начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

изповядване на сделка- противоречие

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

изповядване на сделка- противоречие

Мнениеот ivladimirova » 06 Дек 2008, 23:04

Здравейте,
Спешно се нуждая от компетентен съвет. Предварително благодаря на всеки, който се отзове!
Казусът е следния:
Предстои ми подписване на окончателен договор за покупка на недвижим имот в София. Имотът се изгражда като апартамент, но е със статут на склад. Намира се на четвърти етаж в жилищна сграда с акт 14.
Допитах се до нотариус, който ми беше препоръчан като голям капацитет в тази област. Той е категоричен, че само склад на такава височина, само таван или само мазе в една сграда не е възможно да се купи, защото това не са самостоятелни обекти. Такива помещения в една сграда могат да бъдат купувани само от хора, които вече са собственици на апартамент, ателие, магазин, гараж или друго, т.е. от хора, които вече са собственици на самостоятелен обект в същата сграда. Защото складовете, таваните и мазетата са помощни помещения и те но могат да се отделят юридически като самостоятелни. Каза ми още, че за София има ограничение във височината на сградите и общината одобрява последните етажи над тази височина само като складове.Обясни ми, че строителите (по принцип) изграждат тези етажи с мисълта, че общината в един момент ще допусне тези складове да се преустроят в ателиета. Но в момента такъв закон, който да го позволява, нямало. Според същия нотариус тази сделка е невъзможна и освен това неизгодна, защото може никога да не е възможно този имот да се преустрои в ателие. Това беше мнението на повечето нотариуси, с които говорих. Но все пак имаше и такива, включително и адвокати, които твърдяха обратното- няма проблем сделката да се изповяда, като в нотариалния акт просто ще бъде отбелязан статут „склад”, и в последствие този статут може да бъде променен.
Какъв е законовият ред в случая? Интересуваме дали изобщо може да се придобие такъв имот и дали изобщо може да се промени статута му.
Благодаря!
ivladimirova
Нов потребител

Re: изповядване на сделка- противоречие

Мнениеот mari35 » 08 Дек 2008, 15:08

Така де ,в нотариалния акт просто ще бъде отбелязан статут „склад”, и в последствие този статут може да бъде променен
mari35
Нов потребител

Мнениеот milletti » 10 Дек 2008, 15:55

ivladimirova написа:.. Имотът се изгражда като апартамент, но е със статут на склад. Намира се на четвърти етаж в жилищна сграда с акт 14. Ако е така, сградата ще получи Акт 16 точно никога, поради несъответстие с проекта.
....Допитах се до нотариус, който ми беше препоръчан като голям капацитет в тази област. Той е категоричен, че само склад на такава височина, само таван или само мазе в една сграда не е възможно да се купи, защото това не са самостоятелни обекти. Ако са прилежащи към даден жилищен обект, не може, да. Но строителя може да строи и продава всякакви самостоятелни обекти, вкл. и складове.Такива помещения в една сграда могат да бъдат купувани само от хора, които вече са собственици на апартамент, ателие, магазин, гараж или друго, т.е. от хора, които вече са собственици на самостоятелен обект в същата сграда. Хората няма как да купят апартамент без мазе. Ателие би могло.... Според същия нотариус тази сделка е невъзможна и освен това неизгодна, защото може никога да не е възможно този имот да се преустрои в ателие. Мнооого е прав човека. При този вариант складът-ателие си остава вечно Ваш, т.е. непродаваем.Че и за ипотека дори няма да може да го ползвате, договор за наем...пак с главоболия. Заслужава ли си? Е, освен, ако квадратния метър е на цената на приличен килим ;)
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот juppiter » 12 Дек 2008, 18:35

Възможността сделката да се изповяда, като в нотариалния акт просто ще бъде отбелязан статут „склад” е напълно възможна , но " в последствие този статут може да бъде променен" е само теоритична и е бъдеще несигурно събитие.
juppiter
Младши потребител

Мнениеот ramblerivanova » 12 Юли 2009, 14:13

ivladimirova написа:Здравейте,
Спешно се нуждая от компетентен съвет. Предварително благодаря на всеки, който се отзове!
Казусът е следния:
Предстои ми подписване на окончателен договор за покупка на недвижим имот в София. Имотът се изгражда като апартамент, но е със статут на склад. Намира се на четвърти етаж в жилищна сграда с акт 14.
Допитах се до нотариус, който ми беше препоръчан като голям капацитет в тази област. Той е категоричен, че само склад на такава височина, само таван или само мазе в една сграда не е възможно да се купи, защото това не са самостоятелни обекти. Такива помещения в една сграда могат да бъдат купувани само от хора, които вече са собственици на апартамент, ателие, магазин, гараж или друго, т.е. от хора, които вече са собственици на самостоятелен обект в същата сграда. Защото складовете, таваните и мазетата са помощни помещения и те но могат да се отделят юридически като самостоятелни. Каза ми още, че за София има ограничение във височината на сградите и общината одобрява последните етажи над тази височина само като складове.Обясни ми, че строителите (по принцип) изграждат тези етажи с мисълта, че общината в един момент ще допусне тези складове да се преустроят в ателиета. Но в момента такъв закон, който да го позволява, нямало. Според същия нотариус тази сделка е невъзможна и освен това неизгодна, защото може никога да не е възможно този имот да се преустрои в ателие. Това беше мнението на повечето нотариуси, с които говорих. Но все пак имаше и такива, включително и адвокати, които твърдяха обратното- няма проблем сделката да се изповяда, като в нотариалния акт просто ще бъде отбелязан статут „склад”, и в последствие този статут може да бъде променен.
Какъв е законовият ред в случая? Интересуваме дали изобщо може да се придобие такъв имот и дали изобщо може да се промени статута му.
Благодаря!

Аз също се интересувам от възможността инвеститорът/продавачът "да промени статута на склад в жилище след получаването на разрешение за ползване". Успяхте ли? Изповядахте ли сделката? Каква е процедурата?
Благодаря на всички, които биха се отзовали с компетентно мнение.
ramblerivanova
Нов потребител

Мнениеот Melly » 12 Юли 2009, 14:55

ramblerivanova написа:Аз също се интересувам от възможността инвеститорът/продавачът "да промени статута на склад в жилище след получаването на разрешение за ползване". Успяхте ли? Изповядахте ли сделката? Каква е процедурата?
Благодаря на всички, които биха се отзовали с компетентно мнение.

Защо не четете наред???
По-горе в "червено" е даден пълен коментар от колегата milletti Изобщо не се съмнявайте в компетентността й :!: :idea:

С горната препратка, надявам се да съм била изчерпателна в отговора си на поставения от Вас въпрос. :evil:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Покупко-продажба