начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

трябва ли да подавам декларация когато имам квартирарант

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

трябва ли да подавам декларация когато имам квартирарант

Мнениеот zzuuzzkkaa » 17 Ное 2009, 16:20

здравейте, ще правя услуга на приятел, който е военен и ще се регистрира на нашия адрес все едно е под наем за да получава квартирни. Въпросът ми е дали трябва аз да подавям някаква декларация в общината или някъде другаде. Да не се укаже след време, че е трябвало да декларирам този фиктивен доход и да се навлека главоболия. Благодаря предварително!
zzuuzzkkaa
Нов потребител

Re: трябва ли да подавам декларация когато имам квартирарант

Мнениеот DEKAH » 17 Ное 2009, 16:58

договор за наем?
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот danyb » 11 Яну 2010, 00:06

Неизвестно е как приятеля ви получава тези квартирни-искат ли му някакви документи, наемен договор,разписки . Имаше такива моменти-заплащане на дневни и квартирни без документ, но това беше при командировка. А вашия случай какъв е вие си знаете. Най-много да платите плоските 10% и може да се договорите с приятеля да ви ги даде!
danyb
Нов потребител

Мнениеот naska73 » 30 Яну 2010, 23:50

ЗДРАВЕЙТЕ! И вие като мен се явявате съвестен данъкоплатец. Понеже разнищих като юрист сам за себе си този въпрос ще ви опиша ситуацията по-подробно. Съгласно Закона за облагане доходите на физическите лица, ако отдавате недвижим имот под наем следва до 15-то число на месеца следващ тримесечието, т.е. до 15 април да подадете платите данък за получения доход - нарича се авансово внасяне на данъка, в ТД на НАП по постоянния ви адрес. Значи събирате за януари, февруари и март получения размер на наема, приспадате си 25% нормативнопризнати разходи /не са нужни документи за доказване на тези разходи - закона ги признава/ и върху остатъка дължите 10% данък, т.нар. плосък данък. Това е законовото положение. Просто разучете дали приятеля ви е представил някакъв документ, декларация и пр. и какво е съдържанието им, за да се ориентирате. Иначе, отговорилия ви вече е прав, ако го правите просто така, като услуга на приятел, доколкото разбирам безвъзмездно, може вие да се окажете в неприятна ситуация. Важно е и дали живеете в етажна собственост, в сграда с над три апартамента. Както знаете върви процедурата по регистриране на апартаментите и в т.нар.домови книги се вписват и обитателите - несобствениците. Това не е маловажно най-вече според мен за наемодателите. Успех!!!
naska73
Нов потребител

Мнениеот sisi19 » 31 Яну 2010, 20:52

По ЗС (ако не се бъркам)договор за наем се декларира ако същият е повче от 1 година.
sisi19
Потребител

Мнениеот Гост. » 01 Фев 2010, 08:40

sisi19 написа:По ЗС (ако не се бъркам)договор за наем се декларира ако същият е повче от 1 година.

:) Влече те правото, спор няма. :D :lol:
Това е спам, но наистина не устоях. Семейно, наказателно, сега облигационно и разни вписвания. :wink:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот katerinakuch » 01 Фев 2010, 16:22

zzuuzzkkaa написа:здравейте, ще правя услуга на приятел, който е военен и ще се регистрира на нашия адрес все едно е под наем за да получава квартирни. Въпросът ми е дали трябва аз да подавям някаква декларация в общината или някъде другаде. Да не се укаже след време, че е трябвало да декларирам този фиктивен доход и да се навлека главоболия. Благодаря предварително!

При всички положения Вие трябва да декларирате този доход пред НАП в годишната данъчна декларация. Съответно ще се наложи да плащате и плосък данък.
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 01 Фев 2010, 17:51

Ще декларира, ако взема пари ;-))) За радост при частните лица все още се прилага "касовият" метод, а не метода на начислението 8)

Пък доколкото разбирам, никой не говори за безвъзмездна услуга, щото ако е безвъзмездна, няма да има квартирни :P
Това е от данъчна страна ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот sisi19 » 06 Фев 2010, 21:51

poli_g написа:
sisi19 написа:По ЗС (ако не се бъркам)договор за наем се декларира ако същият е повче от 1 година.

:) Влече те правото, спор няма. :D :lol:
Това е спам, но наистина не устоях. Семейно, наказателно, сега облигационно и разни вписвания. :wink:

Нали, ама го намерих къдее - хааа, няма да ми избяга товя "тъничко членче" :D :D
ХI. ВПИСВАНИЯ
112. Вписват се:

а) (доп. - ДВ, бр. 87 от 1974 г., изм., бр. 33 от 1996 г., доп., бр. 34 от 2000 г.) всички актове, с които се прехвърля правото на собственост или се учредява, прехвърля, изменя или прекратява друго вещно право върху недвижими имоти, както и актове, с които се признават такива права;
е) договорите за наем на недвижим имот за срок по-дълъг от една година;
sisi19
Потребител

Мнениеот nioto » 07 Фев 2010, 20:42

Нормативно признатите разходи са 10% , а не 25%.
nioto
Младши потребител

Назад към Данъчно право