начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ОБЯВЕН Е КОНКУРС ЗА НОТАРИУСИ

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот ianeva » 21 Яну 2008, 16:58

notty написа:
novata написа:И нотариалните такси да влизат в бюджета? donna, дано в този сайт да не влизат представители от НК, че такова "АНАТЕМА" ще излезе в ефира...

Здравейте...
май като гледам няма нито един нотариус, който да коментира темата...дали защото нямат време от броене на пари :roll:

Малко тема за размисъл...съвсем добронамерено :wink:
Някой помни ли изобщо ужаса на държавния "Нотариат"? Опашките, тъпканицата, рушветите, записването за сделки месеци напред...само припомням. Нотариалната професия не е само пари. Казвам го най-вече на тези , които си упражняват езика и са минали отгоре и виждат /Явно/ само фасадата.
И така:
Нотариалните такси не са променяни от 1998 година...
Нотариусите и отскоро частните съдебни изпълнители са единствените в гилдията /тук-там и някой адвокат/, които плащат данъци и осигуровки на държавата, декларирайки всичките си доходи, а не само нищожен процент от тях. защото така е уредена системата, че да не могат да скрият нищо...Дейността им е изцяло на светло и открито и всеки, във всеки един момент може да я провери. Не коментирам отговорността, която се носи и която е лична, както и факта че същата тази държава, по никакъв начин не стои зад гърба на нотариуса /в това отношение частните съдебни изпълнители са малко по-добре/. Не коментирам разходи за кантора...запознатите знаят че има изисквания и за това, служители и куп други...

Не гледайте само сладкото...то е най-лесно, няма да видите нотариус да се оплаква, защото така трябва да бъде!
Но ако обърнем вица, "Не може заради 1% от нотариусите да страдат всички! " Нали?

notty, леекичък ответ, при това добронамерен :)
Не помня ужаса на държавния нотариат. Но все още помня и ми се налага да се сблъсквам с някои други неща - двучасово обикаляне по различните нотариални кантори в София за заверка на подпис /вероятно, защото тарифата не е променяна от 1998 г. :wink: /. Висене с часове в сградата на РС - гр. Средец, където понастоящем няма нотариус и часове не се записват - отиваш и чакаш /да искаш да чакаш, да знаеш да чакаш, да можеш да чакаш, ееех... :) /. Сделка в Несебър /тук пак таксите ще да са виновни/ - документите дори не се поглеждат, следва: "Всичко е о.к., айде подписвайте...", независимо от опита ми плахо да се включа: "Хм, такова, г-н Нотариус, има непогасени дан. задължения, което е отразено и в дан. оценка, в момента единия от продавачите ги плаща"... Отговор: "А, вярно бе!"...
Не искам да споменавам Карнобат,Айтос и някои други градове и паланки, защото вече споменах, че отговора ми е добронамерен.
Относно укриването на доходи - хм, по-добре да не пиша, че не се знае кой чете :)
Промени в Тарифата - нямам против. Но какви ли са размерите на минималните адвокатски възнаграждения? :)
Присъщите за дейността на нотариуса разходи са познати на 95 % от адвокатското съсловие - аз също имам кантора, за която плащам наем, консумативите и т.н също си плащам сама.
Знаете ли, при цялото ми уважение към дейността, която осъществява нотариуса, личното ми мнение е, че това е единственият юрист, зад когото държавата не само стои, ами така го е подпряла, че повече няма накъде.
В заключение бих се радвала, ако действащ нотариус напише мнение във форума, чрез което да апелира за единна система за проверка на данъчни задължения, семейно положение, имотни тежести и т.н.
Поздрави!
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот trosheva » 22 Яну 2008, 11:49

Колеги, знаете ли дали списък с кандидатите с нередовни документи ще бъде публикуван на страницата на Министерството? Питам защото не съм от София и ако слагат списъци някъде в самата сграда на М-вото то малко трудно мога да проверя дали ме има в списъка или не.
trosheva
Младши потребител

за трошева

Мнениеот genius75 » 22 Яну 2008, 14:42

Трошева, по принцип списъците освен на хартиен носител, лепнати в МП, ги публикуват и на електронен носител. Обикновено към обявлението за конкурса. Така, че споко.
genius75
Потребител

Мнениеот genius75 » 22 Яну 2008, 14:44

Някой ако иска зда стане помощник-нотариус - в момента тече обява за такъв в нот.кантора във Варна. Мда, интересно. Колко ли е възнаграждението.. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
genius75
Потребител

Re: за трошева

Мнениеот trosheva » 22 Яну 2008, 15:25

genius75 написа:Трошева, по принцип списъците освен на хартиен носител, лепнати в МП, ги публикуват и на електронен носител. Обикновено към обявлението за конкурса. Така, че споко.

Мерси !
trosheva
Младши потребител

Мнениеот novata » 22 Яну 2008, 17:11

donna, по време на писмения изпит колко време имаш да пишеш?
novata
Младши потребител

Мнениеот Karakochev » 22 Яну 2008, 20:45

Аз помня "ужаса" на държавния нотариат, може би щото съм по-дърт.
Ужас имаше в София и още 2-3 по-големи града. Другаде можеше да се почака малко и .....се минаваше без особени проблеми .

Нотариусите имаха точно установено работно време. Не те връщаха , защото не заверяват пълномощни или днес не са в настроение.

Държавата се прецака жестоко като хариза такъв сериозен приходоизточник на частници.

Направо се разплаквам от това колко са онеправдани частните нотариуси.;))))

Какво да кажем тогава за адвокатите , които ги ритнаха и от недвижимите имоти , и от изпълнителното производство , а скоро - и от търговския регистър.....
Karakochev
Потребител

Мнениеот genius75 » 23 Яну 2008, 11:34

изпита е три часа...
genius75
Потребител

Мнениеот icikonti » 23 Яну 2008, 14:34

И аз знам за такъв човек, които не го приеха, въпреки, че си взе писмения изпит с над 4.Между другото е единствения скъсан на устния изпит преди 4 години.Знам и колко пари е дал за казуса, но никой не ти казва на кого.....
Подкупа при втория изпит за нотариуси /сегашния насрочен за 20.05.07г. е четвъртия /е бил 10 000 лева.На третия изпит 20 000 /никой не ти казва евро или лева/.
Между другото това дето го пише ноти, въобще не е вярно!Всички се явихме с два сака с бумаги и всички ни скъсаха.Имало е хора, като горепосочения, на банките пред които е нямало нито един закон, но вече са нотариуси.Това ми го каза един от квесторите-действащ нотариус.
Истината е една-казуса е направен за късане, а не за вземане.На всичкото отгоре, верните отговори по него са повече от два.Нито един от станалите нотариуси преди 4 години, не е решил казуса от самосебеси.На всички отговорите са им дадени свише.Съмнявам се действащ юрист със стаж над 10 години в гражданското право, да се съгласи с т.н."Верни отговори" на казуса Танев!?
Мой далечен познат пом.нотариус искаше да стане провинциален нотариус.Издържа и писмения и устния изпит, и понеже беше употребил връзки, а не пари не го класираха за нотариалното място.Просто имало преди него хора с по-голям бал.Човека при който работи е на голяма длъжност в Нотариалната камара.Щом и той не можа да го уреди само с връзки........
icikonti
Младши потребител

Мнениеот novata » 23 Яну 2008, 15:08

icikonti, явно си навътре в нещата. Що не ни ги дадеш тези "Верни отговори" на казуса Танев", та да ги видим и да се съгласим или не с тях.
novata
Младши потребител

Мнениеот ralitsa » 23 Яну 2008, 15:27

Колеги, следите ли кога ще излезе в Министерството онова указание за тези, дето са с не съвсем редовни документи?
I have learned, that if one advances confidently in the direction of his dreams, and endeavors to live the life he has imagined, he will meet with a success unexpected in common hours.
ralitsa
Потребител

конкурс за нотариуси

Мнениеот oleandar » 23 Яну 2008, 22:04

пригответе се за поредния убийствен казус на конкурса за нотариуси :lol:
oleandar
Младши потребител

Мнениеот Karakochev » 23 Яну 2008, 22:51

Баш така е - въпросите ЦЕЛЯТ ДА ТЕ СКЪСАТ , а не да ти проверят знанията. Защото хора със знания в България има, обаче се подиграват с тях .

Как се намират хора за всякакви длъжности , а за нотариуси няма достойни и местата стоят незаети ? Нотариус , невероятно сложна професия:)))))

Време е изпитът да се прави само от държавата без да се допускат манипулации от действащите нотариуси.

Иначе е все едно да караш кварталния бакалин да решава дали да се открият още бакалии;))
Karakochev
Потребител

Мнениеот Bai_Ganjo » 24 Яну 2008, 10:59

Karakochev написа:Баш така е - въпросите ЦЕЛЯТ ДА ТЕ СКЪСАТ , а не да ти проверят знанията. Защото хора със знания в България има, обаче се подиграват с тях .

Как се намират хора за всякакви длъжности , а за нотариуси няма достойни и местата стоят незаети ? Нотариус , невероятно сложна професия:)))))

Време е изпитът да се прави само от държавата без да се допускат манипулации от действащите нотариуси.

Иначе е все едно да караш кварталния бакалин да решава дали да се открият още бакалии;))

Това е точно така ! откъде накъде действащите нотариуси ще се месят ??? Че то нали новите ще им отнемат част от приходите на тези мастити нота/риуси . Леле, до къде го докарахме, за една нищо и никаква чиновническа работа дето понякога я вършат Съдии по вписванията и ДСИ - та /последните може да нямат и два дена стаж като юристи/ да се искат космически познания дето сигурно и Владо Петров, Джеров и другите спецове по вещно право едва ли имат !
Bai_Ganjo
Потребител

Мнениеот icikonti » 24 Яну 2008, 11:52

Аз отговорите на казуса Танев, не мога да дам, щото не съм давал въпросните пари!!!!!
Мога да кажа, че казусите са били три и сега вероятно толкова ще бъдат.Участниците в идзпитната комисия от страна на Нотариалната камара са двама.Единия е и ще бъде Танев, а другия някакъв негов подгласник.Преподавателя по право, ще е там ,за да си вземе хонорара и да замаже очите на недопуснатите до втори кръг.Основната фигура пак ще е Танев, той ще "измисля" казуса, той ще си измисля и т.н "Верни отговори", той ще дирижира!
Шанс - никакъв , само посочения в горния постинг.
icikonti
Младши потребител

Мнениеот Karakochev » 24 Яну 2008, 12:36

Нотариусите нямат морално право да участват в избора на нови нотариуси , защото са ЗАИНТЕРЕСОВАНИ да не изберат нови конкуренти.

Плюс това , нали постоянно твърдят , че тяхното не е търговска дейност , а siu generis "държавна служба".

Щом е държавна служба и държавна отговорност, ДЪРЖАВАТА ще решава кого да назначи и как да си реши проблема с незапълнените бройки.

Подобни проблеми е имало и в други европейски страни и там са намерили начин отчасти да озаптят нотариалната мафия.
Karakochev
Потребител

Мнениеот genius75 » 24 Яну 2008, 17:49

Извинявам се за невежеството си, но какъв точно е тоя г-н Танев?
genius75
Потребител

Мнениеот ianeva » 24 Яну 2008, 17:56

genius75 написа:Извинявам се за невежеството си, но какъв точно е тоя г-н Танев?

http://www.notary-chamber.org/18/page.html
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот genius75 » 24 Яну 2008, 18:11

Мда. А някой да му има телефона... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
genius75
Потребител

Мнениеот kalahan » 24 Яну 2008, 20:08

genius75 написа:Мда. А някой да му има телефона... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

http://www.lex.bg/sprav.php?lang=bg&op= ... pid=1&nmb=
"Страхливците умират много пъти преди смъртта си; смелият вкусва смъртта само веднъж"
(Шекспир-"Юлий Цезар")
kalahan
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити