- Дата и час: 26 Ное 2024, 18:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Изкупуване на ЕТ от ЕООД
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
47 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Изкупуване на ЕТ от ЕООД
Здравейте!
Случая е следния: ЕООД купува ЕТ, заедно с неговите активи и пасиви, но ЕТ не е ликвидирано. Как може да се ликвидира ЕТ, за да не се плащат осигуровките и да няма нужда да се пускат нулеви декларации в НАП? С отделно Заявление или може само да се отбележи с отметка в В1?
Случая е следния: ЕООД купува ЕТ, заедно с неговите активи и пасиви, но ЕТ не е ликвидирано. Как може да се ликвидира ЕТ, за да не се плащат осигуровките и да няма нужда да се пускат нулеви декларации в НАП? С отделно Заявление или може само да се отбележи с отметка в В1?
- milenaaa
- Потребител
Re: Изкупуване на ЕТ от ЕООД
Използвай търсачката. Пускал съм линк към продажба на ЕТ на ЕООД със заличаване. Там ще видиш необходимите документи за заличаване на ЕТ.
Толкова от мен.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
Не може да се купи самия едноличен търговец, купувате всъщност търговското му предприятие, като партидата на търговеца не се закрива, но трябва отново да попълва с елемнти предприятието.
Самото предприятие не обхваща и фирмата, като субект на вписването й в търговския регистър.
Трябва отделно производство по ликвидация.
Вече, ако има преобразуване на ЕТ в ЕООД, което ми се струва невъзможно, тогава единия субект се заличава и се вписва като нов.
Може да има вливане, сливане (май с ЕТ-то не може).
За дългове ли Ви гонят или правите просто гимнастика?
Самото предприятие не обхваща и фирмата, като субект на вписването й в търговския регистър.
Трябва отделно производство по ликвидация.
Вече, ако има преобразуване на ЕТ в ЕООД, което ми се струва невъзможно, тогава единия субект се заличава и се вписва като нов.
Може да има вливане, сливане (май с ЕТ-то не може).
За дългове ли Ви гонят или правите просто гимнастика?
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Колега ivan_lawyer - питащата е написала, че гимнастиката е вече извършена. Сега искат да заличат ЕТ-то.
трябват 2-3 документа и 1 заявление.
трябват 2-3 документа и 1 заявление.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
Познахте! ЕТ има дългове към общината и се опитва да ги отложи във времето, не да ги спести и точно затова правим тази гимнастика. Питам във форума защото имам различни гледни точки за това как точно става ликвидацията и дали се прави след прехвърлянето или в момента на прехвърлянето.
Ще помоля DEKAH ако има възможност, време и желание разбира се, да ми пейстне едно ЕИК на подобен случай.
Благодаря!
Ще помоля DEKAH ако има възможност, време и желание разбира се, да ми пейстне едно ЕИК на подобен случай.
Благодаря!
- milenaaa
- Потребител
Не Ви препоръчвам да се бъзикате със Захариев, член на комитета по събиране на данъците към район Пловдив.
Просто е доста хард (в смисъл играе на хокей с брадви).
Ако имате наложени запори и тежести, просто изчакайте естествено развитие на нещата.
Ако нямате - залог на особен залог на предприятието, първо - второ наддаване, преиграване.
Просто е доста хард (в смисъл играе на хокей с брадви).
Ако имате наложени запори и тежести, просто изчакайте естествено развитие на нещата.
Ако нямате - залог на особен залог на предприятието, първо - второ наддаване, преиграване.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Не става въпрос за Пловдив. Няма наложени запори и възбрани. И на мен ми е интересно как така толкова години никой не им е поискал дължимото, но......това е Бг. ЕТ -то иска просто да се презастрахова с тази ликвидация и изкупуването му от ООД-то.
- milenaaa
- Потребител
Независимо какво, ако не са фрапантно големи дълговете, потърсете данъчните и си съдействайте - ако е дълг до 1 000 лева, що не го платите. Сега хората печелят и може да прежалят парите.
Не ми се иска да попаднете в процедура, свързана с обжалване безкрай.
Сега са измислили нова лигня - обявяват акта си за нищожен (някоите си). Но така се открива възможност за ново данъчно-ревизионно производство.
Абе, действайте по реда и това е.
Не ми се иска да попаднете в процедура, свързана с обжалване безкрай.
Сега са измислили нова лигня - обявяват акта си за нищожен (някоите си). Но така се открива възможност за ново данъчно-ревизионно производство.
Абе, действайте по реда и това е.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Не става въпрос за 1 000 лева, а и задълженията не са данъчни. Ако зависеше от мен да действаме по законоостановения ред ОК, обаче не зависи. Затова се интересувам как точно се ликвидира ЕТ - след като се подаде заявлението за закупуване от ООД или след това с последващо заявление за ликвидация.
- milenaaa
- Потребител
Действайте по реда.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Може ли като като на един по-прост човек да ми обясните какво е това ликвидация на едноличен търговец и има ли тя почва у нас?
С моите начални познания ми се струва, че е възможно да има ликвидация само на търговско дружество.
С моите начални познания ми се струва, че е възможно да има ликвидация само на търговско дружество.
- etibeti
- Нов потребител
Съвсем накратко - съгласно Закона за търговците, всички еднолични фирми трябва да се регистрират в интернет до 2011 година.
След този срок за сметка на живия собственик - едноличния собственик, тоест по ЕГН-то му ще се начислява месечно заплата на ликвидатора на търговеца му.
Тоест, побързайте и ускорете ликвидацията си, по възможност сами, защото професионалния ликвидатор взима много солено.
Освен това не разчитайте да заобиколите закона, тъй като всички фирми се вкарват в момента в компютър и автоматично ще ви намерят.
Аз лично закрих повечето фирми на клиенти, но някои не ги откривам, за съжаление.
Много хора сами са подавали документи преди 5-10, дори петнадесет години за ликвидация и резултата е плачевен - все още фигурират в компютъра като действащи.
Самата еднолична фирма се ликвидира много просто - по обратния начин на регистрирането й.
След този срок за сметка на живия собственик - едноличния собственик, тоест по ЕГН-то му ще се начислява месечно заплата на ликвидатора на търговеца му.
Тоест, побързайте и ускорете ликвидацията си, по възможност сами, защото професионалния ликвидатор взима много солено.
Освен това не разчитайте да заобиколите закона, тъй като всички фирми се вкарват в момента в компютър и автоматично ще ви намерят.
Аз лично закрих повечето фирми на клиенти, но някои не ги откривам, за съжаление.
Много хора сами са подавали документи преди 5-10, дори петнадесет години за ликвидация и резултата е плачевен - все още фигурират в компютъра като действащи.
Самата еднолична фирма се ликвидира много просто - по обратния начин на регистрирането й.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
milenaaa, не се ликвидира, а се заличава. Мога да ви дам съвет кои закони да прочете: ТЗ, ЗТР, КСО, ДОПК, макар че процедурата е доста лесна когато има правоприемник ЕТ и се учудвам, че не сте запозната с процедурата по заличаване на ЕТ, която е доста по-лесна от изкупуване на ЕТ от ЕООД/ООД. Заличаването на ЕТ може да стане едновременно с изкупуването на ЕТ от ЕООД или след това.
- r1234
- Младши потребител
Да права сте не е ликвидация, а заличаване. Просто грешно съм използвала термина.
- milenaaa
- Потребител
Колега r1234 имате предвид, че когато попълвам заявлението за покупката на ЕТ от ООД, мога със същото заявление да залича ЕТ, като отбележа в полето отдясно Х ??? Ако сте срещали подобен случай в ТР, моля да ми пратите ЕИК, за да имам възможност да го погледна.
Може въпросите ми да ви се виждат глупави, но питам, защото съм говорила с длъжностно лице по вписванията и обясненията му бяха, че трябва да подам отделно заявление за "заличаване".
Иначе съм прочела текстовете от ТЗ, ТР и съм наясно с удостоверението по чл.77, ал. 1 от ДОПК за недължими данъци.
Може въпросите ми да ви се виждат глупави, но питам, защото съм говорила с длъжностно лице по вписванията и обясненията му бяха, че трябва да подам отделно заявление за "заличаване".
Иначе съм прочела текстовете от ТЗ, ТР и съм наясно с удостоверението по чл.77, ал. 1 от ДОПК за недължими данъци.
- milenaaa
- Потребител
Колега LOLITAL, аз не се опитвам сама да залича ЕТ си, защото то не е мое. Отскоро съм мл. адвокат и все още ми е трудно да се справям съвсем сама по някои въпроси, а явно в този случай просто имам противоречива информация, която ме обърква /мнението на длъжностното лице по вписванията/.
Мисля, че тук помощ дават хора, които желаят да помогнат. Не мисля че някой отговаря на въпросите ни по задължение!!!
Мисля, че тук помощ дават хора, които желаят да помогнат. Не мисля че някой отговаря на въпросите ни по задължение!!!
- milenaaa
- Потребител
Колега milenaaa,
твърде често отговорите на въпросите ни са пред очите ни.....
На мен лично ми беше полезно
УСПЕХ!
твърде често отговорите на въпросите ни са пред очите ни.....
DEKAH написа::mrgreen:
Използвай търсачката. Пускал съм линк към продажба на ЕТ на ЕООД със заличаване. Там ще видиш необходимите документи за заличаване на ЕТ.
Толкова от мен.
На мен лично ми беше полезно
УСПЕХ!
- p_n_n
- Потребител
подава се отделно заявление А1 за заличаване с необходимите документи: уведомление по чл.77 ал.1 от ДОПК и едно решение на ЕТ, но то не е задължително. Аз съм го правила, но няма да е правилно да пиша сега тук във форума ЕИК на клиента ми. И аз съм младши адвокат и доста усилия положих за да се справя, така че успех.
- r1234
- Младши потребител
Да успях да ги прегледам, но не е същото което на мен ми трябва.
- milenaaa
- Потребител
Ами след като сте прехвърлили ЕТ на ЕООД, следващото което трябва да направите е:
1.Да обявите покана в ТР или изпратитие писмени такива / в зависимост от това ЕТ дали притежава акция на приносител или поименна или др., да не пиша повече, че съвсем ще ви объркам/ до СД /ако е едностепенна системата на управление на вашето ЕТ разбира се/.
2. ОС на ЕТ да си назначи ликвидатор, а я по-добре поискайте съда открие производство по несъстоятелност, кво се лигавите с тая ликдвидация.
3.Ще ви назначат синдик и той от там нататък си знае работата...
1.Да обявите покана в ТР или изпратитие писмени такива / в зависимост от това ЕТ дали притежава акция на приносител или поименна или др., да не пиша повече, че съвсем ще ви объркам/ до СД /ако е едностепенна системата на управление на вашето ЕТ разбира се/.
2. ОС на ЕТ да си назначи ликвидатор, а я по-добре поискайте съда открие производство по несъстоятелност, кво се лигавите с тая ликдвидация.
3.Ще ви назначат синдик и той от там нататък си знае работата...
- alegrina
- Потребител
47 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
|
|