начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Пререгистрация на дружество и промяна на обстоятелствата

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пререгистрация на дружество и промяна на обстоятелствата

Мнениеот prnedev » 10 Юни 2010, 14:05

Ситуацийката е такава -
Имам едно старо ООД неизползвано десетина години, та му идва времето за пререгистрация, като купувам дяловете на единия съдружник, който в момента е и управител. Управител ставам аз. За всичко това има вече необходимите документи - решение на общо събрание, промяна на дружествен договор, пред нотариус е заверен договора за прехвърлянето на дяловете и т.н.
Въпросчето ми е следното:

1. За пререгистрацията стария управител ли трябва да се пише, да се пререгистрира фирмата и след това да се направи ново обявяване на промяна на обстоятелствата или е допустимо да се пише направо новият управител (аз)

2. Ако се пише стария управител в А1 при пререгистрацията, като вносител че мога да съм аз (като съдружник) е ясно, но ще бъде ли необходима нотариална заверка, при положение, че веднага се пусне и промяна на обстоятелствата?

Работата е в това, че технически не е предвидено с едно заявление да се направи пререгистрация и промяна на обстоятелствата.

Мисълта ми е такава - вероятно ли е да направят отказ от пререгистрация, и от там да пропадне и промяната на обстоятелствата заради едната простотия?
Разбира се, имам резервен вариант - цялата тази галимация да мине с електронния подпис на адвокат, но се чудя да го занимавам ли човека изобщо ;-)
prnedev
Активен потребител

Re: Пререгистрация на дружество и промяна на обстоятелствата

Мнениеот REVOLUTION » 10 Юни 2010, 14:58

Здравей-задължително две заявления-за пререгистрация(попълнени с данните по УАС) и промяна на обстоятелствата.

Според мен след като си избран за управител може да бъдеш заявител и в двете заявления.Не виждам проблем , макар че признавам си не съм го пробвал при пререгистрация. :)
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 10 Юни 2010, 16:42

мерси много :-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот A.Pato » 10 Юни 2010, 16:47

При буквален прочит на закона (чл. 140, ал. 4 ТЗ и чл. 15, ал. 6 ЗТР) май излиза, че пререгистрация може да извърши единствено старият управител, а едва след това новият управител може да заявява собственото си избиране.

Аз бих тълкувал по-разширително тези норми с оглед възможността старият управител да откаже да съдейства за пререгистрацията или дори да не е жив. В този смисъл, а и като се има предвид задължителният характер на пререгистрацията и факта, че тя е просто стъпка, необходима за вписване на желаните промени, считам, че не би трябвало да Ви откажат пререгистрация, заявена от новия управител. Пробвайте първо да пререгистрирате дружеството (безплатно е) и ако Ви откажат, търсете други варианти. Освен ако не бързате много, разбира се.
A.Pato
Потребител

Мнениеот devilchos » 10 Юни 2010, 16:49

колега prnedev,
моля да имате предвид, че аз преди да правя пререгистрация се обадих в ТР и от там ми казаха, че не става наведнъж ;-( трябва да се подаде първо за пререгистрация и след като излезе - тогава промяната в обстоятелствата!
Така и направих, макар колеги да са ми казвали, че може наведнъж, стига заявлението за пререгистрация да се подаде преди другото за промяна, т.е. целия комплект за пререгистрация да се подаде преди за промяната на обстоятелства.
devilchos
Потребител

Мнениеот ykovachev » 10 Юни 2010, 16:59

Ау, devilchos, сакън! Не заблуждавай Недев!
Става и още как! Януари 2008 съм го пробвал на хартия за пръв път, а след това с електронен подпис през юни същата година! Никой нищо не трябва да чака да излиза, моля Ви. Не знам кой Ви е разяснявал тия щуротии, ама трябва или да му се забрани да обяснява, или да го уволнят. Да не е била ДЛлР (длъжностна лелка по регистрацията) случайно? От тия, дето сканират на гишетата?
П.П. Преславе, говориш за ООД. Това А1 вярвам да е техническа грешка, нали знаеш, че ти трябва А4? Прощавай, ако звуча тъпо, щото съм сигурен, че си знаеш :wink:
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 10 Юни 2010, 17:15

ykovachev написа:Ау, devilchos, сакън! Не заблуждавай Недев!
Става и още как! Януари 2008 съм го пробвал на хартия за пръв път, а след това с електронен подпис през юни същата година! Никой нищо не трябва да чака да излиза, моля Ви. Не знам кой Ви е разяснявал тия щуротии, ама трябва или да му се забрани да обяснява, или да го уволнят. Да не е била ДЛлР (длъжностна лелка по регистрацията) случайно? От тия, дето сканират на гишетата?
П.П. Преславе, говориш за ООД. Това А1 вярвам да е техническа грешка, нали знаеш, че ти трябва А4? Прощавай, ако звуча тъпо, щото съм сигурен, че си знаеш :wink:

+1
Винаги(когато се налага) правя пререгистрацията и промяната в обстоятелствата едновременно.Никога не съм имал проблем , а няма и нормативна опора за проблем , тъй че devilchos явно е попаднал на някой "знаещ" служител. :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 10 Юни 2010, 17:36

Недев... дай да ти напишем документите бре. К'во се мъчиш с тия простотии :mrgreen:
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот devilchos » 10 Юни 2010, 17:45

и аз се изненадах, ама предпочетох да не рискувам ;-)
devilchos
Потребител

Мнениеот A.Pato » 11 Юни 2010, 12:00

Дискусията не е относно това дали може да се заявяват промени в обстоятелства едновременно с пререгистрацията, а в това дали може новоизбран управител да е заявител по заявление за пререгистрация, при положение, че все още не е вписан в ТР, обстоятелство, което е за действителност (на основание чл. 140, ал. 4 ТЗ).
A.Pato
Потребител

Мнениеот A.Pato » 11 Юни 2010, 12:14

Дори и когато се подават едновременно, заявленията за пререгистрация и промени в обстоятелства получават отделни входящи номера и се разглеждат самостоятелно. Е, разбира се, когато се подадат едновременно (даже не е правилен този термин, те пак си се подават последователно), ще бъдат разгледани почти едно след друго, защото ще са близки входящи номера.
Мен продължава да ме вълнува въпросът дали управител, преди да е вписан в ТР, може да заяви пререгистрация :) Дано колегата сподели опита си, когато мине производството. Аз продължавам да считам, че може, на основание чл. 15, ал. 6 ЗТР, защото заявлението за пререгистрация, макар и да не заявява промени в представляващите дружеството, е необходима, задължителна стъпка преди вписването на новия управител и без него не би могла да се впише промяната.
A.Pato
Потребител

Мнениеот ykovachev » 11 Юни 2010, 12:18

Пак съм изцяло съгласен с Вас, колега. Досега все попадам на сговорчиви и най-вече живи и откриваеми напускащи управители, та минавам "метър", като към едното заявление имам пълномощно от напускащия, а към другото - от новия...
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот A.Pato » 11 Юни 2010, 12:21

Ами то това е и обичайната процедура, буквата на закона също е в този смисъл. Но ... какво правим, ако управителят се окаже крив, обиден или ... е, айде да не кажем умрял, ама може под запрещение да е поставен примерно :)

P.S. Сега ми хрумна, че в този случай ще възникне проблем и с удостоверението за пререгистрация по §4 ... И ако в ТР може и да попаднем на някое разбрано ДЛР или пък да защитим тезата си в съда, какво ще правим с деловодителката във фирмено отделение, която си иска пълномощно, за да ни даде удостоверението? :)
A.Pato
Потребител

Мнениеот prnedev » 11 Юни 2010, 12:28

Ама и аз съм заплес... що съм го писал това А1 и аз незнам ;-))))
prnedev
Активен потребител

Мнениеот alegrina » 26 Юни 2010, 19:48

Като заявител и по двете заявления е новия управител. Чл.15 ал.6 от ЗТР си е ясен /ами ако стария е умрял или трайно забегнал в чужбина, по тази логика дружеството никога няма да може да се пререгистрира/. Само че в А4 за пререгистрация ще бъде изписан стария управител. Заявленията задължинелно се подават "Свързани" и "заедно". Те са с отделни входящи номера но вървят комплект. За да може ДЛР да види, че следва промяна в управителя и че заявителя по пререгистрацията не е бай Петко комшията а новия управител.
alegrina
Потребител

Мнениеот Гост. » 26 Юни 2010, 20:11

Един бърз въпрос към колегите, компетентни в регистърното производство:

При подаване на заявление А и Г, едновременно, колко декларации и пълномощни са ми нужни?

Ако има значение- не е пререгистрация- ще обявявам правилник за дейността и едновременно ГФО. Подготвила съм пълномощно и декларация по чл. 13, ал.4 от директорите в един екземпляр, вкл. и моите по ал.5, за тези обстоятелства.
Ако някой от вас счита, че е порочно, с оглед формализма в чл. 7 от Наредба 1- представяне на фотокопие на тези доказателства, заверено от мен, по двете заявления ще отстрани ли проблема?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот alegrina » 26 Юни 2010, 21:05

искрено препоръчвам фотокопия, заверени
alegrina
Потребител

Мнениеот Гост. » 26 Юни 2010, 21:19

Ал.6 е ясна, благодаря.
Формализъм, защото и двете заявления вървят заедно, ерго едно и също ДЛ ще се произнася и по двете.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот SashkoS » 27 Юни 2010, 12:19

poli_g,
Логически, всяко заявление е отделен акт и си върви с неговите приложения.
Но когато подавам с ел. подпис пререгистрация Г1 се закача към А4 и не иска нови приложения.
Сигурността подсказва, че ако се предава на хартия - декларации, копия от протоколи на ОС и пълномощни трябва да си има за всяко заявление.

П.П. Правилник за дейността не е ли акт за обявяване, т.е. може да се включи с ГФО в едно Г1?
И ако сте адвокат не беше ли необходима само декларация по чл.13(4) от управителя, а 13(5) от вас излишна?

П.П.П. Пак да напомня, че не съм юрист. :)
SashkoS
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 27 Юни 2010, 12:59

SashkoS написа:poli_g,
И ако сте адвокат не беше ли необходима само декларация по чл.13(4) от управителя, а 13(5) от вас излишна?

П.П.П. Пак да напомня, че не съм юрист. :)

Aбсолютно излишна.
REVOLUTION
Активен потребител

Следваща

Назад към Търговско право