начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Регистрация на фирма

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Регистрация на фирма

Мнениеот lubo2806 » 11 Юли 2010, 13:10

Здравейте,
На 07.07.2010г. подадох документи за регистрация на ЕТ, обаче до петък не ми излезе решението. Имате ли представа за колко време ще отнеме? Някаде четох, че 14 дена (това е за пререгистрация май?). А за нова фирма не е ли 1-2 дена?
Благодаря
lubo2806
Младши потребител

Re: Регистрация на фирма

Мнениеот laridii » 11 Юли 2010, 13:52

В момента ТР още не може да заработи нормално, заради счетоводните отчети, които се подаваха до 30 юни. Претрупани са, така че просто изчакайте, към този момент следва да сте в документи без партида и документите Ви да чакат обработка. Може да отнеме още седмица-две, не е нищо ново.
laridii
Потребител

Мнениеот ykovachev » 11 Юли 2010, 14:22

Повече ще отнеме. В момента са три седмици назад по заявления за пререгистрации, регистрации и промени, а има заявления за обяваване на ГФО от 3 юни, които висят като прани гащи неразгледани... Защо скапват ТР, не мога да разбера. Таман беше заработил.
Последна промяна ykovachev на 11 Юли 2010, 18:44, променена общо 1 път
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот lubo2806 » 11 Юли 2010, 18:24

И нищо не може да се направи? Регистрацията на нови фирми не е ли с приоритет пред пререгистриращите се?
lubo2806
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 11 Юли 2010, 18:39

Изобщо вписванията по същество са с приоритет. Това са както пререгистрации (не забравяйте, че много такива в момента се правят, защото нещо трябва да се променя по данните на търговеца, а това без пререгистрация не може да стане), промени при вписани търговци и нови регистрации, разбира се. Ако сте обърнали внимание, тия весели обявявания на ГФО-та ще надминат 40 дни закъснение от постъпването до разглеждането. Та това е по-лошо от мързеливи чиновници в областна администрация. Какви повече приоритети искате?
Навремето не повече от 40-50 съдии движеха всичкото фирмено регистрация из цялата държава (че и ЮЛНЦ-тата плюс това). Поне за София бяха всичко 8 души. За деловодителите не говоря, защото сега ДЛР-тата (които смениха съдиите по тази задача) също гледат документи, които са сканирани я от "длъжностни лелички по регистрацията", я от такива като мен. Сега, доколкото знам, ДЛР-тата са 90. И вършат по-малко работа от съдиите. Не твърдя вината да е тяхна. А може и да имат натрупани отпуски и половината да не са на работа в момента, знам ли.
Но не така трябва да функционира този регистър. Щото сега полу-функционира.
П.П. Сигурно може да получите висок приоритет от лице, което може да ги задава така по сървърите на ТР. Предполагам. Обаче, да му се не види, не се обаждат тук да кажат как да ги намерим :wink:
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 11 Юли 2010, 21:30

Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот A.Pato » 12 Юли 2010, 16:12

Уважаеми Lubo, аз имам неразгледано Заявление за вписване от 06.06, а Вие с Вашето отпреди 5 дни сте се заоплаквали ... :)
A.Pato
Потребител

Мнениеот lubo2806 » 13 Юли 2010, 20:38

Хмммм, много е зле цялата система. Всеки ден проверявам в търговския регистър, преди малко се натъкнах, че фирма подала документи за пререгистрация на 08.07 (след мен) във Варна (като мен) има излязло решение. А моята кога? Всичко е доста хаотично.
lubo2806
Младши потребител

Мнениеот vili_spasova » 13 Юли 2010, 21:21

И ние така си мислим с един колега- НЯМА РЕД! Няма! :wink: :lol:
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот dimist » 13 Юли 2010, 22:17

Преди малко проверявах за произнасяще - чакаме от 18.06.2010, и тъй като вече втори ден се гледа основно 18, се надявахме, но уви.
Има нещо много интересно - има много вписвания след 18 часа, преди малко последното беше от почти в 22 часа. Какво ли мотивира тези хора да стоят толкова до късно до работните си места? Не ми отговаряйте, въпроса е риторичен.
А иначе срока по закон е 10 работни дни, но отдавна не се спазва, последното в график ми бе в началото на май. Наистина трябва някои вписвания - нови и вписване на промени, да са с предимство, но като гледам, се обявяват основно отчети. Разбираемо - отнемат по малко време , а се отхвърля бройка.
Почнах да се замислям дали най после да не се снабдя с електонен подпис и по качествен скенер, като гледам подадените по електронен път излизат по бързо.
dimist
Потребител

Мнениеот ykovachev » 14 Юли 2010, 09:41

Хм. Да ви кажа, и аз си шпионирам ТР, за да видя какво става. Поне една седмица вече, за дата 03.06. има следната информация: "Документи без партида - общо 1675". Когато погледнах на 01.07., бяха малко над 1800.
Не помръдват. Тези, които имат отказ, са основно А-та. Г-тата си седят така. Затова не съм сигурен, че се обявяват главно отчети. Ако беше така, тези неразгледани главно отчети с Г1, пуснати на 03.06., отдавна да бяха разгледани. Заключението ми е, че точно отчетите не се обявяват, освен ако са пуснати със заявление за пререгистрация накуп. За АД-тата не коментирам. Там май наистина се "бичи" с яко предимство.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот lubo2806 » 14 Юли 2010, 10:16

Някакъв вариант процедурата да стане по - бързо. Жалба???
lubo2806
Младши потребител

Мнениеот insconsultbg » 14 Юли 2010, 10:29

Първо привет на всички колеги, нов съм във форума, до сега само разглеждах :)

На 23.06.2010г. съм подал едно заявление за регистрация на ЕООД и една пререгистрация на ЕТ....все още отговор и резултат няма, така че явно наистина има проблем в АВ, който е от няколко месеца, но май почва да става доста досаден за голяма част от гражданите, клиентите откровенно недоволстват и накрая го отнасят познайте кои.....

Поздрави!
insconsultbg
Младши потребител

Мнениеот y_donchev » 14 Юли 2010, 11:15

Явно има някакъв сериозен технически или организационен проблем в АВ (не вярвам да е само заради отпуските на ДЛР). Преди време вписваха по над 2500 номера (заявления) за ден, а сега ако обърнете внимание присват по около 600. Смятам че се допуска сериозно нарушение с това, че заявленията се вписват с повече от месец закъснение (имам заявления входирани на 04.06.2010г. и които все още не са вписани). Как се прави бизнес като чакаш месеци за да регистрираш фирма? А за това че не се спазва поредността за вписване (в смисъл че се вписват заявления с по-късни дати преди заявления от по-раншни дати) просто НЯМАМ ДУМИ.
y_donchev
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 14 Юли 2010, 13:01

lubo2806 написа:Някакъв вариант процедурата да стане по - бързо. Жалба???

Върху това си заслужава да се помисли. Не в посока жалби и прошения, а съдебни дела. Особено след като има отразяване в регистъра НЕ съгласно поредността на заявяване за вписване, при това дори НЕ попадащи в изчерпателно изброените изключения.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот A.Pato » 14 Юли 2010, 13:18

А като се замисля, че от 01.01.2011 год. сроковете за вписване ще бъдат еднодневни, а за обявяване - незабавно, и ме напушва на смях :D
A.Pato
Потребител

Мнениеот insconsultbg » 14 Юли 2010, 16:16

A.Pato написа:А като се замисля, че от 01.01.2011 год. сроковете за вписване ще бъдат еднодневни, а за обявяване - незабавно, и ме напушва на смях :D

Това според мен също няма да стане....законодателят ще измисли "вратички" и "хватки" за да е прецакан отново един - НАРОДЪТ! :roll:
insconsultbg
Младши потребител

Мнениеот lubo2806 » 14 Юли 2010, 19:11

От 3 дена званя на телефоните за информация, жалби и други въпроси и познайте - тези хора или са с тапи в ушите или са разкачили кабелите на телефоните.
lubo2806
Младши потребител

Мнениеот polikseni » 15 Юли 2010, 09:26

Имам едно заявление за обявяване на отчет , което е с дата 25.06, но е само входирано , като входящият му номер е четирицифрен. Проблемът е , че не мога да намеря заявлението в системата - дори и при документи без партида.
От една седмица упорито опитвах да се свържа с някои от ТР , но нито един от телефоните не отговаряше. Вчера по някаква случайност и за моя изненада най-накрая успях да се свържа и служителката ми обясни , че имат голямо забавяне( каквото и да означава това) със сканирането на документи и на подадените преди 20 дни заявления дори не им е даден входящ номер! Така че...търпение.
Не знам какво ще правя само с регистрацията на една фирма на приятел , защото му трябва спешно - най-късно до средата на юли...Как да му обясня , че е мисия невъзможна:)who cares...
polikseni
Нов потребител

Мнениеот insconsultbg » 15 Юли 2010, 10:13

lubo2806 написа:От 3 дена званя на телефоните за информация, жалби и други въпроси и познайте - тези хора или са с тапи в ушите или са разкачили кабелите на телефоните.

Тъкмо това правих и аз на 13.07.2010г - през целия ден съм прозвънявал всички телефони за контакти, които са дадени в сайта на АП - НИКОЙ! По-голямо безхаберие от страна на държавна институция ако има някъде по света......

polikseni написа:Имам едно заявление за обявяване на отчет , което е с дата 25.06, но е само входирано , като входящият му номер е четирицифрен. Проблемът е , че не мога да намеря заявлението в системата - дори и при документи без партида.
От една седмица упорито опитвах да се свържа с някои от ТР , но нито един от телефоните не отговаряше. Вчера по някаква случайност и за моя изненада най-накрая успях да се свържа и служителката ми обясни , че имат голямо забавяне( каквото и да означава това) със сканирането на документи и на подадените преди 20 дни заявления дори не им е даден входящ номер! Така че...търпение.
Не знам какво ще правя само с регистрацията на една фирма на приятел , защото му трябва спешно - най-късно до средата на юли...Как да му обясня , че е мисия невъзможна:)who cares...

4-ри цифренния номер не върши работа, и при мен напоследък все такъв ми дават.....отиваш в сайта на АП, даваш на справки и после на права върху фирми - там пишеш името на фирмата и ако е входирано ти излиза входящ номер!

Поздрави!
insconsultbg
Младши потребител

Следваща

Назад към Търговско право