начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

speshno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

speshno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Мнениеот otchaqna » 22 Ное 2004, 14:44

Zdraveite...
Sluchaqt mi e takyv:Maika mi pochina tazi godina.Tq pritejavashe zemq-34 dka i apartament.Sled smyrtta i se okaza 4e e prehvyrlila na sestra mi zemqta chrez dogovor za pokupko-prodajba i apartamenta chrez dogovor za prodajba sreshtu gledane i izdryjka.Az i sestra mi sme edinstvenite i naslednici.Iskam da znam kakvi sa mi vyzmojnostite da zashtitq pravoto si na nasledstvo i izobshto da polucha takova....chuh neshto za zapazena chast?!? a ima li vyzmojnost da dokaja chrez svideteli che maika mi izobshto ne e gledana a kamo li izdyrjana ot sestra mi?zashtoto naistina nikoi ne se e grijil za neq...blagodarq vi predvaritelno!!!!
otchaqna

Re: speshno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Мнениеот lawyer2 » 22 Ное 2004, 14:53

запазена час наистина има- чл.29, 30 от Закона за наследството, но ако искаш нещо да направиш намери си адвокат и с него объдете подробно какво да се направи.
lawyer2
Младши потребител

Мнениеот otchaqna » 22 Ное 2004, 15:05

a ima li vyzmojnost absoliutno nishto da ne polu4a?
otchaqna

Мнениеот lawyer2 » 22 Ное 2004, 15:07

не съм се занимавала много с наследствено право, но според мен не, обърнете се към адвокат, ако сте от София може да ми се обадите.
lawyer2
Младши потребител

Мнениеот otchaqna » 22 Ное 2004, 15:11

ne ot Varna sym..znaete li nqkoi Vash kolega,koito e naistina dobyr v oblastta na nasledstvenoto pravo tuk?
otchaqna

Мнениеот lawyer2 » 22 Ное 2004, 15:19

Съжалявам не познавам такъв.
lawyer2
Младши потребител

Мнениеот Tom » 22 Ное 2004, 18:00

Страхувам се че не може да претендирате нищо от земята и от апартамента, тъй като разпореждането с имуществото е станало чрез покупко - продажба. Съгласно чл.18 ЗЗД договорите за прехвърляне на собственост или за учредяване на други вещни права върху недвижими имоти трябва да бъдат извършени с нотариален акт. Все пак обърнете се към специалист адвокат с който да обсъдите всички подробности, но шансовете Ви не са големи. Успех !
Tom

Мнениеот 123123 » 22 Ное 2004, 20:16

Само и единствено при условие, че докажете че дължимите "Издръжка и гледане" не са престирани от сестра Ви, имате шанс. С поздрав.
123123

Мнениеот zaek » 22 Ное 2004, 20:20

Имате шанс единствено за апартамента, ако докажете пред съда, че сестра Ви не е издържала и гледала майка Ви.
zaek

Мнениеот ippon » 22 Ное 2004, 20:39

Първо:агажирайте добър адвокат.Второ:отрицателни обстоятелства не се доказват. Трето:вижте чудесния труд на на Кръстю Цончев "Симулацията в гражданското право".
ippon
Потребител

Мнениеот лунатик » 22 Ное 2004, 21:35

А дали е възможен "Павлов иск" за разваляне на тези договори като се опита да се докаже симулативна продажба с цел увреждане интересите на изиграния наследник? Ами дела на бащата? И неговата ли част е била "продадена"?
А това, че никой не се е грижил за майка ви е тъжно! Защо сте го допуснали?
лунатик

Мнениеот otchaqna » 23 Ное 2004, 17:55

bashta mi pochina predi poveche ot 10 godini ne sym sigurna che ima nqkakvo znachenie:(minalata sedmica u4ih za pavloviq isk...no ne se seshtam v ZZD li trqbva da pogledna?!?a taka ili inache cql jivot maika mi i sestra mi sa me ignorirali ot jivota si taka che az lichno ne sym dopuskala nishto......blagodarq vi ot syrce za pomoshta!
otchaqna

Мнениеот otchaqna » 23 Ное 2004, 18:16

da..namerih go v 135 na zzd izglejda mi kato tochno reshenie na moq kazus no za syjalenie znam 4e nishto v pravoto ne e taka kakto izglejda!tuka stava duma za nasledstva i ala bala koi e kreditor i koi e dlyjnik togava?........................
otchaqna

Мнениеот Мi-Lena » 23 Ное 2004, 18:48

Sorry, Лунатик.
Тя не е кредитор и права върху неоткрито наследство няма. Т.е. Павлов иск - не. Само кредитор може да проведе иск с правно основание чл.135 ЗЗД.
Запазена част, очевидно - не. Сделките са възмездни.
Може и да се пробва с разваляне на алеаторния договор, поради неизпълнение от страна на приобретателката - чл.97 ал.3 ЗЗД.
Ипон, Кръстьо Цончев винаги е полезен, но може би в случая би помогнал повече Венедиков с Договора за издръжка и гледане.
Мi-Lena

Мнениеот Мi-Lena » 23 Ное 2004, 19:07

Ееее, чл.87, разбира се. Къде са ми ръцете?
Мi-Lena

Мнениеот лунатик » 23 Ное 2004, 19:15

Наистина "Павлов иск" няма да стане. Но бащата е починал преди 10 год. Вероятно апартамента е бил СИО. Възможно е и земеделските земи да са възстановени по линия на негова страна. Така, че след смъртта на бащата имаме възникнала съсобственост между майката и двете дъщери. А майката не може да продаде чужд дял. А и своя дял тя би трябвало да го предложи на другите съсобственици (на двете дъщери), а не само на едната.
лунатик

Мнениеот otchaqna » 23 Ное 2004, 19:58

za syjalenie zemite sa pridobiti ot maika mi sled razvoda i s bashta mi....apartamenta syshto ne e SIO...izliza 4e mogat napylno da me lishat ot nasledstvo taka li?:(kakyv ujas...hodih pri edin advokat i toi kaza 4e pyrvo trqbva da se obqvi sdelkata za apartamenta za nedeistvitelna tyi kato sestra mi nito e izdyrjala maika mi nito q e gledala!sled tova trqbvalo apartamenta da se vklu4i kym nqkakva si nasledstvena obshtnost ili kakto tam se kazva i posle se pravela dany4na ocenka i polovinata ili 1/4 moga da vzema...taka kaza advokata de...ima li ne6to vqrno spored vas?
otchaqna

Мнениеот Nasko` » 23 Ное 2004, 22:41

За съжаление като гледам ще си загубиш парите при някой адвокат и в крайна сметка едва ли нещо ще излезе. Сделките са възмездни и изобщо не става въпрос за наследство. Земите и апартамента не са такива. С тях майка ти се е разпоредила приживе.
Такава е била волята й, какво да се прави...
Nasko`

Мнениеот Mi-Lena » 23 Ное 2004, 23:38

Като отчитам обстоятелството, че вероятно не възпроизвеждаш съвсем точно какво ти е казал адвоката, има доста верни неща. Както ти писах по-горе, като наследница на майка си, имаш право да предявиш иск за разваляне на договора за апартамента, поради това, че сестра ти не се е грижела за майка ти. Ако спечелиш, апартаментът стане съсобствен между теб и сестра ти. При какви квоти - това са подробности. Но дали ще спечелиш делото за развалянето на договора, зависи от това, дали ще се докаже тезата ти за неизпълнение.
Mi-Lena

Мнениеот Гери » 24 Ное 2004, 00:04

Мога да ви дам координати на колега от Варна, сред най-добриете е във вещното и наследственото право.
Гери

Следваща

Назад към Семейни казуси