sarbijanac написа:Аз нещо не разбрах-призовката за делото колко дни преди с.з е връчена на бащата.
Не помня точно фактите, но е призован по телефона- това е сигурно! И ако наистина е под 7 дни дали съда го е запитал желае ли да се гледа делото при така направеното късно призоваване ?
Мдам, но ответникът е дал ИЗРИЧНО СЪГЛАСИЕ да се гледа делото! Извинявам се,ама и не съм наясно това производство подчинено ли е на новия ред в ГПК-то,размяна на книжа,отговори и ала-бала
Стана ми интересно и бих искал да имам такова дело- сериозно

Гоше, да ме прощаваш, но ти явно не си следил темата.... освен друго.
ПРОИЗВОДСТВО ЗА ВРЪЩАНЕ НА ДЕТЕ ИЛИ ЗА УПРАЖНЯВАНЕ НА ПРАВОТО НА
ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ
Чл. 22а. (Нов - ДВ, бр. 59 от 2007 г.) (1) Молбата за връщане на дете или за упражняване на правото на лични отношения по Хагската конвенция за гражданските аспекти на международното отвличане на деца, съставена в Хага на 25 октомври 1980 г. (ратифицирана със закон - ДВ, бр. 20 от 2003 г.) (ДВ, бр. 82 от 2003 г.), наричана по-нататък "Хагската конвенция", се разглежда от Софийския градски съд в открито заседание, в което участват:
1. Министерството на правосъдието или лицето, направило искането;
2. заинтересованите лица;
3. прокурор.
(2) В производството по ал. 1 дирекция "Социално подпомагане" към общината по настоящия адрес на детето дава становище. Съдът изслушва детето съгласно чл. 15.
(3) Министерството на правосъдието представлява молителя, когато молбата е подадена чрез него. То може да определи представител, който да действа от негово име.
Чл. 22б. (Нов - ДВ, бр. 59 от 2007 г.) Съдът може по направено искане или служебно да определи подходяща привременна мярка за закрила на детето с цел предотвратяване на по-нататъшни опасности за детето или вреди за страните.
Чл. 22в. (Нов - ДВ, бр. 59 от 2007 г.) (1) Съдът се произнася с решение в едномесечен срок от постъпването на молбата.
(2) В производството по чл. 22а, ал. 1 съдът не разглежда по същество въпроса за упражняването на родителските права.
Чл. 22г. (Нов - ДВ, бр. 59 от 2007 г.) (1) Решението на Софийския градски съд подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд от лицата по чл. 22а, ал. 1.
(2) В едномесечен срок от постъпването на жалбата съдът се произнася с решение,
което е окончателно.Чл. 22д. (Нов - ДВ, бр. 59 от 2007 г.) В това производство съдът може по своя инициатива да събира доказателства, както и да подпомага страните за упражняване на техните процесуални права.
Чл. 22е. (Нов - ДВ, бр. 59 от 2007 г.) Ако чуждестранният съд приложи чл. 15 от Хагската конвенция, компетентният български орган за установяване неправомерността на прехвърлянето или задържането на дете е съдът, който е разгледал или разглежда въпросите относно родителските права, или Министерството на правосъдието, когато тези въпроси не са били предмет на съдебно производство.
Чл. 22ж. (Нов - ДВ, бр. 59 от 2007 г.) (1) Правилата на тази глава се прилагат съответно и по отношение на Конвенцията от 1996 г. относно родителската отговорност и мерките за закрила на децата.
(2) В случаите и при условията на чл. 8, 9 и 13 от Конвенцията от 1996 г. компетентният съд може, след като е бил сезиран пръв и прецени, че това е в интерес на детето, да прехвърли компетентността си на по-късно сезирания чуждестранен съд или да приеме за разглеждане и постанови решение, когато чуждестранният съд, който е бил сезиран пръв, му я прехвърли.
(3) В случаите по ал. 2 постановеното от чуждестранния съд решение подлежи на признаване и изпълнение по реда на глава трета "б".