начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Имот с ипотечен кредит

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Имот с ипотечен кредит

Мнениеот ely76 » 17 Юни 2010, 21:57

Зравейте първо искам да благодаря на потребителите на които ще ми отговорят и да предопредя че не съм юрист и е възможно да сбъркам някои от термините. Проблема ми е следния:
Пуснала съм документи за ипотечен кредит за закупуване на имот, състоящ се от 1/2 идеална част от земя и 1/2 иделана част от къща като подпокривното пространство е мое а приземния етаж (мазата) е на другия собственик, както и един гараж от два налични към къщата. Продавачът е брат на другия собственик на имото и го е придобил чрез нотариален акт от 1992 г. и чрез договор за делба от 1992 г. По-късно през 2009 г. има и допълнителен нотариален акт в който брата и сестрата си разделят чат от общите части а именно брата взема тавана а сестрата взема мазите. Трябва да уточня че документите които притежават собствениците за билет за разрешение за строителство на къща и архитектурни планове за строеж издедени през 1980 г. Понеже не се знае точно кога е завършил строежа на къщата сега собственицте вадят Удостоверение за търпимост (понеже имота е преди 1987 г.) в което ще пише че е построена в периода 1980-1985 г. В двата нотариални акта и в договора за делба при сключването им нотариусите не са изисквали документ който да доказва законността на построената къща. В резултат на това банката от която ще тегля кредита ми го отказва със следните доводи:
1. в нотариалния акт от 1992 г. не е представен документ за законността на къщата;
2. в нотариалния акт от 2009 г. е споменато че собственика от който ще закупувам 1/2 от имота прехвърля ателие номер 1 (мазите) на сестра си а тя в замяна му УЧРЕДЯВА ПРАВО НА надстрояване на къщата за да стане собственик на ателие номер 2 като тези данни небили достатъчни да се определи точното притежание на имота защото никаде нямало номерация на отделните части и неставало ясно.

Въпроса ми е следния:
Доводите на банката основателни ли са ? (нужно ли е нотариални актове от 1992 г. да вклюват документ подобен на това РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ или през 1992 г. не се изисквало и правилно ли е изготвен нотариалниа акт от 2009 г. като няма номерация на отделните части и като също невключва УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ТЪРПИМОСТ за сгради строени преди 1987 г. съгласно ЗУТ.
И искам да помоля някой за съвет ако доводите на банката са неоснователни по-какъв начин да и го докажа т.е. да докажа че документите са изрядни, а ако не са изрядни какво трябва да се направи да станат такива?
Благодаря Ви предварително.
ely76
Нов потребител

Назад към Покупко-продажба