начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

относно акт по чл.40, ал.1 - неподаване на ГФО

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: относно акт по чл.40, ал.1 - неподаване на ГФО

Мнениеот prnedev » 14 Юни 2010, 15:58

Разбира се, че е съставен. Дори е предаден в НАП. Даже като доказателство, че е изготвен, бих поискал (защото съм нагъл) по ДОПК да ми извадят копие с приложеният ГФО от данъчната сметка ;-) Т.е., глобичката по члена който предлагаш, няма да свърши работа - че не е изготвен до 31 март следващата година, не е приложима :-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 14 Юни 2010, 16:04

prnedev написа:Разбира се, че е съставен. Дори е предаден в НАП. Даже като доказателство, че е изготвен, бих поискал (защото съм нагъл) по ДОПК да ми извадят копие с приложеният ГФО от данъчната сметка ;-) Т.е., глобичката по члена който предлагаш, няма да свърши работа - че не е изготвен до 31 март следващата година, не е приложима :-)

И какво ще стане , ако така представения ГФО не бъде приет от ОС.Ами да кажем се приеме друг? :) И ако кажем другия е след 31 март? :)
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот SashkoS » 14 Юни 2010, 16:05

Моето мнение е, че като е писан закона "свободно" са ползвани думички без да е уточнено какво се има предвид. Ето примери:

Чл. 23. (1)... Предприятията съставят:
1. годишен финансов отчет към

Чл. 34. ... (1) Финансовите отчети (междинни, годишни и консолидирани) се съставят от съставители

От кого все пак?

Прави впечатление, че основно се посочва "Предприятията ... изготвят и представят", което за мен означава, че за изготвен ГФО се смята такъв подписан от съставител и от управителя, който според ТЗ "организира и ръководи дейността на дружеството".
Освен това Общото събрание "приема годишния отчет и баланса", а не го изготвя.
SashkoS
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 14 Юни 2010, 16:17

Хубаво , ще чакаме тогава да аплодираме! :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 14 Юни 2010, 16:30

REVOLUTION написа:И какво ще стане , ако така представения ГФО не бъде приет от ОС.Ами да кажем се приеме друг? :) И ако кажем другия е след 31 март? :)

Ми нищо няма да стане :-) В регистъра ще се публикува другия, който е приет.
Погледни предната страница - как го прилагат на запад - искаш, не искаш - публикуваш. Ако органа приеме нещо друго - коригира се каквото трябва. Майтапа е, че процедура (стандарт) има как да се направи това и у нас, а закона не позволява това прилагане :-) При нас тази възможност за вписване без приемане я няма :-)
Пак да кажа - за отчетите за 2008-ма и по-старите - никакъв проблем, има ги в данъчното. За 2009-та вече ги няма, щото сложиха справчиците за НСИ под името "доклад за дейността" и формално вече могат да кажат - "няма изготвен отчет"

Оня ден една камара време се рових да търся стенограмите дали не са коментирали нещо по тези промени (в края на 2006-та). Нито в правителствения сайт са приказвали нещо конкретно - там станишката чак ме изненада, че е имал претенции за счетоводните термини :lol: , нито после в Комисията по бюджет и финанси към Парламента. Абсолютно нищо коментирано за този член. Е, стенограмите от самото гласуване не съм ги чел, защото не можах да ги намеря ;-) ама и там няма да се изненадам да са го прекарали покрай ушите си този текст ;-)))

Каква ми е мисълта - знам ли в МинФин как и какво са го умували като са "синхронизирали", ама така са ги спретнали тези подскоци - ЗТР към ЗСч, а пък ЗСч към ЗТР, че накрая са се оплели като патета :mrgreen:
Последна промяна prnedev на 14 Юни 2010, 16:40, променена общо 1 път
prnedev
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 14 Юни 2010, 16:57

REVOLUTION написа:Хубаво , ще чакаме тогава да аплодираме! :D

Революшън :-))) Един много готин пример - чл.100н от Закона за публичното предлагане на ценни книжа. Ако него го бяха преписали, и вместо "емитента" да бяха сложили "предприятията", работата заспиваше ;-)
Баси, сякаш други хора са го правили този закон :lol:

Та да се върнем на другата тръпка :P

В срок до 30 юни следващата година предприятията публикуват годишния си финансов отчет ... приети от общото събрание на съдружниците/акционерите или от съответния орган, както следва...

Та 30 юни следващата година от приемането или от датата на баланса ;-))) Сравни го със ЗПЦК, там е недвусмислено кога трябва да ги разкрият, ама тук... хм... Да не излезе, че ако направя събрание на 1 юли, няма да го публикувам?
Не съм убеден, че е била такава логиката им. По скоро бих заложил на друга хм.... да кажем че законодателя е мислил като противодействие на престъпността - един вид - отчетите за 2008 са приети през 2009-та, разпределили са си дивиденти хората, и за да не дразнят мутрите, които се ровят в ТР да гледат кой има кинти - дай да ги публикуваме до 30 юни 2010, защото до тогава каквото са си гласували и прибрали, вече са го похарчили :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Някак напоследък не се ли приказва нещо в този смисъл - ептен да не се виждат кой какви парички е прибрал, щото ще му откраднат плазмата? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
prnedev
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 14 Юни 2010, 17:17

ykovachev написа:Недев, мани го ЕТ-то. То си е физическо лице и няма за какво тържествено да пише на лист хартия, че си приема собствения ГФО. Нали го подписва като ръководител? Ето защо се чудя що за разсъждения са това дали декларацията по 13(4) замествала приемането...

Това съм го изтървал... мислех си за една хипотетична случка - когато има прокурист, който да върти бизнеса. Най-малкото не трябва ли този ЕТ да се заинтересува какви ги е вършил оня? Вярно, че формалност е, ама все пак... Така де, за щяло и нещяло по другите институцийки искат я декларацийка, я протоколче "свободен текст" с глупости, как така са изтървали тук? 8)

... написа:1. търговците по смисъла на Търговския закон - чрез заявяване и представяне за обявяването им в Търговския регистър;

Ако заявя и представя за обявяване ГФО в срок до 30 юни, обаче без протокол от Ос за приемането му и си предизвикам отказ, съм ли формално изпълнила изискванията на чл. 40 или не съм, макар и ГФО да не е приет, само и само да се вместя в прословутия срок?
Питам не за друго, да знам да чакам ли изпищяли, защото миналата година, при две дружества и всякаква липса на възможност за приемане на ГФО и в двете, постъпих точно така - предизвиках два отказа. Впоследствие отчетите бяха обявени, но към 30 юни бяха само формално заявени и представени в Ав-ТР.

Хм... интересно... аз затова гледам точно датата 30 юни следващата година. В смисъл от кога започва да цъка часовника ;-) От приемането или от Нова година ;-)
Не споря за кой (кои) отчети се публикуват. За всяка година трябва да има публикувани отчети. Въпроса е защо да заявявам за публикуване нещо, което не е прието, с мотива да ми ударят отказ? То да има разни "шменди-капели" при решението на ОС, там е ясно, ама ей така да похарча 50 кинта за един голям дебел... някак не я виждам логиката. По скоро тези парички бих ги пръснал в някоя кръчма...
Последна промяна prnedev на 14 Юни 2010, 17:28, променена общо 1 път
prnedev
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 14 Юни 2010, 17:25

Въпросът е в това, че ЕТ-то ще се заинтересува от въпроса в своята физическа цялост, а прокуристът все пак е пълномощник. Докато дружествата просто не са "цели" в смисъла на телесната цялост на биологичния обект ЕТ - при ЮЛ ОС върши едно, управителят друго, с оглед на търговията. То ясно, че и при ЕТ-то далакът му върши едно, а краката - друго, но това разделение очевидно не ни касае :D
Затова ми се струва, че ситуацията при отношения ЕТ - прокурист, не се равнява на ситуацията ОС - управител (да речем), защото управителят не е пълномощник, а орган на юридическото лице. То и затова при ЕООД-тата едноличният собственик, дори като е и управител, се "самоодобрява" - само поради факта, че от някаква формалноправна гледна точка той се е "разтроил" - хем е физическо лице, хем по отношение на ЕООД-то съставлява два органа: освен, че е аналог на ОС (т.е. едноличен собственик), той е и управителен орган на своето ЕООД. Ако щеш, "удвоил" се е и после едното удвояване се е удвоило още веднъж :D Изглежда тъпо, но от гледна точка на ТЗ такава ми се струва логиката.
А този номер с подаването при сигурен отказ, може и да свърши работа, ако настояваш, че в рамките на все същото производство си подал, после пак, за да угодиш на кръвожадните глобители :D Особено ако си се вместил в срока за жалене. Дето се вика, "заплюл" си си дата - като криво подаден иск, който после е пооправен. Аз в такъв случай бих се зъбил до дупка за събаряне на наказателно постановление.
Последна промяна ykovachev на 14 Юни 2010, 17:48, променена общо 1 път
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 14 Юни 2010, 17:34

Аха... че аз пък гледам от гледна точка ЗСч - там предприятие е кажи речи всичко - ЕТ, дружества, ДЗЗД-та, ЮЛНЦ и т.н. (чл.1 ал.2 ЗСч), и от там вече прилагането на чл.40. Вярно, че е тъпо "мозъка" на ЕТ-то да одобрява, "ръката" да подписва одобреното, ама пък закон, дееба ;-))) Пък ЗТР препраща към него, освен към ТЗ, за тези за които се отнася ЗТР, разбира се :-)

Гати лафа, дето се заформи :-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 17 Юни 2010, 14:45

... написа:Обаче от друга страна, при съвсем буквално тълкуване на чл. 40
Чл. 40. (*) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) В срок до 30 юни следващата година предприятията публикуват годишния си финансов отчет и консолидирания си финансов отчет, годишния доклад за дейността и годишния си консолидиран доклад за дейността, приети от общото събрание на съдружниците/акционерите или от съответния орган, както следва:
1. търговците по смисъла на Търговския закон - чрез заявяване и представяне за обявяването им в Търговския регистър;

Ако заявя и представя за обявяване ГФО в срок до 30 юни, обаче без протокол от Ос за приемането му и си предизвикам отказ, съм ли формално изпълнила изискванията на чл. 40 или не съм, макар и ГФО да не е приет, само и само да се вместя в прословутия срок?

То така да вземем да пускаме без такси, без протоколи, без декларации /само Г1 и ГФО - нищо друго ... даже може Г1 да не е подписано и от управителя и да няма никакви пълномощни :) / => отказ ... ама к`во ни пука ;)

Иначе формално погледнато и аз си мисля, че идеята на закона е да се заявят и представят в ТР, а дали ще имаме обявяване ...

Щото пък ако подадем на 29-ти и до 30-ти нямаме обявяване?
Или пък на 01.07 получим отказ?
Ако сме нарушители при тези двете хипотези ще е малко безумно ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 18 Юни 2010, 10:51

Е, не, идеята е да има обявяване на отчети, а не да се мъдрят откази там :-))))
Все пак основната мисъл е да има публичност на тези отчети, за да могат разни клиенти, банки, доставчици и т.н. да гледат каквото им трябва.
Иначе идеята да бъдат публични само отказите... хм... прекалено ми е щуро като идея ;-)
Но иначе е добра идеята да се пускат отчетите без платена такса и да смятаме, че сме си свършили работата ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот toti99 » 21 Юни 2010, 08:58

Чл. 40. (*) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) В срок до 30 юни следващата година предприятията публикуват годишния си финансов отчет и консолидирания си финансов отчет, годишния доклад за дейността и годишния си консолидиран доклад за дейността, приети от общото събрание на съдружниците/акционерите или от съответния орган, както следва:

ЗА ООД

Чл. 135. (1) Органи на дружеството са:
1. общо събрание;
2. управител (управители).

ЗА АД

Чл. 219. (1) (Предишен текст на чл. 219 - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) Органи на акционерното дружество са:
1. общо събрание на акционерите;
2. съвет на директорите (едностепенна система) или надзорен съвет и управителен съвет (двустепенна система).
(2) (Нова - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) В еднолично акционерно дружество едноличният собственик на капитала решава въпросите от компетентността на общото събрание

---------------------------
Това са голите факти. Който не публикува до 30,06,2010 отчета си в ТР ще бъде глобен няколко хилядарки. Няма хипотеза при която да се избегне глобата. Закона е категоричен. Или ОСА/ОСС или съответния орган посочен по-горе в почернено. Органа при всички случай е приел ГФО до 31,03,2010/в случая/.
toti99
Потребител

Мнениеот toti99 » 21 Юни 2010, 09:26

Не знам дали ще ме разбереш. Управителя на ООД, и Съвета на директорите на АД няма начин да не го приеме отчета преди 31,03,...Нали го праща в НАП заедно с ГДД...изключения може да има ..но те ще бъдат санкциониране още и за това....
toti99
Потребител

Мнениеот toti99 » 21 Юни 2010, 09:56

Ето чл.40 леко редактиран за яснота...

Чл. 40. (*) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) В срок до 30 юни следващата година предприятията публикуват годишния си финансов отчет .....приети от общото събрание на съдружниците/акционерите или от съответния орган, както следва:

Условието е или от органа на ООД - управител, за АД - СД/общо казано/ или от ОСА/ОСС....
Застраховката ...или съответния орган е поради факта, че до 30,06 може да не се проведе ОС/публичните дружества изрично са задължени да го направят/, ние спорим за другите....

Въпросния орган няма как да не го приеме ....освен ако не подаде и ГДД...ние си говорим за нормалния случай...не за изключенията...
toti99
Потребител

Мнениеот toti99 » 21 Юни 2010, 10:33

Сори, но ти говориш за некви да ги наречем изключения..става въпрос за общия случай.
Участвал съм в доста заседания на Съвет на директорите през месец март. Там винаги е фигурирала точка ...приемане на ГФО....след това се изготвя ГДД.

Управителя на ООД със слагане на подписа си в ГФО означава, че го приема....освен ако ти имаш некво друго екзотично тълтуване на тоя факт.

Прочети добре въпросния чл. 40 от ЗСч. Там по отношение на ГФО, ОСА и ОСС са с еднакви права с Управителите на ООД и СД на АД. Освен ако имаш друго тълкуване пак на текста или ..или...

Малка шегичка...това е като при "оня" случай...или ке ми дадеш или ке те е...сещаш се....няма мърдане от публикуването на ГФО до 30,06...
toti99
Потребител

Мнениеот polina_2002 » 21 Юни 2010, 11:04

може ли и аз да задам следния въпрос, във връзка с да/не обявяват в АВ-ТР фирмите ГФО: "Подадена ГДД, но по чл.92 от ЗКПО, за 2008г. с всички редове на "00.00". Трябва ли да се подаде и в АВ-ТР тази нула и не са ли грешни пари тези 50,00 или повече лева?????
polina_2002
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 21 Юни 2010, 11:29

Да, усъмних се в нещо, но си публикувате.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот polina_2002 » 21 Юни 2010, 11:35

Още един въпрос с повишена проходимост: "Ако ЕТ няма "пререгистрация" по ТЗ, задължен ли е да носи ГФО-то в АВ-ТР?"
polina_2002
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 21 Юни 2010, 12:28

§ 9а. (Нов - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) (1) Търговците, които са пререгистрирани съгласно § 4, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за търговския регистър в периода от 1 януари до 31 май на съответната година, заявяват и представят за обявяване в търговския регистър в срок до 30 юни на същата година актовете по чл. 40, ал. 1 - 3 за годините от 2007 г. до годината, предхождаща годината на пререгистрация включително, както следва:
1. при пререгистрация през 2008 г. - актовете за 2007 г.;
2. при пререгистрация през 2009 г. - актовете за 2007 и 2008 г.;
3. при пререгистрация през 2010 г. - актовете за 2007, 2008 и 2009 г.

(2) Търговците, които са пререгистрирани съгласно § 4, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за търговския регистър в периода от 1 юни до 31 декември на съответната година, заявяват и представят за обявяване в търговския регистър в тримесечен срок от датата на пререгистрацията си актовете по чл. 40, ал. 1 - 3 за годините от 2007 г. до годината, предхождаща годината на пререгистрация включително, както следва:
1. при пререгистрация през 2008 г. - актовете за 2007 г.;
2. при пререгистрация през 2009 г. - актовете за 2007 и 2008 г.;
3. при пререгистрация през 2010 г. - актовете за 2007, 2008 и 2009 г.

(3) Търговците, които до 31 май на съответната година не са пререгистрирани съгласно § 4, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за търговския регистър, публикуват до 30 юни на същата година актовете по чл. 40, ал. 1 - 3 за предходната година чрез икономическо издание или интернет независимо от задълженията им съгласно ал. 1 - 2. В този случай се прилага изискването на чл. 40, ал. 5 до момента на обявяването на актовете в търговския регистър. За търговците, които са пререгистрирани през юни на съответната година и през същия месец са заявили и представили за обявяване в търговския регистър актовете по чл. 40, ал. 1 - 3 за предходната година, не се прилагат изискванията на изречения първо и второ.

(4) Алинея 3 не се прилага от търговци, чийто годишен финансов отчет за предходната година не подлежи на задължителен независим финансов одит.

(5) Алинеи 1 - 4 се прилагат до изтичането на срока за пререгистрация съгласно § 4, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за търговския регистър.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот polina_2002 » 21 Юни 2010, 13:40

Много благодаря за помощта :P Лека и доходна ..... :oops:
polina_2002
Нов потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Търговско право