начало

244 кандидати са допуснати до външния конкурс за административните съдилища 244 кандидати са допуснати до външния конкурс за административните съдилища

договор за превоз

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

договор за превоз

Мнениеот magda » 03 Май 2004, 00:06

смятате ли, че при неизпълнено задължение по договор за превоз на пътници може да се претендира обезщетение на нематериални щети, т.е. възможно ли е да се търси обезщетение на нематериални вреди при договорна отговорност
magda
Младши потребител

Re: договор за превоз

Мнениеот harmaiani » 03 Май 2004, 12:01

Мисля, че не.Какъв е точно казусът?
harmaiani

Не знам, но

Мнениеот Койчо от Конаре » 03 Май 2004, 12:14

Защо не, стига да има наистина такива вреди.
Койчо от Конаре

Re: договор за превоз

Мнениеот Тoshko » 03 Май 2004, 12:16

I az kato "Harmaiani" mislq che ne moje.
A i kak 6te dokajete v suda pretarpeni neimu6testveni vredi ot neizpalneno zadaljenie po sklu4en dogovor za prevoz? Trudni4ko 6te e .....
Тoshko

Re: Не знам, но

Мнениеот harmaiani » 03 Май 2004, 12:53

Съжалявам, но не е вярно. Според общоприетото в литературата и практиката схващане договорната отговорност изключва деликтната.На обезщетяване при договорната отговорност подлежат само предвидимите имуществени вреди-претърпени вреди и пропуснати ползи.Тази отговорност защитава позитивния интерес на кредитора.Докато за деликтната отговорност,която се прилага, когато между страните няма сключен договор е характерно, че се обезщетяват всички вреди,пряка и непорсредствена последица от увреждането-имуществени и неимуществени
harmaiani

Назад към Търговско право