, че от ВСС така са предвидили нещата че всичко да протече нормално а ние излишно ги критикуваме
- antonio_di_pietro
- Младши потребител
Въпреки, че много мразя да пиша във форуми, ще поясня, че конкурсите за съдии и прокурори са два отделни, поради което се провеждат от различни комисии и съгласно ЗСВ всяка комисия предлага на гласуване във ВСС спечелилите кандидати по поредността на класирането. Недопустимо е прокурорската комисия да не предложи определени кандидати с какъвто и да е предтекст, защото класирането и гласуването ще е незаконосъобразно, ако четем и тълкуваме буквално закона. Що се отнася до несъвместимостта, тя няма нищо общо с гласуването на кандидатите, а с тяхното встъпване в длъжност, т.е. не е проблем да бъде гласуван един кандидат 2 пъти. В крайна сметка се е потрудил и е спечелил съответния конкурс. ДА, този вариант и на мен не ми харесва, няма много логика в това да се дублират назначенията, но това е положението. Наистина, след първото класиране ще останат 7 незаети места в СРП, които впоследствие ще бъдат заети от хора, които са по-надолу в класирането или пък от такива, които са рискували и не са встъпили в длъжност на позицията, която са назначени. Странно е решението веднъж като встъпиш в длъжност да не може да участваш и в следващите класирания. Поне в ЗСВ няма изрична забрана, но може и да не съм прав. Съмнява ме, че прокурорския конкурс, за съжаление или не ще бъде доста прилично обжалван.
- ivo_iliev
- Младши потребител
P.S.
Никои не критикува ВСС, просто хората се опитват на изгладят нещата, но не винаги всичко може да се уреди с добро желание. В крайна сметка срокът за встъпване на съдиите е месечен и някой все още да се колебае или пък да не си е уредил настоящото трудово или служебно праоотношение.
Никои не критикува ВСС, просто хората се опитват на изгладят нещата, но не винаги всичко може да се уреди с добро желание. В крайна сметка срокът за встъпване на съдиите е месечен и някой все още да се колебае или пък да не си е уредил настоящото трудово или служебно праоотношение.
- ivo_iliev
- Младши потребител
И аз звънях във ВСС, от там ми казаха, че кандидатите, които вече са встъпили в длъжност като младши съдии няма да участват в гласуването за младши прокурори. Действително има няколко човека, които са се интересували от заявлението, с което да декларират отказа си от участие в гласуването на 30.09., а ако има въпреки всичко има дублиране на кандидати - цитирам "Може да останат и незаети места". Това е от мен
- qqaaqq
- Нов потребител
Колега не искам да споря, защото другата седмица най-добре ще се разбере. Само съм убеден в едно- нищо незаконосъобразно няма да има. Председателя на конкурсната комисия ще си внесе крайното класиране. В това спор няма. Когато обаче при гласуването се стигне до съответния кандидат за него гласуване няма да се проведе по простата причина че той е заявил че не желае да бъде гласуван. Какво точно незаконосъобразно има в това? Как ВСС нарушава закона като не гласува кандидат който сам не е пожелал да бъде гласуван. Пак казвам, че всичко е въпрос на свободната воля на кандидата и не виждам коя точно разпоредба на закона ще наруши ВСС
- antonio_di_pietro
- Младши потребител
Вероятно имате предвид изискването гласуването да се проведе по поредността на класирането. То няма да бъде нарушено, защото името на кандидата ще бъде внесено за гласуване заедно със съответното изявление подадено от него. Не мога дори да си представя как неназначаването на някого поради собствения му отказ представлява нарушение на закона
- antonio_di_pietro
- Младши потребител
Тънкия момент е дали ще се вземат предварително под внимание молбите на младши съдиите , които се отказват от прокурорско класиране, ако да - би трябвало да се преизчисли класирането без тях предварително преди началото на заседанието. Защото ако на момента, по време на самото заседание се гледа кои отпадат, техните места ще останат празни за момента и незаети. И ако стане така, втория тънък момент е следващото класиране от кого ще бъдат заети тези празни места - от следващите в класирането по бал (дори и гласувани вече на друго място) или от такива с по слаб бал, некласирани никъде до момента.
Според мен трябва да има софтуер, който веднага да определя класирането при получаване на такива дупки, за да не се губи време и за да може на същото заседание да се определят заместниците, да се проиграват варианти и т.н.
Според мен всички тези проблеми са по скоро въпрос на логистика и гъвкавост на самата процедура в името на справедливото класиране по бал, отколкото на законосъобразност.
Според мен трябва да има софтуер, който веднага да определя класирането при получаване на такива дупки, за да не се губи време и за да може на същото заседание да се определят заместниците, да се проиграват варианти и т.н.
Според мен всички тези проблеми са по скоро въпрос на логистика и гъвкавост на самата процедура в името на справедливото класиране по бал, отколкото на законосъобразност.
- parodom
- Нов потребител
1. Хипотетично, ако колегата "Х" - е от гр.Варна (живее в този град със семейството, роднините и близките си) и е гласуван да встъпи длъжност - като мл.съдия в ОС - в град "У" (примерно на 400км. от гр.Варна), е нормално - ДА ИЗЧАКА ДА СЕ ПРОВЕДЕ ГЛАСУВАНЕТО НА ВСС И ЗА МЛ.ПРОКУРОРИ, И ЕДВА ТОГАВА, ДА НАПРАВИ СВОЯ ИЗБОР - (в кой град) ДА ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ, КАТО МЛ.МАГИСТРАТ. Т.е., за някои колеги, водещо решение при изборът им, може да се окаже населеното място, поради възникването на допълнителни лични, семейни и др. затруднения.
2. Каква е "гаранцията", че дори колегата "Х", да е гласуван да встъпи длъжност - като мл.съдия в ОС - в град "У" (примерно на 400км. от гр.Варна), няма да има обжалване?!
3. "Дублирането", е на лице, не само между мл.съдии и мл.прокурори, но и между мл.прокурори и мл.адвокати!
http://www.vas.bg/Default.aspx?id=7&news=115
4. И не на последно място, предварителен отказ от участие в гласуването за мл.прокурори, имайки предвид непредсказуемостта на събитията - до момента, а и на сетне, може да изиграе "лоша шега" на някои колеги изпадайки в ситуация "от два стола - на земята".
...И не на последно място:
1. Не на всички кандидати, гр.София - е на първо/първите място/места, по реда на техните желания (а и с времето, предпочитания, се менят). И защо кандидатът "Х", да се отказва от възможност за избор, която му се предоставя нормативно, при положение, че се е представил добре и на двата конкурса?!
2. Който, не се е представил достатъчно добре на конкурсите за мл.магистрати, за да може да бъде класиран на по-предна позиция, би следвало да се сърди сам на себе си!
П.П. ...Някои КАНДИДАТ МЛАДШИ прокурори, си въобразяват, че без каквото и да било правно основание, и с какви ли не измислени, и съчинени доводи и аргументи, ще принудят "Иван" от Бургас или "Петкан" от Шумен, да дойдат за пореден път на крака до София, за да подадат Заявление за отказ от участие в конкурс - ...специално за тях - ...ей сега!
..А и защо в крайна сметка да го правят, след като е възможно, да бъде в ущърб на интересите на "Иван" от Бургас и на "Петкан" от Шумен?!
-------------------------------------
"Ако искаш да разсмееш Бог - кажи му, какви са плановете ти." /Ницше/
2. Каква е "гаранцията", че дори колегата "Х", да е гласуван да встъпи длъжност - като мл.съдия в ОС - в град "У" (примерно на 400км. от гр.Варна), няма да има обжалване?!
3. "Дублирането", е на лице, не само между мл.съдии и мл.прокурори, но и между мл.прокурори и мл.адвокати!
http://www.vas.bg/Default.aspx?id=7&news=115
4. И не на последно място, предварителен отказ от участие в гласуването за мл.прокурори, имайки предвид непредсказуемостта на събитията - до момента, а и на сетне, може да изиграе "лоша шега" на някои колеги изпадайки в ситуация "от два стола - на земята".
...И не на последно място:
1. Не на всички кандидати, гр.София - е на първо/първите място/места, по реда на техните желания (а и с времето, предпочитания, се менят). И защо кандидатът "Х", да се отказва от възможност за избор, която му се предоставя нормативно, при положение, че се е представил добре и на двата конкурса?!
2. Който, не се е представил достатъчно добре на конкурсите за мл.магистрати, за да може да бъде класиран на по-предна позиция, би следвало да се сърди сам на себе си!
П.П. ...Някои КАНДИДАТ МЛАДШИ прокурори, си въобразяват, че без каквото и да било правно основание, и с какви ли не измислени, и съчинени доводи и аргументи, ще принудят "Иван" от Бургас или "Петкан" от Шумен, да дойдат за пореден път на крака до София, за да подадат Заявление за отказ от участие в конкурс - ...специално за тях - ...ей сега!
..А и защо в крайна сметка да го правят, след като е възможно, да бъде в ущърб на интересите на "Иван" от Бургас и на "Петкан" от Шумен?!
-------------------------------------
"Ако искаш да разсмееш Бог - кажи му, какви са плановете ти." /Ницше/
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Колега, каво е това дублиране между мл. прокурори и мл. адвокати?
- lawyers1
- Младши потребител
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Колеги, а колко ще е възнаграждението все пак? Има ли разлика между заплатата на мл. съдията и тази на мл. прокурора?
- maunkata
- Младши потребител
Виж Таблица 1 на ВСС. Ако не се лъжа, последните промени са с Решение на ВСС от 25.02.2009 г.
Поздрави.
Поздрави.
- delyandilkov
- Младши потребител
Някой случайно да знае дали информацията за встъпилите съдии ще достигне директно до ВСС или те трябва да подадат изрично заявление за това?
- reformative
- Младши потребител
Има ли някой друг, на който от съда са му казали, че не може да встъпи преди началната дата на обучението в НИП. Започнах да се стряскам да не изтърва някой срок???
- bayleaf_2008
- Младши потребител
Според мен е възможно ВСС да няма своевременна обратна информация от съдилищата дали някои е встъпал и дали се отказва от конкурса за прокурори. А и ВСС няма как да задължи назначените да встъпят в определен срок и да подадат въпросното заявление.
Последна промяна ivo_iliev на 27 Сеп 2010, 16:27, променена общо 1 път
- ivo_iliev
- Младши потребител
Днес ми се обади служител от отдел "Личен състав" в СГС. Натискат ме да встъпвам на 01.10.2010 г.(петък), тъй като обучението в НИП било започвало на 04.10.2010 г.(понеделник). Мисля да напиша гневно писмо до арменския поп и да му обясня за днешния телефонен разговор и едномесечния срок за встъпване. Дано и вашите работидатели са разбрани, колкото моите.
Нека силата бъде с вас.
Нека силата бъде с вас.
- delyandilkov
- Младши потребител
За информация на georgiev_sfbg вече 5-ма Петкановци и Драгановци са подали заявления за отказ от прокурорския а днес още 3 броя са се обадили във ВСС и са уверили, че утре до обяд ще направят същото. Членовете на ВСС са решили твърдо, да не допуснат кандидат с по-нисък бал да задмине такъв с по-висок и да се опитва да влезе във системата със подлост. Класирането ще се промени в съответствие със подадените заявления за отказ,които вече са над 50% а до утре на обяд се очертава да са 100%
- antonio_di_pietro
- Младши потребител
А това отговаря на въпроса на ivo_iliev дали ВСС има своевремена информация за това кой се е отказал. Заявленията им вече са там- Комисията по предложенията и атестирането е наясно. А тя ще внесе предложенията във ВСС. Така, че колега iliev може да сте спокоен, защото дублиране няма да има. Цитирам почти дословно думите на член на тази комисия( кой не ви интересува)- "Конкурса започва от момента на обявяването и завършва с назначаването. Провежда се на доброволен принцип и разбира се всеки е свободен да се откаже, когато пожелае при което естествено няма да бъде гласуван от ВСС, защото никой не може да бъде назначен против волята му на работа. Изискването за назначаване по поредността на класирането не се накърнява а дори напротив-спазва се, защото ВСС ще назначи кандидатите последователно съобразно желанията им и постъпилите откази. Класирането не е постоянна величина а се променя в зависимост от постъпилите откази. В това е смисъла на конкурса- кандидат с по-нисък бал да не задминава такъв с по-висок и ВСС няма да допусне това".
- antonio_di_pietro
- Младши потребител
Георгиев, защо копираш едни и същи глупости всеки път Само пълниш форума
- bayleaf_2008
- Младши потребител
|
|