начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

ПРОЦЕДУРА по ОСИНОВЯВАНЕ

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПРОЦЕДУРА по ОСИНОВЯВАНЕ

Мнениеот MrPumkin » 22 Сеп 2004, 11:43

колеги, бихте ли ми казали каква е процедурата по осиновяване и какви документи се изискват и в какви срокове приключват нещата ...

става дума за осиновяване от съпруга на майката , като бащата е вече починал;
детето има навършени 14г.

интересува ме какви документи да приложим към молба - освен акт за раждане на детето, смъртния акт на бащата, нотариално заверено съгласие на майката и някаква декл-я по чл. 54 , че съгласието не е подбудено от материален интерес ..

предварително благодаря!
MrPumkin

Re: ПРОЦЕДУРА по ОСИНОВЯВАНЕ

Мнениеот shveda » 22 Сеп 2004, 11:56

Свидетелство за съдимост на осиновителя, характеристика от Районния инспектор, някакъв документ, че същият работи и има доходи, документ, че имат жилище или поне къде да живеят, много важно - Удостоверение за сключен граждански брак и преписи за ОССП. В конкретния случай процедурата е значително улеснена и приключва сравнително бързо: едно-две съдебни заседания, стига да не излезе нещо непредвидено и в зависимост от натовареността на графика на съдебния състав. Участва задължително прокурор и представител на ОССП, който изготвя социален доклад и дава мнение. Поне при нас тия дела минават значително лесно. Успех!
shveda
Потребител

Мнениеот MrPumkin » 22 Сеп 2004, 12:06

много благодаря ...
задължена съм ти, ели ... :)
а можеш ли да ми кажеш нещо повече за районния инспектор ??? - молба ли до него да подадем или направо да го търсим в общината ...и за колко време ще ще изготви тази характеристика ...
MrPumkin

Мнениеот piri111 » 22 Сеп 2004, 13:57

На първо засдседание съдат служебно конституира ОССП като стрна в процеса и задължава ОССП да изготви социален доклад, за осиновителите, като в него се отбелязва-социалната среда на кандидат-осиновителите, битовите условия в които живеят, доходите им, мнението на обществото / разбирай буквално разпитват съседите/, дали детето приема осиновителите си ако живее при тях за свои родители, ефекта на осиновяването върху детето. По принцип в този случай няма да има проблеми.
piri111

Назад към Семейни казуси