начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

вина при развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

вина при развод

Мнениеот майка » 21 Дек 2004, 15:25

колко време двама съпрузи трябва да не живеят заедно, за да се сметне, че няма фактически брак в съда? и как се доказва това?
майка

Re: вина при развод

Мнениеот Гери » 21 Дек 2004, 18:12

Бракът може да бъде прекратен чрез развод по два начина:
- или по взаимно съгласие на страните (охранително производство)
- или чрез развод по исков път, поради вина на единия от съпрузите.

Когато става въпрос за развод по взаимно съгласие, единственото изискване, което поставя СК е да са изминали повече от 3 год. от сключването на брака. Ако не са изминали 3 год., но съпрузите имат желанието да постигнат споразумение се прилага чл.99, ал.3 от СК, а именно развод по исков път, без произнасяне на съда по въпроса на брачната вина и одобряване на споразумение постигнато между съпрузите (споразумението е същото, като това при развод по взаимно съгласие).
Така или иначе не сте дали достатъчно информация за това в какви отношения се намирате със съпругът си.
Гери

Re: вина при развод

Мнениеот майка » 22 Дек 2004, 13:54

работата е там, че аз искам да се разведа със съпруга си, и не живеем заедно повече от година. но той не иска. аз съм "виновната" страна, тъй като аз искам да разтрогна брака. не мога да бъда ищец-няма в какво да го обвиня, освен, че не го обичам!той не е виновен.но не ми дава развод. единственото, на което мога да се надявам е, като мине достатъчно време да мога да докажа в съда, че фактически брак няма. нали?
майка

Назад към Семейни казуси