начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

ОБЯВЕН Е КОНКУРС ЗА НОТАРИУСИ

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот svetlacher » 29 Юли 2007, 12:46

здравейте колеги,а знае ли някой от вас в какво се изразява конкурса за нотариуси.Имам предвид, казуси, теми и други.Благодаря ви предварително
svetlacher
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 29 Юли 2007, 15:57

evel написа:
kpy написа:Умирам си от кеф при мисълта как единствения карнобатски нотариус ще се сдобие с конкуренция. нещастник!

Мдаааа, да не говорим за Айтоския. Не стига, че стана милионер, щото е единствения в 2 общини, ами и далавери върти и всеки ден го нищят из жълтите предавания по Скат ТВ. А те били против струпването на няколко нотариуса в такива малки райони. Ха-ха. Нещастни, алчни .....!
Изображение

Познаваме го и айтоския. :lol: :lol: :lol:
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Местата са много малко!

Мнениеот Гост » 29 Юли 2007, 15:59

Считам , че обявените места са малко!
Имайки впредвид, че за едно пълномощно в центъра на София ми се е налагало да минем през 5 нотариуса/всички отказват с мотива , че имат сделка - писането еднакво като пълномощното, а от мен ще вземат само 3 лева/.
Повече жалби до Министерството за необслужени клиенти - повече места!
Гост

Мнениеот jegosan » 30 Юли 2007, 08:11

Блажени са верющите и тяхно е царството небесно !
Поздрави!!!
jegosan
Потребител

Мнениеот lawyer.bg » 30 Юли 2007, 09:56

kpy написа:Умирам си от кеф при мисълта как единствения карнобатски нотариус ще се сдобие с конкуренция. нещастник!

дали е само карнобатския единствен? я да видим в дулово какво става? а за преслав няма да си говорим, че няма нито един! горко им на 'орицата :) само дето не мога да рабера, порке, драги, при наличие на по над 10 кандидата и за двете населени места не бе назначен нито един. спънали са се на казусите ли?
хм... съмнявам се. успех!
lawyer.bg
Младши потребител

Re: хаха

Мнениеот Гост » 30 Юли 2007, 11:11

dage написа:Че нотариусите се притесняват - който е адвокат, знае защо се притесняват. Вместо да се борят наистина за повишаване на квалификацията, за спиране на корупцията в служба по вписванията /визирам основно софийската/, да се борят за единна система за проверка на данъчни задължения, семейно положение и родствени връзки, достъп до вписванията и пр., за стопиране на сделки на данъчна оценка и други минимални стойности, почнали да хленчат за нелоялна конкуренция. Всички знаем, че нотариусите, които изпълняват стриктно законите, се броят на пръсти, като обикновено такива нотариуси биват проклинати от клиенти, които, естествено не си наемат адвокати. Не ми се мисли какво ще се случва занапред при множеството сделки и удостоверения, които тепърва ще се извършват между чуждестранни лица, камо ли при процеси за недействителни удостоверявания пред съдилища в ЕС.
:wink: :cry:

Като работещ в нотариална кантора, студент по право в СУ и син на известен нотариус в голям град искам да кажа, че не съм напълно съгласен с някои твърденията ти.
Случайните клиенти държат на отношението на нотариуса и на това колко безпроблемно се извършва работата. При фирмите вече е въпрос на взаимоотношения, а при набавянето на големи клиенти (визирам основно банките), някои нотариуси прибягват и до корупция (връщане процент от нотариалната такса). В големите градове работата не е разпределена равномерно. Клиентела се печели с човешко отношение, качествено извършване на услугите, удобен офис.
Относно малките градове - има и "феодали", при които наистина нещата стават трудно, но има и професионалисти, какъвто вярвам, че е колегата от Нови пазар, за когото имаше пост по-нагоре.

Относно изготвянето на сделките, вече все повече клиенти директно се доверяват на нотариуса, просто защото повечето юристи, особено неопитните такива просто не могат да се справят с изготвянето на съответния документ. Може да прозвучи нескромно, но с 6 месечен стаж и завършен втори курс право (като ми е помогнала почти изцяло практиката), имам по-малко проблеми в изготвянето на всички видове документи, свързани с нотариалната дейност, от 90% от завършилите юристи. Така, че смятам за нормална практиката, нотариалните актове да се изготвят директно от нотариалната кантора, в която ще бъде заверена сделката.
Гост

мнение

Мнениеот kmonev » 30 Юли 2007, 11:50

колега "ГОСТ" или както там се казвате, не знам от кой "голям" град сте, но излезте малко на улицата, разходете се в София или Варна и опитайте да заверите едно най-обикновенно пълномощно при колега - нотариус. Аз лично не ми издържат нервите вече... колкото това кой да пише проектите - нека клиентите изберат. Все пак считам, че това НЕ Е работа на нотариуса или нотариалната кантора. Не за друго, а защото когато този проект се напише в кантората от студенти 1ви или 2ри курс или изобщо от неюристи, и нотариуса не го проверява достатъчно подробно /както прави с "външни" проекти/ и ето ти готова - порочна нотариална работа.
kmonev
Потребител

Re: хаха

Мнениеот donna » 30 Юли 2007, 11:53

Anonymous написа:
dage написа:Че нотариусите се притесняват - който е адвокат, знае защо се притесняват. Вместо да се борят наистина за повишаване на квалификацията, за спиране на корупцията в служба по вписванията /визирам основно софийската/, да се борят за единна система за проверка на данъчни задължения, семейно положение и родствени връзки, достъп до вписванията и пр., за стопиране на сделки на данъчна оценка и други минимални стойности, почнали да хленчат за нелоялна конкуренция. Всички знаем, че нотариусите, които изпълняват стриктно законите, се броят на пръсти, като обикновено такива нотариуси биват проклинати от клиенти, които, естествено не си наемат адвокати. Не ми се мисли какво ще се случва занапред при множеството сделки и удостоверения, които тепърва ще се извършват между чуждестранни лица, камо ли при процеси за недействителни удостоверявания пред съдилища в ЕС.
:wink: :cry:

Като работещ в нотариална кантора, студент по право в СУ и син на известен нотариус в голям град искам да кажа, че не съм напълно съгласен с някои твърденията ти.
Случайните клиенти държат на отношението на нотариуса и на това колко безпроблемно се извършва работата. При фирмите вече е въпрос на взаимоотношения, а при набавянето на големи клиенти (визирам основно банките), някои нотариуси прибягват и до корупция (връщане процент от нотариалната такса). В големите градове работата не е разпределена равномерно. Клиентела се печели с човешко отношение, качествено извършване на услугите, удобен офис.
Относно малките градове - има и "феодали", при които наистина нещата стават трудно, но има и професионалисти, какъвто вярвам, че е колегата от Нови пазар, за когото имаше пост по-нагоре.

Относно изготвянето на сделките, вече все повече клиенти директно се доверяват на нотариуса, просто защото повечето юристи, особено неопитните такива просто не могат да се справят с изготвянето на съответния документ. Може да прозвучи нескромно, но с 6 месечен стаж и завършен втори курс право (като ми е помогнала почти изцяло практиката), имам по-малко проблеми в изготвянето на всички видове документи, свързани с нотариалната дейност, от 90% от завършилите юристи. Така, че смятам за нормална практиката, нотариалните актове да се изготвят директно от нотариалната кантора, в която ще бъде заверена сделката.

Кандидат колега ама много сте в час ......тоест въобще не сте в час , от къде решихте ,че 90 % от завършилите юристи са едва ли некомпетентни ........, да не говорим ,че банковите книжа мн. пъти ги пишат юрисконсултите на банките , това го пропуснахте и те ли са некомпетентни . Бре току що разбрах ,че съм некомпетентна ....... :lol:
donna
Старши потребител

Re: мнение

Мнениеот donna » 30 Юли 2007, 11:56

kmonev написа:колега "ГОСТ" или както там се казвате, не знам от кой "голям" град сте, но излезте малко на улицата, разходете се в София или Варна и опитайте да заверите едно най-обикновенно пълномощно при колега - нотариус. Аз лично не ми издържат нервите вече... колкото това кой да пише проектите - нека клиентите изберат. Все пак считам, че това НЕ Е работа на нотариуса или нотариалната кантора. Не за друго, а защото когато този проект се напише в кантората от студенти 1ви или 2ри курс или изобщо от неюристи, и нотариуса не го проверява достатъчно подробно /както прави с "външни" проекти/ и ето ти готова - порочна нотариална работа.

Хайде сега на мен ми отказаха да ми изповядат сделка щото нотариалната такса и се видя мн. малка беше само 100 лв ,е отидох при друг нотариус ,имах и друг с случай в малък град с две пълномощни .........щото ги писах аз и щеше да платим само 6 лв.............и т.н..............
donna
Старши потребител

Re: мнение

Мнениеот kmonev » 30 Юли 2007, 12:04

donna написа:
kmonev написа:колега "ГОСТ" или както там се казвате, не знам от кой "голям" град сте, но излезте малко на улицата, разходете се в София или Варна и опитайте да заверите едно най-обикновенно пълномощно при колега - нотариус. Аз лично не ми издържат нервите вече... колкото това кой да пише проектите - нека клиентите изберат. Все пак считам, че това НЕ Е работа на нотариуса или нотариалната кантора. Не за друго, а защото когато този проект се напише в кантората от студенти 1ви или 2ри курс или изобщо от неюристи, и нотариуса не го проверява достатъчно подробно /както прави с "външни" проекти/ и ето ти готова - порочна нотариална работа.

Хайде сега на мен ми отказаха да ми изповядат сделка щото нотариалната такса и се видя мн. малка беше само 100 лв ,е отидох при друг нотариус ,имах и друг с случай в малък град с две пълномощни .........щото ги писах аз и щеше да платим само 6 лв.............и т.н..............

именно затова смятам, че трябва да има РЕАЛНА конкуренция между нотариусите и да не се правят на гургулички. Дано да се намерят подготвени колеги и да вземат предстоящият изпит догодина.
kmonev
Потребител

Мнениеот taen » 30 Юли 2007, 13:08

Интересно защо няма обявени места за градове като Несебър, Поморие, Созопол и т.н., където строи цяла България, а нотариусите са по двама. На никой ли не му идва на ума, че няма дори техническа възможност да се обработят сделките за продажба на хилядите нови жилища?
taen
Младши потребител

Мнениеот Гост » 30 Юли 2007, 13:10

Скъпи гост,
не всеки има тате нотариус, та да се научи как се пишат нот.актове. За съжаление това не се учи в университета, нали?
Гост

Мнениеот Гост » 30 Юли 2007, 13:26

Самото писане на НА е лесно - то има сума ти бланки, образци в книги и в нета! Въпросът е подготовката на един НА - събирането на купчината документи и обработката им - най- вече не подреждането им в папката, наречена нотариално дело, а всички фактически и правни действия за изготвянето на един перфектен НА!
Иначе става лошо, но поне пък има хляб за нас адвокатите да оправяме мазалата, които се получават!
за съжаление някой път е невъзможно.......
Гост

Мнениеот Гост » 30 Юли 2007, 13:36

Вместо да си чешим езиците, дайте да обсъждаме по-практически насочени неща.
Обърнете внимание на конспекта по наредбата - откъде ще четете за нотариални удостоверявания по реституционни и приватизационни сделки /мисля, че бяха въпрос №4 и 5 или 5 и 6/. Тук имаше доста закони и то с чести промени - освен от тях, препоръчайте някаква добра литература по тези въпроси.
Гост

Мнениеот razli4na » 30 Юли 2007, 13:38

То пък едни "фактически и правни действия"...
Извинявай, Гост, приятен си ми, ама подготовката на НА си е чиста чиновническа дейност. При самата подготовка нотариуса не може да извършва никакви правни действия. А фактическите са свързани със снабдяване и изготвяне на документация от съотватната администрация. А те може да се изготвят от всеки- не е нужно юридическо образование и подготовка, както и сам знаеш.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 30 Юли 2007, 13:41

Към "госта", син на Нотариус!
Когато си позволявате да твърдите, че "Може да прозвучи нескромно, но с 6 месечен стаж и завършен втори курс право (като ми е помогнала почти изцяло практиката), имам по-малко проблеми в изготвянето на всички видове документи, свързани с нотариалната дейност, от 90% от завършилите юристи", има опасност да изпаднете в следната ситуация: някои от завършилите юристи да решат /в това число и аз/, че твърдението Ви всъщност не е нескромно, а е смешно ... И още нещо: при цялото ми уважение към работата на Нотариуса, много Ви моля, не се опитвайте да приравнявате дейността му към същинската работа на един юрист. Защо смятам така ще си отговорите:
1. След като завършите /което предполага да преминете през Вещно, Облигационно право и Граждански процес/ и
2. Ако имате възможност, освен от нотариалната, да "вкусите" и от друг вид работа, свойствена за един юрист.
Наличието на горепосочените две предпоставки следва да е кумулативно.
Поздрави!
Аватар
ianeva
Потребител

re

Мнениеот harmaiani » 30 Юли 2007, 14:45

Спорове от типа "кой е по-добър юрист" са меко казано нелепи. Добрите юристи са тези, които притежават нюх, знания и не влизат в безсмислени спорове за компетентност. Нотариусът в частност е или би трябвало да бъде високо квалифициран юрист с познания във всички области на правото. В частност той е или би трябвало да е компетентен по всички въпроси, касаещи сделките с недвижими имоти, защото е профилиран юрист. Неговата работа не е само да поставя печати/ по-специално например "вярно с оригинала", както някои клиенти се изразяват/. Нотариусът също решава казуси- е, може би не на бойното поле, а в тила, но открито и официално носи отговорност за това. На него държавата е възложила удостоверителни функции и най-малко затова на него му се дължи необходимото уважение.
harmaiani
Потребител

Re: re

Мнениеот donna » 30 Юли 2007, 18:08

Това е казуса от предходния конкурс ,хайде сега по-добрите до го решат :lol:

КАЗУС 2
Съсобствениците на парцел Петър и Георги учредяват право на строеж на ЕООД "Н.", като запазват за себи си правото на строеж за два апартамента на първия етаж на сградата. Общината "X" самостоятелно учредява право на строеж на ЕООД "Н." за останалата съсобствена част, която тя притежава. В сделката не участва Иван, който живее в сграда, находяща се в парцела, която след учредяване правото на строеж е разрушена. Той е притежавал вписан частен договор /обещание за продажба/ от 30.11.1941 г. за покупка само на сградата. В сделката не участва и Николай, който е строил за себе си и обитавал сградата, на основание декларация - съгласие от всички останали съсобственици на терена /при строителството/ и одобрени строителни книжа на негово име. Приобретателя ЕООД "Н." придобива по сделката правото на строеж за приземния, втория и петия етаж, тъй като е продал на ЖСК "Р." правото на строеж на третия и четвъртия етаж, непосредствено след учредяването. Сградата е пететажна и е построена до четвъртия етаж, включително. ЕООД "Н." ползва офис на приземния етаж и желае да придобие помещение за портиер до него, след завършване на сградата и издаване на разрешение за ползване за нея. В хода на строителството ЕООД "Н." поискало да ползва банков кредит, който да обезпечи с мезонет на петия етаж. В ЖСК "Р." има членове по право - обезщетени собственици с влезли в сила заповеди по чл.100 от ЗТСУ /отм./
Собственикът на апартамента на първия етаж Петър умира и оставя за наследници един втори братовчед - Христо и внук на първи братовчед - Васил, другия собственик на апартамента на първия етаж Георги е разведен и желае да дари имота си на малолетно дете.

ВЪПРОСИ КЪМ КАЗУС 2
1. Необходимо ли е Иван и Николай да учредят право на строеж? Изключителни собственици ли ще бъдат Петър и Георги на обектите, за които са си запазили правото на строеж /съгласно суперфицията/ след издаване на разрешение за ползване на сградата?
2. Надлежни ли са доказателства за правото на собственост върху двете едноетажни сгради на Иван и Николай?
3. Може ли ЕООД "Н." да придобие по давност или чрез правна сделка правото на собственост върху портиерското помещение?
4. Какво право притежава ЕООД "Н." върху офиса, който ползва на приземния етаж? Право на строеж или право на собственост върху имот изграден в груб строеж или имот в незавършен вид? Законова уредба.
5. Възможно ли е обезпечение на банков кредит чрез ипотека на бъдеща вещ?
6. Ред за прекратяване на ЖСК. Може ли да се прекрати ЖСК преди издаване на разрешение за ползване на сградата?
7. В случай, че заповедта по чл.100 от ЗТСУ /отм./ е влязла в сила през 1995г., къде трябва да се регистрира тя, за да легитимира правоимащия като собственик? Законова уредба.
8. Какви са наследствените дялове на наследниците на Петър - Христо и Васил?
9. Може ли да бъде участник в нотариалното производство само дарителя Георги?
10. Как ще се установи представителството и правоприемството на
ЕООД "Н." при:
а) прехвърляне на предприятие на дружество с ограничена отговорност;

б) при преобразуване в дружество с ограничена отговорност;
11. Възможно ли е ЕООД "Н." да извърши частично заличаване на ипотека в случай, че е погасен част от кредита? Кои промени в кредитния договор, могат да бъдат отразени към вписаната ипотеката?
12. При наличието на какви предпоставки следва да се счита приложен дворищно-регулационния план?
donna
Старши потребител

Мнениеот dgeorgiev » 31 Юли 2007, 11:18

:shock: :D :lol:
dgeorgiev
Потребител

Мнениеот fixxxer » 31 Юли 2007, 11:23

Казусът е труден - ако може някой нека да даде верните отговори, че да имаме поне един решен казус, какъвто може да се падне на изпита.
Те, ако такова нещо дадат и на този изпит, яко ще окапеме маса народ, вкл. и аз :shock:
fixxxer
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити