- Дата и час: 24 Ное 2024, 16:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ОБЯВЕН Е КОНКУРС ЗА НОТАРИУСИ
|
|
Имам второ въпросче....
Срокът по чл.67 от ЗС преклузивен ли е или давностен?
Щото възникна спор с един колега...
- genius75
- Потребител
genius75 написа:Имам второ въпросче....
Общоприетото разбиране , е че са преклузивни.Вещните права не се погасяват по давност.
На обратното становище е акад.Л.Василев-виж за аргументите в учебника му-Българско вещно право.
- REVOLUTION
- Активен потребител
genius75 написа:Имам второ въпросче....
По този въпрос има няколко теми тук в Лекса. Потърсете ги. Има и противоречива съд. практика, като струва ми се, в по-новата такава се възприема като давностен. Личното ми мнение - преклузивен, но пак казвам, практиката е на друго мнение.
Ето една от темите:
http://www.lex.bg/phorum/viewtopic.php? ... 0%EE%E5%E6
-
ianeva - Потребител
Така смятам и аз, де. Тъй като има противоречива практика, въпроса е да убедиш конкретния съдия.
Но, в по-новата съдебна практика се приема, че е давностен. Само в по-стари решения се приемаше че е преклузивен. Така смятат за правилно и теоретиците.
Колеги, някой знае ли кои точно ще са в комисията? По-скоро ме интересува как точно протича писмения?
Но, в по-новата съдебна практика се приема, че е давностен. Само в по-стари решения се приемаше че е преклузивен. Така смятат за правилно и теоретиците.
Колеги, някой знае ли кои точно ще са в комисията? По-скоро ме интересува как точно протича писмения?
- genius75
- Потребител
Съгласен съм и аз, бройте и мен срока и за мен е преклузивен!
А за писмения изпит един Господ какъв казус ще измислят - я ЕС, я приложение на дворищна регулация в Южна Добруджа, я Моллов-Кафандарис, но пък може и да развиваме въпросите като на студентски изпит - тематично изпитване .....
Бог с нас, пък к'вото сабя покаже...
п.с. тая тема съвсем се заби, никой ли няма да сподели какво, откъде чете учи и т.н. в края на крайщата колкото сме конкуренти, толкова всички стоим от другата страна на барикадата..... и всичко зависи от .....
А за писмения изпит един Господ какъв казус ще измислят - я ЕС, я приложение на дворищна регулация в Южна Добруджа, я Моллов-Кафандарис, но пък може и да развиваме въпросите като на студентски изпит - тематично изпитване .....
Бог с нас, пък к'вото сабя покаже...
п.с. тая тема съвсем се заби, никой ли няма да сподели какво, откъде чете учи и т.н. в края на крайщата колкото сме конкуренти, толкова всички стоим от другата страна на барикадата..... и всичко зависи от .....
Поздрави!!!
- jegosan
- Потребител
Спогодбата "Моллов - Кафандарис" между България и Гърция /1927/, одобрена от Съвета на Обществото на народите на 12 януари 1928 г.
Подписана е от финансовите министри на двете страни - проф. Владимир Моллов и Георгиос Кафандарис. Документът урежда финансовите въпроси по ликвидиране на българските имоти в Гърция и на гръцките в България. Гърция се задължава да изплати 1 050 000 лв. на България.
Шегувка се колегата
Подписана е от финансовите министри на двете страни - проф. Владимир Моллов и Георгиос Кафандарис. Документът урежда финансовите въпроси по ликвидиране на българските имоти в Гърция и на гръцките в България. Гърция се задължава да изплати 1 050 000 лв. на България.
Шегувка се колегата
- felix
- Младши потребител
Спогодба между България и Гърция, сключена през 1927 г., на името на министрите май на финансите, или на външните работи по то време, имаща за предмет общо взето изселването на българи от Гърция и обезщетяването им. Има отношение към настоящия момент, доколкото се разглежда в ППЗСПЗЗ и закона
Поздрави!!!
- jegosan
- Потребител
чак пък толкоз
ма нищо чудно да ни запратят, към дворищна регулация и приложение на благоустройствените закони не на земята а на Луната, - майтап хиххи
ма нищо чудно да ни запратят, към дворищна регулация и приложение на благоустройствените закони не на земята а на Луната, - майтап хиххи
Поздрави!!!
- jegosan
- Потребител
и би било по правилно при словообразуването да е реивандикация, според мен разбира се, но , та тъй де, т.е. връщане на вещта
Поздрави!!!
- jegosan
- Потребител
Моля, айде лека вечер и четене, аз се прибирам при звяра и да се потапям в ЗУТ и ЗТСУ/ закон за търсачите на силни усещания/
Поздрави!!!
- jegosan
- Потребител
genius75 написа:Ха-ха. Закон за търсачите на силни усещания......
.......
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
portokal написа:genius75 написа:Ха-ха. Закон за търсачите на силни усещания......
На мен ми казаха, че имало и "ЗУТка ти майчина".
И кво му е на ЗУТ-а най-хубавия закон......и на изпита да си носите и наредбите към него ,отменени и сега дайстващи с вс. редакции ,ЗТСУ тоже с вс редакции ........и някой други закони с вс. редакции и да не забравите и румънските закони да си вземете
- donna
- Старши потребител
|
|