- Дата и час: 28 Ное 2024, 19:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
конкурс за административни съдии
|
|
Panika,Edit,Titius,Maradi поздравления и сбъдване на желанията!Нито за момент,от както е тръгнал форума не съм се съмнявала в сериозността на нито един участник във форума,а и на всички кандидати.Съдии поначало имат желание да станат според мен само сериозни хора.
В момента съм в състояние на гъба и не приемам никакви приказки за шоу и за разсейване
Вече ,кажи-речи нямам и въпроси.Всичко е въпрос на добра кондиция и късмет с въпросите на изпита.Така,че скъпи колеги стискайте палци! И ако някой от нас не стане съдия, да не забравя действащия закон,че на адвокатите се дължи уважение и от съдиите.
Приятен ден!
В момента съм в състояние на гъба и не приемам никакви приказки за шоу и за разсейване
Вече ,кажи-речи нямам и въпроси.Всичко е въпрос на добра кондиция и късмет с въпросите на изпита.Така,че скъпи колеги стискайте палци! И ако някой от нас не стане съдия, да не забравя действащия закон,че на адвокатите се дължи уважение и от съдиите.
Приятен ден!
- kasidi
- Потребител
Ednaotvsichki,Pipelota,
Прочетете конституцията и там ще се ориентирате,да не говорим за ЗСВл.Имайте предвид принципа ,че за орган,се говори,когато той има властнически ,организационни,методически,ръководни и подобни на изброените функции.Съдиите са правораздавателни органи-те се произнасят с правораздавателни актове.Орган на съдебната власт е и Висшият съдебен съвет.Всеки съд е юридическо лице ,което си има ръководител,но никъде не е пояснено дали този ръководител е орган на съдебната власт.Ама сега последното като го изписах ми се вижда че е невъзможно.
Прочетете конституцията и там ще се ориентирате,да не говорим за ЗСВл.Имайте предвид принципа ,че за орган,се говори,когато той има властнически ,организационни,методически,ръководни и подобни на изброените функции.Съдиите са правораздавателни органи-те се произнасят с правораздавателни актове.Орган на съдебната власт е и Висшият съдебен съвет.Всеки съд е юридическо лице ,което си има ръководител,но никъде не е пояснено дали този ръководител е орган на съдебната власт.Ама сега последното като го изписах ми се вижда че е невъзможно.
- kasidi
- Потребител
Kasidi, благодаря! Стискаме ти палци от сърце и имай предвид, че в състоянието на стрес преливащ в потрес, в което сме в момента, ще ти стискаме палци доста силно, чак до побеляване.
С какво се характеризира състоянието "на гъба"? Дали и аз не съм в същото?
С какво се характеризира състоянието "на гъба"? Дали и аз не съм в същото?
- pipelota
- Потребител
Благодаря ! Стискам палци и на теб! Ами ако се съди от израза на Малкият принц на Екзюпери -"сериозен човек",т.е. такъв сериозен човек ,който прекалено много се е вживял в тази роля.И сега ние сме в тази и единствено тази роля.Човек трябва да има чувство за хумор.Светът е оцелял ,защото се е смял.Пардон не съм го измислила аз.
- kasidi
- Потребител
Мисля, че орган на съдебна власт е съответния съд, който действа еднолично или колегиално в състав от съответни дл.л./в това число и съдебните заседатели/, аргумент когато се определя съответния ред за обжалване като орган се посочва съответния съд....и се посочва как разглежда делата-еднолично или в състав. Обаче тази теория как ли върви при прокуратура - и при следствени органи, особено при следствените органи -тук някак си има съвпадане - следствен орган-следовател.
Иначе Сталев пише: "Съдът действа чрез своите органи-съдебни органи-решаващи /еднолични и колегиални-съдебен състав/, удостоверяващи и призоваващи... и т.н.
Най-чисто мисля, че е като се посочват органи на съдебната власт да се върви по Конституция-съд /изброяване...по К/, прокуратура и следствени органи и не е нужно да задълбаваме, освен ако не ни запитат
Иначе Сталев пише: "Съдът действа чрез своите органи-съдебни органи-решаващи /еднолични и колегиални-съдебен състав/, удостоверяващи и призоваващи... и т.н.
Най-чисто мисля, че е като се посочват органи на съдебната власт да се върви по Конституция-съд /изброяване...по К/, прокуратура и следствени органи и не е нужно да задълбаваме, освен ако не ни запитат
- ednaotvsicki
- Потребител
Колеги, бих искала да подкрепя казаното за втора комисия - минах вчера и действително съм възхитена от отношението - усмихнати, любезни, определено добронамерени. За тези, които не са минали - спокойно - не пишат ниски оценки, изслушват внимателно и се опитват всякак да предразполагат. Бях следобед и 80% от кандидатите получиха 6.00.
По отношение на класирането - какво ще кажете за това:
http://212.122.184.99/bg/start.htm
ПРОТОКОЛ № 45 ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
ПРОВЕДЕНО НА 1 НОЕМВРИ 2006 Г.
ОТНОСНО: . Предложение относно реда за провеждане на конкурса по реда на Наредба № 2/28.06.2006 г. на ВСС, във връзка с назначаването на съдии в административните съдилища.
ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:
2.1. УТВЪРЖДАВА образец на Заявление, съгласно чл. 30, ал. 2 от Наредба № 2/28.06.2006 г.
2.2. ОДОБРЯВА образец на Предложение от конкурсните комисии, провели конкурса, съгласно чл. 30, ал. 3 от Наредба № 2/28.06.2006 г. за провеждане на конкурсите за магистрати.
Към вх. № ………………… Приложение № 4
ДО
ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Дата: ……………………..
З А Я В Л Е Н И Е
от ……………………………………………………………........................ ЕГН ……………………
(име, презиме, фамилия)
точен адрес: ……………………………………………………………......................………………..
телефон за връзка /GSM ………………………………………………….....................……………..
УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,
В изпълнение на изисквания по чл.30, ал.2 от Наредба № 2/28.06.2006 г. на Висшия съдебен съвет относно реда за провеждане на конкурси за съдии, прокурори и следователи
заявявам, че ще заема длъжността “…………….............…….” в ……………………………...........
(съд/прокуратура/сл.служба)
като подреждам желанията си, посочени в подаденото от мен заявление при подаването на документите ми по следния начин:
1. ……………............................................
2. ……………............................................
3. ……………............................................
4. ……………............................................
5. ……………............................................
6. ……………............................................
7. ……………............................................
8. ……………............................................
9. ……………............................................
10. ……………............................................
11. ……………............................................
12. ……………............................................
13. ……………............................................
14. ……………............................................
15. ……………............................................
16. ……………............................................
17. ……………............................................
18. ……………............................................
19. ……………............................................
20. ……………............................................
21. ……………............................................
22. ……………............................................
23. ……………............................................
24. ……………............................................
25. ……………............................................
26. ……………............................................
27. ……………............................................
28. ……………............................................
ДЕКЛАРИРАМ, че броят и местата на подредените желания не се различават от посочените в заявлението ми при подаване на документите.
…......……2006 г. ПОДПИС:
----------------------
Наредба № 2/28.06.2006 г. на Висшия съдебен съвет относно реда за провеждане на конкурси за съдии, прокурори и следователи
Чл. 29. (1) Конкурсната комисия извършва класирането на кандидатите според резултатите от тяхното представяне и го отразява в протокол, който се подписва от всички членове на конкурсната комисия, като балът на всеки кандидат е сбор от оценката от писмения и от устния изпит.
(2) Когато няколко кандидати имат равен бал, предимство в класирането има този, чиято средна оценка от семестриалните и държавните изпити е по-висока.
(3) Протоколът се предава на Висшия съдебен съвет чрез Комисията по предложенията и атестирането.
Чл. 30. (1) Обявяването на класирането се извършва в седемдневен срок след приключването на устния изпит на общодостъпно място в сградата на Висшия съдебен съвет и на страницата на Висшия съдебен съвет в Интернет.
(2) В седемдневен срок от обявяването на класирането, класираните кандидати са длъжни лично да подадат във Висшия съдебен съвет заявление, с което потвърждават желанието си да заемат съответната длъжност. Кандидат, който не изпълни това задължение, отпада от предложението на Председателя на конкурсната комисия по чл.30 ал.3.
(3) Председателят на конкурсната комисия внася във Висшия съдебен съвет чрез Комисията по предложенията и атестирането предложение за назначаване на кандидатите, които са издържали конкурса, подредени по бал съобразно чл. 29, ал. 1 и 2.
По отношение на класирането - какво ще кажете за това:
http://212.122.184.99/bg/start.htm
ПРОТОКОЛ № 45 ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
ПРОВЕДЕНО НА 1 НОЕМВРИ 2006 Г.
ОТНОСНО: . Предложение относно реда за провеждане на конкурса по реда на Наредба № 2/28.06.2006 г. на ВСС, във връзка с назначаването на съдии в административните съдилища.
ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И:
2.1. УТВЪРЖДАВА образец на Заявление, съгласно чл. 30, ал. 2 от Наредба № 2/28.06.2006 г.
2.2. ОДОБРЯВА образец на Предложение от конкурсните комисии, провели конкурса, съгласно чл. 30, ал. 3 от Наредба № 2/28.06.2006 г. за провеждане на конкурсите за магистрати.
Към вх. № ………………… Приложение № 4
ДО
ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Дата: ……………………..
З А Я В Л Е Н И Е
от ……………………………………………………………........................ ЕГН ……………………
(име, презиме, фамилия)
точен адрес: ……………………………………………………………......................………………..
телефон за връзка /GSM ………………………………………………….....................……………..
УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,
В изпълнение на изисквания по чл.30, ал.2 от Наредба № 2/28.06.2006 г. на Висшия съдебен съвет относно реда за провеждане на конкурси за съдии, прокурори и следователи
заявявам, че ще заема длъжността “…………….............…….” в ……………………………...........
(съд/прокуратура/сл.служба)
като подреждам желанията си, посочени в подаденото от мен заявление при подаването на документите ми по следния начин:
1. ……………............................................
2. ……………............................................
3. ……………............................................
4. ……………............................................
5. ……………............................................
6. ……………............................................
7. ……………............................................
8. ……………............................................
9. ……………............................................
10. ……………............................................
11. ……………............................................
12. ……………............................................
13. ……………............................................
14. ……………............................................
15. ……………............................................
16. ……………............................................
17. ……………............................................
18. ……………............................................
19. ……………............................................
20. ……………............................................
21. ……………............................................
22. ……………............................................
23. ……………............................................
24. ……………............................................
25. ……………............................................
26. ……………............................................
27. ……………............................................
28. ……………............................................
ДЕКЛАРИРАМ, че броят и местата на подредените желания не се различават от посочените в заявлението ми при подаване на документите.
…......……2006 г. ПОДПИС:
----------------------
Наредба № 2/28.06.2006 г. на Висшия съдебен съвет относно реда за провеждане на конкурси за съдии, прокурори и следователи
Чл. 29. (1) Конкурсната комисия извършва класирането на кандидатите според резултатите от тяхното представяне и го отразява в протокол, който се подписва от всички членове на конкурсната комисия, като балът на всеки кандидат е сбор от оценката от писмения и от устния изпит.
(2) Когато няколко кандидати имат равен бал, предимство в класирането има този, чиято средна оценка от семестриалните и държавните изпити е по-висока.
(3) Протоколът се предава на Висшия съдебен съвет чрез Комисията по предложенията и атестирането.
Чл. 30. (1) Обявяването на класирането се извършва в седемдневен срок след приключването на устния изпит на общодостъпно място в сградата на Висшия съдебен съвет и на страницата на Висшия съдебен съвет в Интернет.
(2) В седемдневен срок от обявяването на класирането, класираните кандидати са длъжни лично да подадат във Висшия съдебен съвет заявление, с което потвърждават желанието си да заемат съответната длъжност. Кандидат, който не изпълни това задължение, отпада от предложението на Председателя на конкурсната комисия по чл.30 ал.3.
(3) Председателят на конкурсната комисия внася във Висшия съдебен съвет чрез Комисията по предложенията и атестирането предложение за назначаване на кандидатите, които са издържали конкурса, подредени по бал съобразно чл. 29, ал. 1 и 2.
- liljana
- Нов потребител
Ако ни се паднат, ще трябва на органите /или на персоналния им субстрат/ да им говорим за самите тях като такива, стига да не важи "органите на власт, не са това което са"
Ей, бравос на издържалите, хората вече заявления попълват, а ние мъчим органи, статути и понятия!
Казвайте "конкретика", какво ви се падна, допълнителни въпроси...ако изобщо ви е до това, я пирувайте победата-резултатна или морална, все е победа!
pipi ти кога си??
Ей, бравос на издържалите, хората вече заявления попълват, а ние мъчим органи, статути и понятия!
Казвайте "конкретика", какво ви се падна, допълнителни въпроси...ако изобщо ви е до това, я пирувайте победата-резултатна или морална, все е победа!
pipi ти кога си??
- ednaotvsicki
- Потребител
По повод въпроса за органите - чак мен ме накархте да се замисля: ето го и отговора
Определя бюджетните разходи на органите на съдебната власт за 2006 г., както следва:
Органи на съдебната власт
Висш съдебен съвет
Върховен касационен съд
Върховен административен съд
Прокуратура на Република България
Национална следствена служба
Съдилища на Република България
Окръжни следствени служби
Национален институт по правосъдие
Определя бюджетните разходи на органите на съдебната власт за 2006 г., както следва:
Органи на съдебната власт
Висш съдебен съвет
Върховен касационен съд
Върховен административен съд
Прокуратура на Република България
Национална следствена служба
Съдилища на Република България
Окръжни следствени служби
Национален институт по правосъдие
- ruseto2
- Нов потребител
Да, на 13 съм, първата група-колона, но сигурно ще отида за следобяд, към края съм
Това сигурно е от закона за бюджета? или ?
Не съм съгласна, че НИП е орган на съдебна власт, също и ВСС, в чистия смисъл на това понятие, но това са теоретични спорове.
Сега ръчкам АА...Как ще издържим до понеделник..., но колегите със свежите си и положителни инфо-та много ни окуражават, за което им благодарим !!!
Това сигурно е от закона за бюджета? или ?
Не съм съгласна, че НИП е орган на съдебна власт, също и ВСС, в чистия смисъл на това понятие, но това са теоретични спорове.
Сега ръчкам АА...Как ще издържим до понеделник..., но колегите със свежите си и положителни инфо-та много ни окуражават, за което им благодарим !!!
- ednaotvsicki
- Потребител
Аз пак се връщам в дискусията, за да ви напомня, че всичко си знаете, но конкретния повод в момента е, че не споделям изложението за съдебни органи. Това изброяване е по-скоро на структурите в съдебната система, които имат статут на ЮЛ и притежават свои сметки като второстепенни разпоредители на бюджетни средства, което има значение за бюджета, но не определя органите в системата. Ж.Сталев е по-прав ( той винаги е прав). Според мен трябва да се изходи от Държавна власт, която се упражнява от държавни органи и е разделена на законодателна, изпълнителна и съдебна. Вземаме определението за Орган на изпълнителната власт и го пренасяме към Орган на съдебната власт и правим заключение, че орган на държавна съдебна власт се характеризира с персонален състав от ФЛ, които са получили мандат ( избор или назначение) от държавата да издават едностранни властнически волеизявления и с тях да "решават" съдбата на хората т.е. отношенията, притежават компетентност в определена сфера и осъществяват държавнически функции. Следователно органи на СВ са съдията или съдебния състав, прокурор и следовател, а останалите служители ( тук малко се отдалечаваме от Ж.Сталев, но той все пак обикновенно мисли и пише с термините на ГПК, а на адм.пр.) в съд.система - секретари, деловодители и призовкари са нещо подобно на администарцията на изп.власт за съдебната, а чистачки и снабдителите в съд.власт са технически персонал... Ако почнете така ще стигнете да рецитирате дълго колко и какви са съд.състави и съдилища. Това беше моята идея за този въпрос и я предлагам на обсъждане...
- panika
- Младши потребител
Еднаотвсички, аз съм в третата колона-група и със сигурност ще съм сутринта, ако сме по входящи номера.
- pipelota
- Потребител
Благодаря panica, че се включващ със своите мнения в дискусията ни-сега даваш аргументирано мнение, а пожелавам скоро да се произнасяш и с определение , като орган на съдебна власт, догодина с мартеничка на тогата!
Pipi да се поддържаме до понеделник!
Pipi да се поддържаме до понеделник!
- ednaotvsicki
- Потребител
колеги,и аз минах-при Сивков.Имам ли шансове обаче с оценки 5.75 на писмения и 4.70 на устния,след като чувам,че средните резултати от писмения са над 5?
- aa123
- Младши потребител
Ще се поддържаме разбира се Еdnaotvsicki. Малко остана за подготовка, но така е по-добре, защото ако трябваше още да чакаме ... щяхме съвсем да се изнервим /за себе си говоря/.
- pipelota
- Потребител
aa123 написа:колеги,и аз минах-при Сивков.Имам ли шансове обаче с оценки 5.75 на писмения и 4.70 на устния,след като чувам,че средните резултати от устния са над 5?
Този изпит започва да изглежда като подигравка ! Явно комисиите са решили да оставят на ВСС да избира кандидатите
- maradi
- Потребител
Здравейте колеги ! Не се бях включвала във форума от доста отдавна и то познайте защо ! Яко четене падна, доста нещо изчетох и сега малко ме е яд, че хвърлих толкова труд, при това не достатъчно ниво на устния изпит. Въпреки, че изкарах максималната оценка на устния изпит, очаквах по-голяма цедка и по-големи изисквания. В сравнение с устния изпит миналата година за младши съдии, този направо беше с две нива по-лесен. Действително изпитните комисии бяха много толерантни /май прекалено дори/, само си мисля защо ли ?
ВСС не е длъжен при гласуването да се ръководи от бала на кандидатите, но чух, че кадровиците си били приели вътрешни правила - да се ръководят именно от крайната класация. Дано да е вярно, иначе се обезмисля конкурса.
ВСС не е длъжен при гласуването да се ръководи от бала на кандидатите, но чух, че кадровиците си били приели вътрешни правила - да се ръководят именно от крайната класация. Дано да е вярно, иначе се обезмисля конкурса.
- kemas
- Потребител
|
|