начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Нов конкурс за младши магистрати !!!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот bluelake » 18 Сеп 2010, 13:42

Което пък означава, че тези от колегите, които се надяват да преминат на по-предни позиции поради разместване на тези 10-мата имат реална опасност да загубят и това, което имат и/или биха имали ако не встъпят...и да това ще е за сметка на оценките...но разлики в порядъка на 30-40-50 стотни могат да бъдат мерило за знания само в един толкова формален конкурс като този. :wink:
bluelake
Младши потребител

Мнениеот Гост » 18 Сеп 2010, 13:48

Аз не съм много наясно, ама мисля, че ако си гласуван веднъж и не стъпиш на гласуваната длъжност, нямаш право да участваш на второ класиране. В случая с примера за ОС Пловдив, ако гласуваният не встъпи, не мисля, че ще има право да участва във второ класиране за длъжност младши съдия в СГС. Какво казва ВСС по този въпрос?
Гост

Мнениеот georgiev_sfbg » 18 Сеп 2010, 15:31

bayleaf_2008 написа:
bobi_vasilev написа:Телефонът е 029304989. Там отговаря шефа на отдел "Конкурси за магистрати". Човекът е културен, изслушва и отговаря изчерпателно. Преди малко се свързах с него. Той каза, че не само няма проблем гласуваните съдии спечелили и на двете позиции да подадат заявления за отказ, от по- нататъшно участие в прокурорския, но и че цитирам: " Ние точно за това разделихме гласуването". Заявленията ще се подават в деловодството на ВСС на ул."Съборна" не помня само номер 9 или 19 беше. Могат да се подадат включително и чрез пълномощник( изрично го питах, каза че може). Така че всички заинтересувани- да не губим време.

Колеги, човекът наистина е много културен и отговаря изчерпателно на въпросите, разбира се, доколкото има информация. Не можа да ми каже само как протича встъпването в длъжност в окръжния съд, каза че като изпратят протокола трябва да се свържа с председателя и да получа отговор на въпросите ми. Дано няма жалби и след две седмици да встъпя в длъжност. :oops: Успех на прокурорите и дано колегите, които са класирани и на двете места реагират бързо и се откажат от участие в прокурорския. Нищо не губят от това, а ще помогнат много на по - голяма част от класираните за прокурори :D Нека покажем колегиалност :D

1. Хипотетично, ако колегата "Х" - е от гр.Варна (живее в този град със семейството, роднините и близките си) и е гласуван да встъпи длъжност - като мл.съдия в ОС - в град "У" (примерно на 400км. от гр.Варна), е нормално - ДА ИЗЧАКА ДА СЕ ПРОВЕДЕ ГЛАСУВАНЕТО НА ВСС И ЗА МЛ.ПРОКУРОРИ, И ЕДВА ТОГАВА, ДА НАПРАВИ СВОЯ ИЗБОР - (в кой град) ДА ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ, КАТО МЛ.МАГИСТРАТ. :wink: Т.е., за някои колеги, водещо решение при изборът им, може да се окаже населеното място, поради възникването на допълнителни лични, семейни и др. затруднения.
2. Каква е "гаранцията", че дори колегата "Х", да е гласуван да встъпи длъжност - като мл.съдия в ОС - в град "У" (примерно на 400км. от гр.Варна), няма да има обжалване?!
3. "Дублирането", е на лице, не само между мл.съдии и мл.прокурори, но и между мл.прокурори и мл.адвокати! :wink:
4. И не на последно място, предварителен отказ от участие в гласуването за мл.прокурори, имайки предвид непредсказуемостта на събитията - до момента, а и на сетне, може да изиграе "лоша шега" на някои колеги :arrow: изпадайки в ситуация "от два стола - на земята".

potrebitel_x написа:Колеги разпоредбата, която визираше, че при подадена жалба срещу решението на ВСС, кандидатите не встъпват в длъжност и която беше регламентирана в чл. 187, ал.2, към настоящия момент е отменена с ДВ бр. 42/2009 год. Т.е. подадена жалба не пречи да се встъпи в длъжност. Освен това седем от класиралите се едновременно за съдии и прокурори, са назначени на съдийски места в София.

...И това решава проблема?! :wink:
...Гр.София, казваш?! 8)
1. Не на всички кандидати, гр.София - е на първо/първите място/места, по реда на техните желания (а и с времето, предпочитания, се менят). И защо кандидатът "Х", да се отказва от възможност за избор, която му се предоставя нормативно, при положение, че се е представил добре и на двата конкурса?!
2. Който, не се е представил достатъчно добре на конкурсите за мл.магистрати, за да може да бъде класиран на по-предна позиция, би следвало да се сърди сам на себе си!

...Част от "бъркотията", идват от отмяната на изискването - да се подава заявление по образец до ВСС, с което да се потвърждава участие в класиране.

-------------------------------------
"Ако искаш да разсмееш Бог - кажи му, какви са плановете ти." /Ницше/
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот sogio » 18 Сеп 2010, 15:43

bayleaf_2008 написа: Не можа да ми каже само как протича встъпването в длъжност в окръжния съд, каза че като изпратят протокола трябва да се свържа с председателя и да получа отговор на въпросите ми. Дано няма жалби и след две седмици да встъпя в длъжност. :oops:

Колега встъпването следва да стане в 1-мес. срок от решението на ВСС. Жалбата срещу решението няма суспензивен ефект.
Иначе чисто технически встъпването представлява полагане на клетвата по ЗСВ и подписване на акт за встъпване в длъжност. В по-малките съдилища това става пред всички съдии от ОС, а в по-големите пред пред председателя, евентуално зам.председателите и наставника/ците на младшите съдии.
sogio
Потребител

Мнениеот bluelake » 18 Сеп 2010, 18:44

sogio написа:
bayleaf_2008 написа: Не можа да ми каже само как протича встъпването в длъжност в окръжния съд, каза че като изпратят протокола трябва да се свържа с председателя и да получа отговор на въпросите ми. Дано няма жалби и след две седмици да встъпя в длъжност. :oops:

Жалбата срещу решението няма суспензивен ефект.

И какви са аргументите в тази насока - практиката на ВАС ли - по отм. редакция?
bluelake
Младши потребител

Мнениеот bluelake » 18 Сеп 2010, 18:56

nelsito написа:Аз не съм много наясно, ама мисля, че ако си гласуван веднъж и не стъпиш на гласуваната длъжност, нямаш право да участваш на второ класиране. В случая с примера за ОС Пловдив, ако гласуваният не встъпи, не мисля, че ще има право да участва във второ класиране за длъжност младши съдия в СГС. Какво казва ВСС по този въпрос?

Напротив, с встъпването в длъжност няма как да участва на второ класиране, но ако не встъпи в едномесечния срок губи възможността за Пловдив и участва на второ класиране за СГС ако някой не встъпи там, но ако встъпят всички нито СГС, нито Пловдив, ето защо според мен такъв кандидат не би се отказал от Ямболското място в РП
bluelake
Младши потребител

Мнениеот sogio » 18 Сеп 2010, 19:21

bluelake написа:
sogio написа:

Жалбата срещу решението няма суспензивен ефект.

И какви са аргументите в тази насока - практиката на ВАС ли - по отм. редакция?

Чл.36 от ЗСВ след отм. на ал.2 на чл.187 ЗСВ.
sogio
Потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 19 Сеп 2010, 07:05

С Ъ О Б Щ Е Н И Е
Висшия съдебен съвет указва на кандидатите, издържали успешно конкурса за младши съдии и младши прокурори, че по аргумент на чл. 15, ал. 3 от Закона за нормативните актове, директно се прилага чл. 185 от Закона за съдебната власт и същите не следва да подават заявление по образец до ВСС, с което да потвърждават участието си в класирането.
Публикувано на 22.07.2010 г.

http://www.vss.justice.bg/bg/start.htm

ЗНА - Чл. 15. (3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 46 от 2007 г.) Ако постановление, правилник, наредба или инструкция противоречат на нормативен акт от по-висока степен, правораздавателните органи прилагат по-високия по степен акт.

ЗСВ - Чл. 185. (1) Конкурсната комисия обявява резултатите от устния изпит в 7-дневен срок от провеждането му на общодостъпно място в сградата на Висшия съдебен съвет и на страницата му в интернет.
(2) (Отм. - ДВ, бр. 33 от 2009 г.)
(3) (Отм. - ДВ, бр. 33 от 2009 г.)

ЗСВ - Чл. 188. (1) Организацията по провеждането на конкурсите се извършва от администрацията на Висшия съдебен съвет.
(2) Редът за подаване на документи за участие в конкурса, съставянето на комисиите, редът за провеждането му и оценяване на кандидатите се определят с наредба на Висшия съдебен съвет, която се обнародва в "Държавен вестник".

НАРЕДБА № 1 от 19 декември 2007 г.
относно реда и организацията по провеждане на конкурси за назначаване, повишаване в длъжност и преместване на съдия, прокурор и следовател

Чл. 29. (1) Конкурсната комисия ообявява резултатите от устния изпит в 7-дневен срок от провеждането му на общодостъпно място в сградата на Висшия съдебен съвет и на Интернет страницата му.
(2) В 7-дневен срок от обявяване на резултатите по ал. 1 кандидатът, издържал конкурса подава лично или чрез упълномощен представител заявление по образец до Висшия съдебен съвет, с което потвърждава участието си в класирането.
(3) Кандидат, който не е подал заявление по ал. 2, не участва в класирането.

...Да забелязвате някакви нередности?! 8)
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот bobi_vasilev » 19 Сеп 2010, 12:30

Да колега nicky_stoyanov, не само, че може да стане така, че да поработите преди да започне обучението, но дори смятам че няма как да се размине това по простата причина, че от момента в който подпишете всичко необходимо т.е встъпите в длъжност на вас вече ви се начислява заплата и т.н. Казано иначе вече сте си на работа и следователно трябва да сте там в работно време и да вършите каквото ви е възложено. Още повече, че ЗСВ ако не ме лъже паметта предвижда, че мл.магистратът се освобождава от правоприлагане , но за времето на обучението. За това в останалото време, макар че то ще е съвсем кратко няма да сте освободен. Но мисля, че не трябва да се притеснявате, защото адм.ръководител едва ли ще ви възложи нещо сложно и трудно преди да сте се върнал от НИП. Със сигурност ще ви щадят и ще използват времето за да ви въведат постепенно в работата и колектива. Така, че според мен трябва да сте спокоен в това отношение. А и ще имате наставник, към който ще можете да се обръщате за всичко, за това горе главата :D
bobi_vasilev
Потребител

Мнениеот bobi_vasilev » 19 Сеп 2010, 13:04

Иначе, относно апелът към колегите класирани на две позиции и вече гласувани за съдии, да подадат заявления за отказ от по-нататъшно участие в конкурса за мл.прокурори, трябва да направя някои уточнения, защото виждам, че не съм разбран много правилно. Преди всичко имам предвид разбира се хипотезата в която въпросните колеги са взели своето решение и са твърдо решени да станат съдии. Не го написах, защото смятам, че това се подразбира тъй като няма по-логично нещо на света. Който си е спечелил двете места е в правото си да избира и ако още не е решил никой разбира се няма право да го кара да се отказва. Така, че имах предвид само колегите, които вече са взели окончателно решение. Второ, аз ясно посочих, че имам предвид ако се съгласят да се откажат да изчакат първо назначението им да влезе в сила т.е след изтичане на седемдневния срок. ако в този срок няма съответна жалба то местата им се бетонират и те не рискуват абсолютно нищо. Могат само да помогнат без самите те да изгубят каквото и да било
bobi_vasilev
Потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 19 Сеп 2010, 18:29

bayleaf_2008 написа:
bobi_vasilev написа:Телефонът е 029304989. Там отговаря шефа на отдел "Конкурси за магистрати". Човекът е културен, изслушва и отговаря изчерпателно. Преди малко се свързах с него. Той каза, че не само няма проблем гласуваните съдии спечелили и на двете позиции да подадат заявления за отказ, от по- нататъшно участие в прокурорския, но и че цитирам: " Ние точно за това разделихме гласуването". Заявленията ще се подават в деловодството на ВСС на ул."Съборна" не помня само номер 9 или 19 беше. Могат да се подадат включително и чрез пълномощник( изрично го питах, каза че може). Така че всички заинтересувани- да не губим време.

Колеги, човекът наистина е много културен и отговаря изчерпателно на въпросите, разбира се, доколкото има информация. Не можа да ми каже само как протича встъпването в длъжност в окръжния съд, каза че като изпратят протокола трябва да се свържа с председателя и да получа отговор на въпросите ми. Дано няма жалби и след две седмици да встъпя в длъжност. :oops: Успех на прокурорите и дано колегите, които са класирани и на двете места реагират бързо и се откажат от участие в прокурорския. Нищо не губят от това, а ще помогнат много на по - голяма част от класираните за прокурори :D Нека покажем колегиалност :D

1. Хипотетично, ако колегата "Х" - е от гр.Варна (живее в този град със семейството, роднините и близките си) и е гласуван да встъпи длъжност - като мл.съдия в ОС - в град "У" (примерно на 400км. от гр.Варна), е нормално - ДА ИЗЧАКА ДА СЕ ПРОВЕДЕ ГЛАСУВАНЕТО НА ВСС И ЗА МЛ.ПРОКУРОРИ, И ЕДВА ТОГАВА, ДА НАПРАВИ СВОЯ ИЗБОР - (в кой град) ДА ВСТЪПИ В ДЛЪЖНОСТ, КАТО МЛ.МАГИСТРАТ. :wink: Т.е., за някои колеги, водещо решение при изборът им, може да се окаже населеното място, поради възникването на допълнителни лични, семейни и др. затруднения.
2. Каква е "гаранцията", че дори колегата "Х", да е гласуван да встъпи длъжност - като мл.съдия в ОС - в град "У" (примерно на 400км. от гр.Варна), няма да има обжалване?!
3. "Дублирането", е на лице, не само между мл.съдии и мл.прокурори, но и между мл.прокурори и мл.адвокати! :wink:
http://www.vas.bg/Default.aspx?id=7&news=115
4. И не на последно място, предварителен отказ от участие в гласуването за мл.прокурори, имайки предвид непредсказуемостта на събитията - до момента, а и на сетне, може да изиграе "лоша шега" на някои колеги :arrow: изпадайки в ситуация "от два стола - на земята".

potrebitel_x написа:Колеги разпоредбата, която визираше, че при подадена жалба срещу решението на ВСС, кандидатите не встъпват в длъжност и която беше регламентирана в чл. 187, ал.2, към настоящия момент е отменена с ДВ бр. 42/2009 год. Т.е. подадена жалба не пречи да се встъпи в длъжност. Освен това седем от класиралите се едновременно за съдии и прокурори, са назначени на съдийски места в София.

...И това решава проблема?! :wink:
...Гр.София, казваш?! 8)
1. Не на всички кандидати, гр.София - е на първо/първите място/места, по реда на техните желания (а и с времето, предпочитания, се менят). И защо кандидатът "Х", да се отказва от възможност за избор, която му се предоставя нормативно, при положение, че се е представил добре и на двата конкурса?!
2. Който, не се е представил достатъчно добре на конкурсите за мл.магистрати, за да може да бъде класиран на по-предна позиция, би следвало да се сърди сам на себе си!

...Част от "бъркотията", идват от отмяната на изискването - да се подава заявление по образец до ВСС, с което да се потвърждава участие в класиране.

-------------------------------------
"Ако искаш да разсмееш Бог - кажи му, какви са плановете ти." /Ницше/
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот igli4ka66 » 19 Сеп 2010, 22:48

georgiev_sfbg написа:...И това решава проблема?!
...Гр.София, казваш?!

А Вие колега,следва да се сърдите на учителя си по граматика,че ви е казал,че запетайките се поставят безразборно и където ви скимне в текста...И какво само копирате и пейст-вате?И ние го можем това.Не е нещо ново.Я се поспрете малко и не натоварвайте форума с глупости! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
igli4ka66
Потребител

Мнениеот maunkata » 20 Сеп 2010, 09:20

* Докладвай
* Отговори с цитат

Мнениеот birovska на 24 Юли 2010 01:04 pm
Колеги, ето и моите изчисления. Има някои разминавания, защото при равен бал се взема предвид оценката от следването.

№ вх.№ ИМЕ БАЛ оц.сл. СЪД

1 147 Анна Димова 17,90 В.Търново
2 706 Виолета Парпулова 17,75 СГС
3 613 Емилия Колева 17,50 СГС
4 351 Димо Колев 17,40 В.Търново
5 62 Кирил Димитров 17,30 СГС
6 353 Иванина Пъстракова 17,17 СГС
7 1012 Александър Ангелов 17,15 СГС
8 19 Десислава Манасиева 17,07 Варна
9 907 Деница Цветкова 17,00 СГС
10 601 Делян Дилков 16,97 СГС
11 189 Моника Димитрова 16,92 СГС
12 707 Зорница Езекиева 16,90 5,64 СГС
13 305 Катина Минева 16,90 5,59 СГС
14 593 Николай Стоянов 16,90 5,23 Варна
15 23 Елена Шипковенска 16,75 5,86 СГС
16 954 Емилия Тончева 16,75 5,54 Благоевград
17 367 Камелия Василева 16,75 5,45 Добрич
18 125 Минка Китова 16,75 5,24 Хасково
19 111 Елана Розалинова 16,70 СГС
20 905 Васил Петров 16,67 5,76 СГС
21 152 Веселин Атанасов 16,67 5,68 Пловдив
22 718 Христо Христов 16,67 5,60 СОС
23 574 Ангелина Боева 16,65 СОС
24 10 Доника Тарева 16,60 Пловдив
25 812 Галина Стефанова 16,58 НЕ
26 409 Наталия Лаловска 16,55 НЕ
27 269 Милен Бойчев 16,52 Русе
28 306 Юлиета Ушинска 16,45 5,84 Перник
29 592 Дафина Арабаджиева 16,45 5,40 Пловдив
30 373 Ваня Иванова 16,43 5,94 Плевен
31 595 Богдан Русев 16,43 5,61 Кюстендил
32 506 Катя Стайкова 16,35 5,84 Благоевград
33 910 Зорница Кръстева 16,35 5,20 НЕ
34 385 Димчо Димов 16,33 Ямбол
35 896 Илина Златарева 16,32 Враца
36 37 Миглена Шекирова 16,30 5,85 НЕ
37 159 Геновева Илиева 16,30 5,06 Разград
38 213 Гюлфие Яхова 16,25 5,59 Смолян
39 182 Диана Джиброва 16,25 5,49 НЕ
40 902 Иван Георгиев 16,25 5,34 Видин
41 24 Стела Шипковенска 16,10 Шумен
42 366 Магдалена Колева 16,05 5,62 Разград
43 254 Мария Думбанова 16,05 5,38 НЕ
44 456 Силвия Хазърбасанова 16,00 5,82 Сливен
45 134 Владислава Бировска 16,00 5,16 Ловеч
46 101 Васил Ставрев 16,00 5,10 Габрово
47 891 Мирослав Петров 15,97 Силистра
48 225 Десимира Недкова 15,92 НЕ
49 264 Юлиана Григорова 15,88 НЕ
50 857 Кристина Кръстева 15,87 5,56 НЕ
51 421 Красимира Кондова 15,87 5,00 Сливен

birovska

Върнете се в началото
maunkata
Младши потребител

Мнениеот maunkata » 20 Сеп 2010, 09:23

Чудя се как още на 24 юли някой може да знае какво ще гласува ВСС на 16 септември...
maunkata
Младши потребител

Мнениеот reformative » 20 Сеп 2010, 09:46

След като излезнат оценките, напълно нормално е да може да се предвиди класирането. Всеки е посочил предварително желанията си, имаме и оценки. Нищо странно не виждам!
reformative
Младши потребител

Мнениеот nicky_stoyanov » 20 Сеп 2010, 10:38

bobi_vasilev, вероятно сте прав, след административните формалности следва да се "встъпи" и учреди правоотношението...интересното обаче е, че ЗСВ изисква "незабавно" след встъпването - започване на обучението.. Може да се тълкува по въпроса. Важното сега е и още нещо - кога ще започне обучението, защото както повечето колеги не съм ситуиран към момента в София и е необходимо оперативно време за "транспортиране и настаняване". Тук вече НИП или ВСС следва да питаме и следим, имате ли представа?
nicky_stoyanov
Младши потребител

Мнениеот bobi_vasilev » 20 Сеп 2010, 12:09

Нямам инфо по въпроса за началото на обучението, защото и аз съм в пълно неведение. мисля след прокурорското гласуване да звъня в администрацията на ВСС по този въпрос. Не е изключено също така и самите адм.ръководители на място да ни осветлят по въпроса. В пълно неведение съм
bobi_vasilev
Потребител

Мнениеот reformative » 20 Сеп 2010, 12:38

Проблемът в момента е, че не се знае кога ще е прокурорското гласуване. От ВСС ми казаха, че може да се състой през октомври. :?
reformative
Младши потребител

Мнениеот bluelake » 20 Сеп 2010, 12:48

Те и за съдийското казаха, че може да е ноември, просто отговарят хора, които са чули-недочули нещичко, даже не искат да си кажат имената и длъжността, която заемат, за да се предположи поне за някаква достоверност!

В дневния ред за тази седмица...няма нищо
bluelake
Младши потребител

Мнениеот reformative » 20 Сеп 2010, 13:57

През ваканцията им действително беше така. Но в последно време отговарят и доста запознати хора. По тяхно мнение гласуването ще е най-рано на 30.09, в зависимост от реализацията на новата идея....... :roll: и евентуални жалби, разбира се..
reformative
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити