начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

конкурс за административни съдии

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот maimundere » 04 Дек 2006, 00:13

Права си мила Ани! Крайно време е :D ! Днес съм особено щастлива заради сребърните медали на волейболистите ни....хайде следващия път златни....
Приключвам тук своето участие...чакам ви в следващия форум! Ще ми липсвате, така че хайде да не прекъсваме контакти! Без значение кой от коя страна ще практикува, всички ще прилагаме законите...Да го направим заедно??? :?: :wink:
maimundere
Потребител

Мнениеот lotariya » 04 Дек 2006, 01:12

Няколко дни не съм влизала във форума, но виждам, че съм пропуснала нещо интересно – написаното от Катя. Ако думите ми се приемат като упрек, предварително поднасям извиненията си на хората с подобно усещане, но се чувствам задължена да поднеса поздравленията си на Катя. Беше ми писнало да чета писания от сорта на „Поздравявам всички издържали...”. Май няма толкова наивни, които изобщо да не вярват в „нагласяването” (ясно е, че някои бягаха с маратонки, а други – боси, пък има и с шпайкове). Последното се състои в това, че никой не може да каже в каква степен е „режисурата”. Ако съм прецакана, как да се радвам на този, който е причина за това, а съм с усещането, че участието ми само е допринесло за легитимирането на конкурса като честен и прозрачен? Ако съм от издържалите със собствени усилия, как да поздравя мушмороците, с които трябва да работя и които са причина да не работя с хора, които са като мен? Ами ако съм от мушмороците? Това вече е друг въпрос. Мушморокът веднъж, най-малко, е прескочил границата, а нататък е лесно да се прескача тая граница. Ако е необходимо, дори себе си ще заблуди. Пълно лицемерие.
lotariya
Младши потребител

Мнениеот krem_karamel » 04 Дек 2006, 09:45

lotariya написа:Няколко дни не съм влизала във форума, но виждам, че съм пропуснала нещо интересно – написаното от Катя. Ако думите ми се приемат като упрек, предварително поднасям извиненията си на хората с подобно усещане, но се чувствам задължена да поднеса поздравленията си на Катя. Беше ми писнало да чета писания от сорта на „Поздравявам всички издържали...”. Май няма толкова наивни, които изобщо да не вярват в „нагласяването” (ясно е, че някои бягаха с маратонки, а други – боси, пък има и с шпайкове). Последното се състои в това, че никой не може да каже в каква степен е „режисурата”. Ако съм прецакана, как да се радвам на този, който е причина за това, а съм с усещането, че участието ми само е допринесло за легитимирането на конкурса като честен и прозрачен? Ако съм от издържалите със собствени усилия, как да поздравя мушмороците, с които трябва да работя и които са причина да не работя с хора, които са като мен? Ами ако съм от мушмороците? Това вече е друг въпрос. Мушморокът веднъж, най-малко, е прескочил границата, а нататък е лесно да се прескача тая граница. Ако е необходимо, дори себе си ще заблуди. Пълно лицемерие.

Дори да е имало доста наглесени неща, имаше и реално места за свободна надпревара.

По мои скромни анализи за Сф около 5-7 места бяха за свободно състезание и това не е малко и
успелите можем да уважаваме и адмирираме.

Прав е колегата, който каза, че никога досега не е имало такъв шанс за достъп до съдебната система.

Но, каквото е станало - вече е станало.

Сега ме интересува какво ще се случи ако някой не встъпи.

За Катето: не му се сърдете, всеки има нелеки моменти, в които не може да покаже най-доброто от себе си.

Нека запазим уважението помежду си и общността на този форум.

Устремна и успешна нова седмица на всички форумци !
krem_karamel
Потребител

Мнениеот kemas » 04 Дек 2006, 11:33

Здравейте на всички ! Доста отдавна не съм се включвала активно във форума, тъй като изчаквах резултатите и сега вече мога да споделя радостта си с всички колеги, с които сме от самото начало - гласувана съм и то за първото посочено от мен желание. Поздравления за всички останали колеги ! Съжалявам за тези от Вас, които за малко не успяха, но от личен опит мога да Ви посъветвам - не се отказвайте и преследвайте целите, които сте си поставили, бъдете упорити и амбициозни, и може би ще успеете ! Защото не всичко е шанс, късмет или връзки !
kemas
Потребител

Мнениеот chilipet » 04 Дек 2006, 12:47

Здравейте, форумци!
Предварително си бях обещал, ако не бъда назначен, да не влизам във форума. За (не)щастие съм от назначените и поради това ще споделя едно последно мнение. За разлика от еуфорията на други от нашите колеги, които са спечелили мечтаното съдийско място, у мене се пораждат по - различни емоции. Ще се постарая да не давам квалификации, а да се придържам към фактите.
Безспорният резултат от конкурса е, че сред назначените лица, както и допусках, са хора (иде реч разбира се, за нашия съдебен район), които не са подготвени, част от тях са се възползвали от нерегламентирана подкрепа и във всички случаи дори сред кандидатите, които не бяха назначени, има юристи от други съдебни окръзи, които са класи над тях, а признавам и над мене... Малката ми утеха е, че АПК урежда една доста рядка хипотеза, при която състава на административния съд ще е от 3 съдии. Във всички останали случаи ще се заседава еднолично, което е най-доброто, когато човек е обкръжен от такива "колеги".
Знам, че за много от форумците звуча черногледо и песимистично, знам че това е единствения конкурс, чрез който в съдебната власт може да има подготвени, честни и почтени професионалисти и т.н. и т.н.... Да, знам че поне такива следваше да бъдат намеренията на ВСС за организирането му.. Знам, обаче, че пътят към ада също е постлан с добри намерения....
Иска ми се да звуча бодро и оптимистично, но повече ми се иска да съм честен пред себе си и да не изпадам в еуфория и бодряшки тон само защото съм сред назначените... Мъчно ми е за хората, колегите и професионалистите, които не са сред назначените за сметка на някои (дано да са малка част) от назначените, които не са такива... За мене формата на този конкурс не осигури целеното ниво на обективност и честност. За това стана дума и веднага след края на устния изпит и не искам да повтарям писаното от мене и другите уважавани от мене форумци.
Колкото до недоразумението от последните дни, наречено Катя, мога да изоставя поне за момент добрия тон и само да дам моето скромно, но честно мнение, че това е една пу... удушена, която не заслужава дори да бъде коментирана... Колегите-форумци по - горе по изключителен начин защитиха позицията защо трябва да имаме самочувствие на почтени хора, юристи и българи, затова не мисля да пиша и аз по темата, тъй като изцяло споделям казаното.
В заключение пожелавам на всички форумци здраве и мъничко повече щастие на тях и техните дечица, съпрузи и близки, весели празници и за вбъдеще професионални успехи.
Помнете, скъпи форумци, "Живей честно, не вреди, отдавай всекиму заслуженото!"
chilipet
Младши потребител

Мнениеот kasidi » 04 Дек 2006, 13:01

Ако зачиташ всеки, но не лазиш;
ако от враг и свой не те е страх;

Ако запълниш хищната Минута
с шейсет секунди спринт, поне веднъж;

Светът е твой! Молбата ми е чута!

Привет на всички! Поздравявам специално колегата ,цитирал поета-звучи като верую.
Аз имам в запас и един друг стих:
Начало,искам винаги да бъдеш в мен!
Когато всички мислят за победния,за тържествуващия край,
за радостта от шумния финал и бързат да поставят точка,
Начало,искам ти да бъдеш моя земен дял,
с теб моя стих да свършва и започва !

Не знам дали точно цитирах българския автор,но този5 стих е винаги с мен.
Пожелавам на всички хубавото начало на попрището на административни съдии!
Очевидно на мен съдбата ми е приготвила нещо друго,надявам се хубаво и още по-хубаво,заради разочарованието!
На всички ,които желаят да продължат контката си с мен давам следния E-mail : snc_justice@ abv.bg
kasidi
Потребител

Мнениеот katya01 » 04 Дек 2006, 13:06

krem_karamel написа:По мои скромни анализи за Сф около 5-7 места бяха за свободно състезание и това не е малко и
успелите можем да уважаваме и адмирираме.

:lol: :lol: :lol: И как изчисли?!
Един конкурс или е нагласен или не е! Няма полу-нагласен конкурс или полу-честен! Всичко ще си кажете! :) Е, някой не знаят, че са с връзки ;) Мама и тати не са им казали, за да имат самочувствие ;) :)

Гордеете се с бронза на волейболистите, но България не е способна да създаде предизвикателства и възможности за добрите спортистите. Вие искате да има такива за добрите юристи. Добрите професионалисти се махат! Ние не се радваме на полу-честни/полу-нагласени конкурси, зашото конкурсите могат да бъдат само честни или нечестни. както се разбра, свидетели сме на поредния нечестен конкурс!

А за злобата, то се вижда колко хора я изляха върху мен! Аз съм свикнала и съм изградила имунитет към злобари! Не ми пука! Вие ме плюете, аз се правя, че дъжд ме вали. Айде със здраве!

Лека и успешна седмица на всички :)
katya01
Младши потребител

Мнениеот lotariya » 04 Дек 2006, 13:28

Относно предоставения с този конкурс шанс. След като приключи, се сетих за един виц. На един му опряли двуцевка в слабините. Човекът се примолил: "Моля ви се, дайте ми шанс!" Тоя с двуцевката помислил, па рекъл: "Разклати ги. Може пък да не уцеля."
Права си, Кате, но те броят за психар. За да признаят това, което казваш, се иска мъжко дупе, а не тричаво (по Хайтов).
lotariya
Младши потребител

Мнениеот poliskon » 04 Дек 2006, 13:41

Здравейте на всички и поздравления за успелите!Дълго време не влизах,защото слуховете за този конкурс бяха какви ли не.Според мен,ако няма нагласяване на оценки,то той беше първият честен конкурс.За себе си мога да кажа,че е честен,защото постигнах всичко сама.
Къде обаче пише какво трябва отсега нататък да се прави във връзка с назначението?
poliskon
Нов потребител

Мнениеот uchastnik » 04 Дек 2006, 13:51

колеги, обадих се във ВСС и ми казаха, че нищо не трябва да се прави сега. да изчакаме назначенията на председателите и след това щели да ни уведомят. нямало нужда да потвърждаваме и т.н.
uchastnik
Младши потребител

Мнениеот tanny » 04 Дек 2006, 14:35

катя, понеже всички тук изразиха отношение към мнението ти за конкурса ми се иска и аз да споделя нещо.
мисля си че истината за този конкурс е някъде по средата - голяма част от назначенията са очаквани. има и такива, които се справиха сами. все пак много от колегите, които взеха участие в конкурса /и са назначени/ са окръжни съдии с безспорен опит в областта на административното право. все пак не разбрах и ми се иска да попитам: кое наложи участието на окръжни съдии с дългогодишен опит в конкурс, за да запазят любимата професия ? (прочетох го някъде във форума). за мен това е основната гавра с всички ни.
считам, че е унизително окръжни съдии, които практикуват административно право да се явяват на конкурс. още повече, че този конкурс не дава обективен критерии на умения като явяване в съдебна зала, водене на процеса и т.н., които ние новоназначените ще придобиваме тепърва. редно и честно щеще да бъде да се обяви конкурс само за свободните места. след назначаване на пожелалите да практикуват точно административно право действащии съдии. тогава ние другите щяхме да сме наясно за какво точно се борим. в тази ситуация аз щях да си зная предварително, че няма свободни щатни бройки в софия и да се спестя усилията да се съревновавам.
и още по лошо да се чудя сега да приема ли назначение в другия град, които посочих просто така - за да имам повече шансове.
зная, че ще кажеш - както всичко, което се прави в българия- недообмислено и нагласено.
наистина е тъжно, защото в повечето случаи е истина. с горчилка си признавам, че приемам повечето от констатациите ти направени в този форум за истина. но те моля да имаш придвид и обстоятелството, че става въпрос за избор. личен и свободен избор, който всеки има право да направи. и след това да обере плодовете или горчилката на собствения си избор. въпрос на избор е дали ще останеш в българия или ще я напуснеш. а избора следва да бъде уважаван.
моля всички на които предстои избор - да бъдат административни съдии или да запазят това, което са постигнали до момента да споделят честно във форума. кое ви кара да приемете съдийската професия?
tanny
Младши потребител

Мнениеот chilipet » 04 Дек 2006, 14:59

Здравей, Тани!
Аз съм съдия и през по - голямата част от трудовата си дейност (малко старовремско звучи май) съм вършил (доколкото мога и зная) това. Макар да съм бил и юрисконсулт, и правен експерт (опитал съм и доста неквалифицирана работа преди това като студент - хамалин, строителен работник, чистач, селскостопански работник и т.н. в това число и в чужбина), удовлетворението от знанията и уменията в правото са най-големи зад съдийската банка и в кабинета при писането на съдебните актове. Дано не се лъжа, но доста колеги не оценяват едно много важно качество на добрия съдия - воденето на процеса, съчетано и с поведението извън залата, които изграждат поне пред обществеността облика на магистрата, авторитета му и оттам и авторитета на професията. Имам колеги, които с поведението си в залата, а най - вече извън нея демонстрират душевност, интелект и реакции (не преувеличавам!!!) на селски тетки... не искам да давам примери, понеже ми става срамно и неудобно заради тях... Не съм си позволил за тези години да проявявам неуважение към когото и да било в залата, а още по - малко да използвам изрази (един форумец по - горе беше дал за пример един столичен съдия) като "защо мислите, че ми пука" и т.н.
Ето поради това, драги Тани, съм бил професионално удовлетворен да съм съдия и искам и занапред да упражнявам тази професия. Искам моите учители в правото да не се срамуват от мене и да достигна поне малко до недостижимата (поне за мене) класа на истински достойни съдии и професионалисти като Борислав Белазелков от ВКС и Александър Еленков от ВАС.
chilipet
Младши потребител

Мнениеот lloreti » 04 Дек 2006, 15:12

Винаги ще има връзкари.Рядко се вреждат знаещите и можещите,но без протекции нищо не става.Попаднах на едно име в списъка за назначените в Благоевград и ми стана много интересно -асистентката на проф.Воденчаров в ЮЗУ!!!
lloreti
Младши потребител

Мнениеот katya01 » 04 Дек 2006, 15:32

Правото на избор е фикция! Няма такъв филм! 99.9% от съдиите в България стават такива, за да си създадат връзки и един ден да практикуват като адвокати. Повечето никога не практикуват. Други (според мой познати) си сътрудничат с адвокати! Всеки съдия ще ти каже и бие в гърдите - колко цени професията. Но това го говорят за собствено успокоение!
Друго е да си съдия в "Common Law" страна. Но дори и тук, Sir Christopher Bellamy изуми всички като каза преди няколко месеца, че ще смени длъжността "President of the Competition Appeal Tribunal" за консултатска роля в Linklaters law firm!
Къде е правото на избор за повечето БГ съдии. Може би, Sir Christopher Bellamy има избор, но колко са като него?! Колкото е по-млад е човек, толкова по-малко избор има (дори и връзките са лимитирани ;) ).
katya01
Младши потребител

Мнениеот tanny » 04 Дек 2006, 16:05

но тук не е така. съдиите тук в българия не стават съдии, защото планират в бъдеще да работят като адвокати. даже напротив - доста адвокати предпочитат да станат съдии. просто работата е различна.
изисква различни умения и нагласи.
а много от съдиите действително цял живот градят име и авторитет върху съдебните актове които издават. искам да те уверя, че по кякои от делата си получавам страхотни съдебни решения. мотивирани на цели осем - девет страници пълно и подробно. а това е безспорен труд. при това не литературен - предназначен е само за страните по делото. най-много за горните две инстанции.
не разбирам кое точно според теб разграничава българските от англииските респ. които и да е съдии. че нали всички си гледат работата. кой казва че българските съдии я вършат зле?
tanny
Младши потребител

Мнениеот katya01 » 04 Дек 2006, 16:19

tanny написа:но тук не е така. съдиите тук в българия не стават съдии, защото планират в бъдеще да работят като адвокати. даже напротив - доста адвокати предпочитат да станат съдии. просто работата е различна.
изисква различни умения и нагласи.
а много от съдиите действително цял живот градят име и авторитет върху съдебните актове които издават. искам да те уверя, че по кякои от делата си получавам страхотни съдебни решения. мотивирани на цели осем - девет страници пълно и подробно. а това е безспорен труд. при това не литературен - предназначен е само за страните по делото. най-много за горните две инстанции.
не разбирам кое точно според теб разграничава българските от англииските респ. които и да е съдии. че нали всички си гледат работата. кой казва че българските съдии я вършат зле?

не ме разбра. В страните от общото право е престижно да си съдия, защото те творят правото! Те са по-големи от адвокати и академици. Пример, Партнер в една от най-големите Английски Правни Фирми - пълен с пари - стана съдия в първоинстанционен съд. Това е доживот и е престижно! Това е принципа. Дадох ти, пример, с изключение (Сър Белами, които избра консултанска роля мотивирайки се, че след 7 години няма предизивкателства) и всички бяха изумени. Тук има решения по 150 страници! Но няма смисъл да говорим за "top flight!"
В страните в континенталното право, най-големи са академиците, които в повечето случай практикуват. В България, обаче, малцина изкарват прилични доходи като адвокати. Всички стават съдии, за да направят връзки и да излязат на частно един ден като добре платени адвокати. Това исках да кажа! Остави какво ти говорят не успелите адвокат! Аз знам по-добре от теб какво и как става в БГ!

П.С. Относно конкурса: От мама знам, че е една лъжица катран е достатъчна, за да съсипе цялата каца с мед!
katya01
Младши потребител

Мнениеот katya01 » 04 Дек 2006, 16:24

tanny написа:кой казва че българските съдии я вършат зле?

Това го казва бизнеса, гражданите, експертите (български и международни). Да! Българските съдии си вършат зле работата - толкова просто като това! Затова никой не вярва в БГ правосъдието и конкурсите им :)
katya01
Младши потребител

Мнениеот tanny » 04 Дек 2006, 16:40

сигурно си права. даже и самата аз трябва да си призная, че никога не съм сигурна какво точно решение ще получа. понякога казуса изглежда ясен, но решението, което получаваш е повече от изненадващо. това обаче се случва основнно с първоинстанционните решения. било то на районен или на окръжен съд. по изключение в апелативен съд. върховен касационен съд като правило е класа. върховен административен съд - има изненади - как да не се чудиш чии интереси защитава и защо е създаден. понякога се чуствам безсилна и не вярвам в правораздаването. понякога съжалявам, че не съм си избрала друга професия. друг път съм удовлетворена и знам, че обичам работата си. вероятно има и други наивници като мен които си мислят че може и да обърнат колата. това според теб мотивация ли е да влезеш в системата?
tanny
Младши потребител

Мнениеот katya01 » 04 Дек 2006, 16:51

tanny написа:това според теб мотивация ли е да влезеш в системата?

ДА! Много мило и романтично! Аз съм свикнала да бъда рационална и не бих допуснала тази възможност ... но ето, че я има! :) От сърце ти желая успех, защото покрай наивността, която излъчваш, в теб има нещо много идеалистично, мило и истинско, което аз, вероятно, вече съм изгубила!

УСПЕХ, МИЛА!
katya01
Младши потребител

Мнениеот maimundere » 04 Дек 2006, 17:11

:shock: не мога да разбера какъв ви е проблема бе хора ...никой не казва, че България е идеална, всички й знаем кусурите...ама айде стига вече сте възхвалявали чуждите системи. Направили сте своя избор - чудесно! Имайте поне малко уважение към тези, които са избрали да останат :twisted: А ти мила Катя, май наистина някъде по пътя до големия остров си изгубила всичко "идеалистично, мило и истинско" в теб... Като не те интересува нищо, което се случва тук защото водиш прекрасен живот навън, не разбирам какво се впрягаш толкова..остави ни да си чупим главите и тайничко да ти завиждаме за успеха :twisted:
maimundere
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити