начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

наименование съдържащо "консорциум"

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наименование съдържащо "консорциум"

Мнениеот ksm321 » 19 Фев 2010, 18:28

Здравейте,
Наскоро се сблъсках с този проблем в Търговския регистър. Имах отказ при опит да регистрирам ООД, като в наименованието вмъкнах и думата "консорциум". Дл.л. по регистрация отправи мотив за заблуждение и изиска сума на внасяне от 1700 лв за регистрация на консорциум, без да сме чеквали в заявлението консорциум.
Споделям случая, т.к. са регистрирали такова наименование за сумата от 160 лв - държавна такса за ООД.
ksm321
Младши потребител

Re: наименование съдържащо "консорциум"

Мнениеот blumenthal » 19 Фев 2010, 18:48

Чл. 275.ТЗ Консорциумът е договорно обединяване на търговци за осъществяване на определена дейност.
Чл.276 За консорциума се прилагат съответно правилата за гражданското дружество или за дружеството,във формата на което е организиран консорциумът.
blumenthal
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 22 Фев 2010, 11:40

ksm321 написа:Споделям случая, т.к. са регистрирали такова наименование за сумата от 160 лв - държавна такса за ООД.

... което не означава, че трябва да продължават с незаконосъобразните си регистрации ;)
Много са ми интересни някои хора - като малките деца: "и аз искам такова нещо - другите пък имат" ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот ksm321 » 26 Фев 2010, 17:57

Радвам се, че съм ви станала интересна.
Исках да спестя на някой друг чакането при повторно заявяване и повторна такса, повторно ходене до банката за основен капитал, изработка на нови документи и най - вече нервички.
В конкретния случай идеята бе да се създаде ООД - така е написано в учр.събрание, в друж.дог. и пр. Мисля волята на учредителите е важна - не само измисленото наименование.Смятам, че когато и в предмета изпишеш 20 вида дейности - става ясно, че не се създава обединение за конкретна дейност. НО пък се замислих п овъпроса - с какво конкретната дейност те прави по - богат, за да се вземат повече пари, а и след като трудът на длъжностното лице се изразява в едно и също и при вземане на такса от 160 и за консорциум, трябва да се проследят едни и същи документи
Няма проблем и веднага се промени фирмата - пак мина на цената от 160.00 лв.
А вече защо е измислена държ.такса от 1700 лв и 160, е друг дебат.
Лека събота и неделя!
ksm321
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 26 Фев 2010, 18:26

ksm321 написа:Исках да спестя на някой друг чакането при повторно заявяване и повторна такса, повторно ходене до банката за основен капитал, изработка на нови документи и най - вече нервички.

На мен лично не ми спестявате нищо /а предполагам и на всеки поназнайващ нещичко от търговското право и конкретно от търговските дружества/... не бих пробвал да регистрирам дружество, което в наименованието си съдържа "холдинг" или "консорциум" /или пък "банка"/ с такса от 160 лева ;)
ТЗ написа:Чл.7.(1) Фирма е наименованието, под което търговецът упражнява занятието си и се подписва.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 1993 г.) Всяка фирма освен предписаното от закона необходимо съдържание може да включва означение за предмета на дейност, участвуващите лица, както и свободно избрана добавка. Фирмата трябва да отговаря на истината, да не въвежда в заблуждение и да не накърнява обществения ред и морала.
... то не е само да се попълват заявленията я ;) ... /и ООД-то не е само чл.113-157 ТЗ ;) ... има и други релевантни текстове в ТЗ ... а има неща и извън ТЗ, ЗТР и наредбата за водене на търг.рег. ;) .../
inspectora
Активен потребител

Назад към Търговско право