начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Липса на информация относно НИ в имотния регистър

Казуси за недвижими имоти

Липса на информация относно НИ в имотния регистър

Мнениеот alexandrov14 » 26 Авг 2024, 15:42

Здравейте,

На няколко пъти ми се е случвало да трябва да проуча недвижим имот и да стигам до една и съща задънена (за мен поне) улица.

Трябва ми информация за един СОС в София. Открих му идентификатора през картата на АГКК, съответно му пускам справка за имот в имотния по идентификатора и служба по вписване и ми излиза съобщение "Не са намерени резултати, отговарящи на критериите за търсене."

Предолагам, че от 1999 г. (откогато е дигитализиран регистърът за София) до днешна дата не са извършвани някакви вписвания по партидата, респ. няма какво да излезе като справка.

Но в такъв случай, като ударя на камък с ИР, как бихте ме посъветвали да намеря информация за собствеността на ПИ или СОС. В конкретния казус става въпрос за (почти) изоставен апартамент в София и имам интерес да се свържа със собствениците му.

Ще съм благодарен за всякакви насоки.
alexandrov14
Нов потребител

Re: Липса на информация относно НИ в имотния регистър

Мнениеот guest1 » 26 Авг 2024, 17:29

Здравейте!
Вместо в Имотния регистър на Агенция по вписванията, направете справка в Кадастралния Регистър на Недвижимите Имоти (КРНИ) на АГКК.

K25.Копие на кадастрална карта в цифров вид с данни за собствеността

Що има два регистъра, в две отделни агенции ... тук е България!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот bozyo » 27 Авг 2024, 08:20

guest1 написа:направете справка в Кадастралния Регистър на Недвижимите Имоти (КРНИ) на АГКК.

глупости на търкалета! ако няма никакви прехвърляния след 1999 г., откъде ще се появи записът в създадения по-късно КРНИ? старите кооперации ще са се спретнали изведнъж, и ще са заявили самостоятелните обекти в КРНИ.
bozyo
Потребител

Мнениеот vili_spasova » 27 Авг 2024, 09:17

Здравейте, брокер ли сте?
Освен по идентификатор в ИР можете да търсите и по адрес.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот guest1 » 27 Авг 2024, 09:49

bozyo написа:глупости на търкалета! ако няма никакви прехвърляния след 1999 г., откъде ще се появи записът в създадения по-късно КРНИ? старите кооперации ще са се спретнали изведнъж, и ще са заявили самостоятелните обекти в КРНИ.

Интересно съждение!
Пра положение, че самата агенция. ..
.. е създадена първоначално като Агенция по кадастъра въз основа на Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР), приет от 38-о народно събрание на 12 април 2000 г. и Устройствения правилник на Агенцията по кадастъра, приет на основание чл. 15 от ЗКИР и чл. 55 от Закона за администрацията с Постановление на Министерския съвет № 169 от 14 август 2000 г., обнародвано в Държавен вестник, бр. 69 от 22 август 2000 г.

а голям процент от имотите не са били предмет на прехвърлителни сделки след това ...
Откъде се е появила информацията за тях?
vili_spasova написа:Освен по идентификатор в ИР можете да търсите и по адрес.

За този вариант не съм мислил, но ... по какъв адрес?
Защото има постоянен, настоящ, адрес за кореспонденция ...
А може всичките да са на друго място
vili_spasova написа:Здравейте, брокер ли сте?

При мен има същия казус, но като съсед - който иска да купи имота. И търся собственика.
Естествено - без много шум.

guest1
Активен потребител

Мнениеот dimist » 27 Авг 2024, 10:35

След като имота е почти изоставен, едва ли ще има сделки с него в последните 25 години, та да Ви излезе нещо. Информация най вероятно има в данъчната в общината, но там няма как да я получите законно без съдебно удостоверение. Пък и е доста вероятно вписания като собственик да е починал. Ако не се притеснявате, помолете домоуправителя да ви даде телефон на лицето, което е занимава с това жилище. Всъщност, освен справка от кадастъра, поискахте ли скица, К9 върши работа, понякога информацията за собственика е вписана служебно от общините
dimist
Потребител

Мнениеот guest1 » 27 Авг 2024, 11:01

dimist написа:Ако не се притеснявате, помолете домоуправителя да ви даде телефон на лицето, което е занимава с това жилище.

Домоуправител???
Останах с убеждение, че става дума за поземлени имоти - не СОС (жилище)!

guest1
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 27 Авг 2024, 14:06

Като искате трудно достъпни данни, че и без много шум - отваряте кесията, плащате дебело и нещата стават. Иска да прилапа имот за 300 000лв, а търси някой да го светне на аванта. Шанаджийската с питане до форуми - забравете. Седте и чакайте някой тук да ви отвори очите за "мерси, пък после черпенето от мен". Приказката за питането, дето се стигало до Цариград отдавна е подменена - с питане до Цариград стига се, но с х** отзад.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот hristev » 27 Авг 2024, 15:15

Аз наскоро се пазарих да работя с няколко брокерски агенции. Да ги консултирам, да им помагам - правно, включително и такива казуси да им разрешавам. В близък период от време, отделно с всяка една агенция правих пазарлъка.

Като разбраха кое колко струва, колко време отнема и че се плаща авансово .... еми, не започнах работа с нито една агенция.

Та, да. Има решение, ама парички трябва да извадите. И рискове има де, но може да се митигират.

Ако сте брокер - да Ви светна, че клиентите може би Ви използват за собствена изгода, пък Вие може би се опитвате да използвате форумния капацитет по същия начин. Помислете, че брокерската услуга е посредничество между две известни страни и не следва да включва и оперативно-издирвателни дейности и проверка на собствеността, поне не за цената само на посредничеството.

Тоест - вероятно не ценообразувате правилно. Сиреч - искайте им конретна сума пари напред.

След като ценообразувате правилно - тоест искате им конкретна сума пари напред, клиентът ще избяга - гаранция давам.

Съвет - помислете как ценообразувате и какви услуги предлагате. Не се оставяйте клиентите да Ви водят за носа.

Ако сте брокер - бъдете брокер. Не сте нито детектив, нито адвокат.
hristev
Потребител

Мнениеот guest1 » 27 Авг 2024, 16:01

teogeo написа:Като искате трудно достъпни данни, че и без много шум - отваряте кесията, плащате дебело и нещата стават.

Тук се сещам за две песни:
Глория - Всеки си плаща
и
Лили Иванова - Не всичко е пари, приятелю

guest1
Активен потребител

Мнениеот bozyo » 28 Авг 2024, 08:35

guest1 написа:Интересно съждение!
Пра положение, че самата агенция. ..
.. е създадена първоначално

то по закон и ИР уж е създаден, ама на - няма го. стига се до абсурди пред съд да се представя справка от КРНИ за справка от ИР, а съдът да я приема въпреки възраженията. отделно, че в КРНИ има вписвания "без документ за собственост". на какво основание... ходи гадай.
bozyo
Потребител

Мнениеот n_ikito » 28 Авг 2024, 09:08

"ИР" няма и най - вероятно никога няма да има. Едно лоби все се мята като риба на сухо. Държавата върви по пътя на най-лесно усвоявани пари...резултатът...няма значение.

п.п. Щом на съд трябва да се обяснява действието на вписването в "ИР".....мани
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 28 Авг 2024, 11:16

bozyo написа:то по закон и ИР уж е създаден, ама на - няма го. стига се до абсурди пред съд да се представя справка от КРНИ за справка от ИР, а съдът да я приема въпреки възраженията. отделно, че в КРНИ има вписвания "без документ за собственост". на какво основание... ходи гадай.

Хайде да не си "подсказваме" - на колко други места има "данни за собстност" на конкретен имот

guest1
Активен потребител

Мнениеот dimist » 28 Авг 2024, 13:47

teogeo написа:Като искате трудно достъпни данни, че и без много шум - отваряте кесията, плащате дебело и нещата стават. Иска да прилапа имот за 300 000лв, а търси някой да го светне на аванта. Шанаджийската с питане до форуми - забравете. Седте и чакайте някой тук да ви отвори очите за "мерси, пък после черпенето от мен". Приказката за питането, дето се стигало до Цариград отдавна е подменена - с питане до Цариград стига се, но с х** отзад.

И , естествено, никой няма да му каже как да получи цялата налична информация в общината. Ве пак с това си изкарваме хляба, няма нужда да има сърдити
dimist
Потребител

Мнениеот guest1 » 28 Авг 2024, 15:24

dimist написа:И , естествено, никой няма да му каже как да получи цялата налична информация в общината.

Пропуска се една "малка" подробност - каква информация се търси?
Ако е за лична употреба е едно, ако е нужна официална, с "дата, подпис и печат" - тогава е друго.

Пример - до сградата, в която живея, има групов строеж - гаражи.
    Вар. 1 - някой ползва една клетка, за която претендирам, че е моя собственост и е обсебена незаконно.
    Вар. 2 - наблюдавам, че една от клетките не се ползва и имам интерес да я купя.

guest1
Активен потребител

Мнениеот alexandrov14 » 28 Авг 2024, 16:32

Благодаря на всички за отговорите и насоките. Ако Ви интересува, по справката от АГКК пак не излезе нищо като информация относно собствеността. Но за друг имот, за който в ИР не излезе информация, в АГКК титулът за собственост е нотариален акт от 2007. Иди разбери какво се случва с регистрите и защо не ми излиза като вписан.

Относно личността ми - юрист съм, но съм благодарен за изсипана жлъч по мой адрес. После защо никой не ни харесва като каста, комплексирани и мнителни. Хляб има за всички в тази държава, гладни няма да останем, ако ще и още 2-3 юридически факултета да отворят.

Радвам се, че Вие всички сте били много интелигентни, опитни и начетени в началото на юридическия си път. Аз, за жалост, съм прост и неук, знам, че имам много да уча.

Пожелавам Ви много успехи за в бъдеще.
alexandrov14
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 28 Авг 2024, 17:00

alexandrov14 написа:Благодаря на всички за отговорите и насоките. Ако Ви интересува, по справката от АГКК пак не излезе нищо като информация относно собствеността. Но за друг имот, за който в ИР не излезе информация, в АГКК титулът за собственост е нотариален акт от 2007. Иди разбери какво се случва с регистрите и защо не ми излиза като вписан.

Както Ви казах в началото - ненапразно има (уж) два регистъра. И башкЪ - информация от Служба Кадастър на съответната Община!
Всичко опира до това - къде е най-актуалната информация, ако изобщЕ има.
Виждал съм обединен УПИ - в КАИС си стои старата ситуация от няколко имота!

guest1
Активен потребител

Мнениеот hristev » 28 Авг 2024, 17:07

До автора -

Относно личността Ви никой никога не е говорил, нито пък е проявявал интерес. Спекулирахме относно сферата, в която работите.

Радвам се за това, за което се радвате. За жалост не е проблемът в това колко сте млад, или колко сте опитен, а в това в това как възприемате фактите – видно от последния коментар.

Това е работа, тежка работа, отговорна, стресова. Правото е борба - борба за хлеб.... безмилостно жестока борба, докато я водите и под езика ще се потите.....

Не е за всеки, повечето окапват - дори и отличниците от университета окапват. Хляб няма за всички, а знанията не са най-важното качество в правото. Затова е толкова трудно....

Не приемайте критиката тъй лично, защото никой не Ви е критикувал личността. Стягайте талията и газ.

Никого не го интересува колко сте млад, а колко газ давате и къде натискате.
hristev
Потребител

Назад към Имотни казуси