начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Факт или обстоятелство

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Факт или обстоятелство

Мнениеот Объркан » 24 Яну 2006, 12:14

Винаги ме е смущавало когато чета юридическа литература и срещна термините факт или обстоятелство.
Факт е реално събитие или действие определено във времето и пространството. Обстоятелството синоним ли е, обхваща ли по разширено обяснение на факта или нещо друго.
По наказателно право ми обясниха, че обстоятелство е недоказан факт, тоест факт в процес на доказване.
Така ли е?
Ако някой ме осветли по този въпрос ще му бъда много благодарен
Объркан

Мнениеот lextorial » 24 Яну 2006, 17:30

Фактическите данни, т. е Фактите, в наказателното право допринасят за изясняване на обстоятелствата по делото. Отношението им е релативно, като части /фрагменти/ към цялостната динамика на проявеното престъпление заедно с предшестващите, съпътстващите и последващите правно релевантни обстоятелства необходими за реализиране на наказателна отговорност. И двете категории са предмет на доказване в наказателния процес съобразно рамката на чл.82 НПК. Обстоятелствата по делото представляват взаимовръзката на проявените в обективната действителност факти, имащи значение за конкретното наказателно производство.
lextorial

Мнениеот объркан » 24 Яну 2006, 17:46

Не може ли някакво по просто определение.
А за гражданското право същото ли се отнася?
объркан

Назад към Общи дискусии