начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Мога ли да "финтирам" в този случай :)

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мога ли да "финтирам" в този случай :)

Мнениеот jjf » 31 Авг 2009, 12:26

Здравейте. Понеже сега уча право се заех да си блъскам главата над следния казус и се надявам практикуващите юристи да ми помогнат поне с някакви насоки.
Задачката е следната (тя си е реална):
Имаме една възрастна жена (80г.) и внучка, която полага грижи за нея. От благодарност бабата иска да прехвърли своята 1/3 идеална част от апартамент на внучката, така че тя да е единствен собстеник на нейната част след смъртта й. Следователно трябва да е някаква възмездна сделка. Аз се сещам за продажба или за гледане и издръжка (на теория може да се мисли и за замяна). Да се абстрахираме от възможните усложнения, които могат да възникнат при изискването на чл.33 ЗС.
Всичко щеше да ми е ясно ако нямаше тази подробност, че прехвърляйки имота, бабата би се лишила от дадени социални помощи, защото се изисква в последните 5г. да не е прехвърляла възмездно недвижимо имущество. В нашия случай, макар чрез продажбата да имаме едно прикрито дарение, то на хартия ще си е възмездна сделка.
Ето защо възникават за едновременно разрешаване 2 проблема:
1. Как внучката да получи собствеността, така че наследниците да нямат запазена част- очевидно, че ще е с някаква възмездна сделка.
2. Трудното за мен (а може би и невъзможно на практика) - как да стане така, че бабата да остане собственик на имота за пред социалните служби? Явно не трябва да настъпва транслативно-вещния ефект и не може да има възмездна сделка в "учебникарския й вид".
Първо ми хрумна да се направи предварителен договор за ПП или ДГИ и след смъртта на бабата да се иска да се обяви за окончателен, но без да съм запознат с евентуалните пратктически проблеми е ясно, че ще има разправия със съда и с наследниците, т.е. отпада като вариант.
Единственото, което се сещам, но не знам дали не само на теория, но и на практика е възможно е да се сключи договор (не знам дали да го нарека ПП) под отлагателно условие, че собствеността ще бъде придобита от внучката едва след смъртта на бабата, а цената е била платена изцяло при сключването. И впоследствие да се отиде с акта за смърт при нотариуса и той на базата на вече сбъднолото се отлагателно условие да издаде нотариален акт, в който собственик е внучката (как само съм го измислил :lol: ). Понеже си нямам все още понятие от нотариалното производство се чудя дали нотариусът няма да отрази в книгите по вписванията за това отлагателно условие, с което целият този "финт" пропада.
Ако желаете дайте някакво мнение по въпроса и дали изобщо правото разполага с такива "инструменти", с които да постигна целения резултат.
jjf
Младши потребител

Re: Мога ли да "финтирам" в този случай :)

Мнениеот lexter » 31 Авг 2009, 15:27

това с отлагателното условие ми се струва като завещателно разпореждане и ако накърнява запазена част на наследниците, ще подлежи на ревизия.
помислете за тази 1/3 ид.ч. - тя също може да се раздроби на ид.ч.-и :)
възмездно или не, напр. 1/10 от 1/3 си преминава и оттам имаме още един съсобственик.
Може и да греша в размислите :)
Успех в начинанието и пишете как се развива "казусът" ви.
lexter
Потребител

Re: Мога ли да "финтирам" в този случай :)

Мнениеот Гост. » 31 Авг 2009, 16:38

:roll: :lol: И за мен.
Идеята, доколко добре съм разбрала, не е да се сдобият с още един съсобственик за 1/10 ид.части от 1/3 собствени на бабата, а внучката да ги получи в цялост. При това без да настъпи транслативния ефект приживе и да няма и съдебни спорове впоследствие - изобщо без усложнения.

Ама не виждам начин да стане...
Само ПД ГИ( до сега и в бъдеще) с отлагателно условие. Питането е какво ще ви е условието с почти 5 годишен срок.
Гост.
Старши потребител

Назад към Покупко-продажба