- Дата и час: 23 Ное 2024, 16:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Закон за адвокатурата- проект
|
|
99 мнения
• Страница 4 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
RE: RE: RE: RE: Закон за адвокатурата- проект
Колега, в чата не може да се води сериозен дебат. Идеята за среща я приветствам, но очи в очи.
- hebigatsu
- Активен потребител
RE: RE: RE: RE: RE: RE: Закон за адвокатурата- проект
Напълно съм съгласен с предложената разбивка на темите, но за да има сериозен изглед за успех от провежданите дебати ми се струва, че е добре да получим отговор от домакините ни lex.bg ще ни съдействат ли тези становища да получат публичност и да достигнат до "законотворците" ?????!!!!!
- hebigatsu
- Активен потребител
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Закон за адвокатурата- проект
Домакините, разбира се, ще съдействат.
Но не мисля, че подобно съдействие е крайно необходимо - предложенията могат да се пуснат и чрез адвокатските колегии в цялата страна до ВАС.
Също така, на огранизираната среща в понеделник с член на работната група ще можете да се "докоснете" директно до законотворците.
Активността на форума по този важен и за нас въпрос ни радва и се надяваме, че всичко няма да свърши само с размяна на реплики, а с промяна на проекта към нещо по-добро - в тази посока имате пълната ни подкрепа.
- webmaster
RE: Закон за адвокатурата- проект
Колеги,
Радвам се на многото критични и изключително важни бележки по предложените идейни текстове за нов Закон за адвокатурата.
Това действително е работен идеен текст, а не е готов проект. Изпратен е на всички адвокатски съвети, които до края на месеца трябва да представят становища, идеи и предложения.
Както правилно сте отбелязали терминологията не е уеднаквена. Има противоречия в препратки, не е изчистена структурата на акта и пр.
Искам да Ви уверя, че разпечатка от тази нишка на форума е представена в суров вид на Председателя на Висшия адвокатски съвет и той и приветства оживената свободна дискусия.
Всички Ваши конструктивни предложения ще бъдат внесени за разглеждане от работната група. Моля да обърнете внимание, че ще бъдат анализирани само конструктивните предложения, което означава да не се ограничавате само с критика. Разбира се, пълните разпечатки на отделните нишки на форума на lex.bg във връзка с проекта на закона също ще бъдат предоставени на работната група.
Освен това моля предложенията да не са анонимни, макар че ще се постарая и такива да бъдат внесени. Необходимо е да се знае също от каква професионална група изхождат.
По покана и молба на домакините от lex.bg ще бъда на разположение за дискусия в чата на lex.bg на 18 март, понеделник от 17 до 18:30 часа.
Поздравления на екипа на lex.bg за създаването на този действително неподправен, демократичен и свободен форум за изразяване на свободно мнение на колегите от цялата страна (а виждам и от другите страни) по един толкова важен за нашата професия закон!
Адв. Г.Димитров <i>Съобщението е редактирано то Модератора на 15 03 2002 10:21:54</i>
Радвам се на многото критични и изключително важни бележки по предложените идейни текстове за нов Закон за адвокатурата.
Това действително е работен идеен текст, а не е готов проект. Изпратен е на всички адвокатски съвети, които до края на месеца трябва да представят становища, идеи и предложения.
Както правилно сте отбелязали терминологията не е уеднаквена. Има противоречия в препратки, не е изчистена структурата на акта и пр.
Искам да Ви уверя, че разпечатка от тази нишка на форума е представена в суров вид на Председателя на Висшия адвокатски съвет и той и приветства оживената свободна дискусия.
Всички Ваши конструктивни предложения ще бъдат внесени за разглеждане от работната група. Моля да обърнете внимание, че ще бъдат анализирани само конструктивните предложения, което означава да не се ограничавате само с критика. Разбира се, пълните разпечатки на отделните нишки на форума на lex.bg във връзка с проекта на закона също ще бъдат предоставени на работната група.
Освен това моля предложенията да не са анонимни, макар че ще се постарая и такива да бъдат внесени. Необходимо е да се знае също от каква професионална група изхождат.
По покана и молба на домакините от lex.bg ще бъда на разположение за дискусия в чата на lex.bg на 18 март, понеделник от 17 до 18:30 часа.
Поздравления на екипа на lex.bg за създаването на този действително неподправен, демократичен и свободен форум за изразяване на свободно мнение на колегите от цялата страна (а виждам и от другите страни) по един толкова важен за нашата професия закон!
Адв. Г.Димитров <i>Съобщението е редактирано то Модератора на 15 03 2002 10:21:54</i>
- Адв. Димитров
RE: RE: Закон за адвокатурата- проект
Колегата "Адвокат" греши. ЗИДЗСВ не предвижда отпадане на практико- теоретичния изпит.
"Чл. 163. (1) За придобиване на правоспособност завършилите семестриално висше юридическо образование преминават тримесечен стаж преди държавните изпити и полагат изпит по ред и условия, определени в наредба, издадена от министъра на правосъдието и министъра на образованието"
Т.е. изпитите са трите държавни + практико- теоретичния. Разлика има само при уредбата на стажа.В дискусията досега текстът на този член не е засяган, а той има пряко отношение към уредбата на адвокатската правоспособност в проекта за ЗА. ЗИДЗСВ урежда понятието "правоспособност" в смисъла на обща юридическа правоспособност. Проектът за ЗА съзнателно или не избягва в чл.4 употребата на "правоспособност" /виж чл.4,ал.1, т1 и т2/. С това амалгамиране на понятия не е ли търсено именно заобикаляне на разпоредбите на ЗИДСВ относно правоспособността с цел да се разчисти път на абсолютния монопол заложен в чл.3. Налагането на този монопол в съвкупност с изискванията за конкурси по ЗИДЗСВ и проекта за ЗА на практика лишава от понятието "юридическа правоспособност" от съдържание.
- znajko
На адрес: http://www.lex.bg/f/aadraft.doc качвам проект за изменение на разглеждания проект, касаещ приема в адвокатските колегии, предложението за изпит и статута на помощник-адвоката. Взаимствал съм някои идеи от Закона за нотарисусите и нотариалната дейност и дадената там уредба, касаеща помощник-нотариусите.
Ще очаквам вашите забележки, допълнения и коментари, за да мога да коригирам предложението си до 20-ти, когато е последният срок за внасяне във ВАС.
- advocat 76
Г-н Димитров,
Ще си позволя да Ви уведомя, че не всички адвокатски съвети в страната са получили "изпратеният" от Вас проект. Също така ще си позволя да запитам, защо само адвокатските съвети трябва да дадат страновища и предложения?????!!!!!!! Струва ми се, че по този начин се лишавате от свежите идеи на младите адвокати със стаж под пет години!!!!!!!!!!!!!
- hebigatsu
- Активен потребител
Колеги, едно предложение, което струва ми се ще гаранира поне отчасти, че ще се внесе от името на адвокатурата в BG един проекто-закон, който ще бъде подкрепен от представители на всички генерации адвокати, а именно:
Предложението за нов закон за адвокатурата да бъде гласувано и прието на Общо събрание на адвокатите в страната, като по отношение на делегатите се установи равно представителство на адвокатите със стаж под 5г., от 5 до 10 г. и с над 10 г. стаж. Струва ми се прекалено важно да се постави поне начало на преустановяването на "тихата война" между генерациите и да се гарантира, че този важен закон ще е приет наистина демократично.
- hebigatsu
- Активен потребител
RE: RE: RE: Закон за адвокатурата- проект
... за внасяне в САК, пардон, lapsus calami.
За колегата hebigatsu - проектът може би нистина да не е стигнал до всички адвокатски съвети, но какво да се прави като те повечето и e-mail нямат. Сигурно пътуват и в момента разни препоръяани пощи из страната. В САК заради късото разстояние между ВАС и САК обаче е получен и срокът за внасяне на предложения е 20-ти този месец. Затова, моля, нека се опитаме да формулираме конкретните предложения тези дни. Аз се ангажирам да внеса предложенията и на колегите от адвокатските колегии в страната, където проектът не е стигнал. После възможности за нанасяне на промени ще има още много, но поне основата за това ще е малко по-добра.
А за Общо събрание с равно представителство на генерациите... Самото предложение така ще скара същите тези генерации, че се боя, че вместо да изпише веждите ще избоде очите. Нека по-младите да заложим на нещотото, което със сигурност имаме в повече - енергия и креативност и просто да оправим проекта.
- advocat 76
RE: RE: RE: RE: Закон за адвокатурата- проект
Уважаеми Адвокат 76,
колегите в този форум си крадат от свободното време, за да се подобри това "нещо", дето първо беше "проект", после "сглобка", а сега пак е "проект".
Ако някой въобще има намерение да представи на работната група мненията и предложенията, нека поеме конкретен ангажимент и го гарантира с името си.
- znajko
RE: RE: RE: RE: RE: Закон за адвокатурата- проект
Колега Znajko,
Какво значение има дали това "нещо" е "проект" или "сгобка". Явно е и двете и от него или ще стане закон, или няма да стане. И в двата случая това, че се пънем по форума може да няма никакъв ефект и това всеки го знае. Все пак си мисля, че си струва да опитаме.
За внасяне в работната група към ВАС не мога да поемам ангажименти, защото не съм й член. Това което мисля да направя като член на САК е да внеса там "нещо", което да допълва и изменя "проекта". Както споменах, срокът за това е 20-ти. Оттам насетне САС ветоятно ще обобщи и изпрати проектите на работната група към ВАС и те ще си решат какво да приемат и какво не от направените предложения.
А за гарантиране с името - znajko, по-горе по форума сам изтъкваш, че тъй като даваш истински e-mail адрес не си анонимен. И моят mail е истински. Ако държиш на гаранции с имена - пиши, ще ти отговоря.
- advocat 76
RE: RE: RE: RE: RE: RE: Закон за адвокатурата- проект
Колега Адвокат 76,
Разбрах ви напълно, благодаря. Явно ще внесете предложенията от името на е-mail адреса си.
- znajko
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Закон за адвокатурата- проект
Цитирам: "Ако znajko Ви се струва толкова анонимно колкото и Адвокат, вижте разликата- под znajko има една синя чертичка, върху която можете да кликнете с мишката и да научите e-mail-a ми, който си е съвсем истински"
Защо си хабиш енергията да се заяждаш?
Подготви някакво предложение, свържи се с мен на майла ми и може да се видим и очи в очи за по бира по този повод :-)
Ако напиша, че се казвам Мирослав Михов по-спокоен ли ще си?
- advocat 76
Считам, че адвокатската професия е свободна професия и всякакви пречки за вписването са нарушение на Конституцията и закона. Не може субективни критерии да са в основата на вписването на адвокати. Питам, ако някой е бил съдия в районен или окръжен съд около 10 години редно ли е да бъде подлаган на изпит и да доказва професионализма си? Ако някой адвокат е започнал временно друга работа, напр. изборна ще бъде ли подлаган на изпит за сатне отново член ан адвокатската колегия. Няма място за ограничения при вписването, клиентите са тези които казват кой адвокат ще има работа и кой не. Не е редно изпитът, ако има такъв да се провежда от адвокатския съвет, а непременно от ВАС, така ще се ограничи субективизма.
Не мисля, че пътят на младите юристи трябва да се спира по такъв некоректен начин, а по-скоро следва да се определи максимална възраст за упражняване на адвокатска професия, защото има адвокати и над 80 години.
- diana
- Нов потребител
RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Закон за адвокатурата- проек
Жалко, че го приемаш за заяждане. Предложенията ми са във форума и на това място се чувстват добре.
- znajko
Един въпрос към колегите Димитров, Николов и advocat76 : Ако не ви затруднява много, бихте ли ни информирали за развоя на нещата около проекта на ВАС за нов ЗА??????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Виждам, че дискусията по темата нещо взе да замира. Означава ли това, че сме си размърдали мозъците напразно??????????!!!!!!!!!!
- hebigatsu
- Активен потребител
Вчера внесох в САК писмено предложение за промяна на проекта на работната група към ВАС в частта за прием в адвокатурата и статута на помощник-адвоката. Съобразил съм го с някои от предложенията, които видях по форума. Като ми остане малко време ще гледам да го кача някъде в Интернет и да сложа линк.
А дали напразно си размърдваме мозъците е рано да се каже - може би ще разберем като видим някой ден закона публикувн в "Държавен вестник". Дано в него има по нещо и от нас!
- advocat 76
Някой да има информация за развитието на въпроса?????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
- hebigatsu
- Активен потребител
Отново въпрос към колегите Димитров, Николов и advocat76 : бихте ли ни информирали за развоя на нещата около проекта на ВАС за нов ЗА??????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Някой да има информация за развитието на въпроса?????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
- hebigatsu
- Активен потребител
99 мнения
• Страница 4 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Назад към Обсъждане на законопроекти
|
|