начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

izdrajki za minalo vreme-denominatzia

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

izdrajki za minalo vreme-denominatzia

Мнениеот STUDEN » 09 Фев 2004, 14:08

Имам развод с бившата си жена преди петнадесет години , от брака си имаме едно дете чиито родителски грижи са присъдени на майката .
Още преди развода сме сключили съдебна спогодба за издръжката която трябваше да плащам . В продължение на няколко години редовно изпращах издръжката но след като няколко пъти ми бе върната престанах да да я изпращам.Както разбрах в последствие бившата ми съпруга е живяла доста охолен живот с новия си съпруг и това е причината поради която е престанала да получава изпратените от мен издръжки. И сега след петнадесет години поради това , че отново се е развела се сети за мен и иска да и изплатя всички до момента неплатени месечни вноски. Трябва ли да и ги платя , имайки предвид деноминацията -какво трябва да и платя и изобщо има ли право да си търси издръжките чак сега като през всичките тези години не е направила нищо по този въпрос?
STUDEN

Re: izdrajki za minalo vreme-denominatzia

Мнениеот donna2 » 09 Фев 2004, 14:20

имайте предвид ,че отказа от издръжка е недействителен след като е отказала да ги получава е следвало да вложите парите в банков влог на името на детето
ще и платите върху деноминирана сума в едно със законната лихва , разбира се до навършване на пълнолетие на детето ,след като детето е навършило пълнолетие вече то трябва да подаде иск и да иска да ви осъдят за издръжка и то ако учи
donna2
Потребител

Мнениеот STUDEN » 09 Фев 2004, 15:15

Независимо , че в момента чакам решение от втора инстанция по иск от нейна страна по чл.183 от НК , и ако и преведа по банкова сметка неплатените до момента вноски / имайки в предвид деноминацията става въпрос за смешна сума/ , има ли тя някякво право да завежда друг иск за размера на дължимите суми за минало време -/при положение ,че вече ще са изплатени но евентуално няма да и хареса сумата която тя е очаквала да получи/?
STUDEN

Мнениеот donna2 » 09 Фев 2004, 16:35

не плащате това което и както е по споразумение
donna2
Потребител

Мнениеот donna2 » 09 Фев 2004, 16:38

друг е въпроса дали ще ви съдят за увеличение на издръжка , ако детето не е навършило 18г. или аку учи може да се подаде иск за увеличаване размера на издръжката ,но там вече ще я дължите от датата на подаване на исковата молба
donna2
Потребител

Мнениеот STUDEN » 09 Фев 2004, 16:51

Значи да Ви разбирам така:
Изчислявам еди -колко си месечни вноски , деля ги на 1000 ,изпращам ги и това ще пресече всякакъв вид спор по това отношение , т.е не би могло да ми се търси по различна сума/изчислена по друг начин/. А колкото до увеличението на издръжката - това ми е ясно. Става въпрос за всичко до момента.
STUDEN

Мнениеот donna2 » 09 Фев 2004, 17:19

ДА СЪС ЗАКОННАТА ЛИХВА
donna2
Потребител

Мнениеот ianica » 09 Фев 2004, 17:44

a kakva e tazi lihva (kato %)i kak se smiata?
ianica

Мнениеот STUDEN » 09 Фев 2004, 18:14

Независимо ,че смешна сума олихвена по какъвто и да е % , пак ще си остане смешна/става въпрос за около 5000 неденоминирани лв. , т.е 5 деноминирани лв./
то въпроса ви е интересен , дано да ни отговори donna 2.
STUDEN

Мнениеот donna2 » 09 Фев 2004, 18:19

законната лихва ,за това чесумата е просрочена ,тоест за всяка вноска се дължи лихва ,намерете някай счетоводител да ви я изчисли
donna2
Потребител

Мнениеот STUDEN » 09 Фев 2004, 18:25

Благодаря Ви все пак , но смятам да и пратя направо 10лв. и да си реша проблема.Предполагам че "двойно" ще и стигне.
STUDEN

Мнениеот STUDEN » 09 Фев 2004, 18:44

Между другото - няма ли някяква давност за такъв вид вземания , до колкото знам при други случаи има погасителна давност за непотърсени суми.
STUDEN

Мнениеот donna2 » 09 Фев 2004, 18:49

давноста спира между деца и родители докато последните упражняват родителските права ,това че детето съгладно съдебното решение е присъдено на майката не ви прави по малко родител ,за тия пари давноста би текла от момента когато детето направи 18г. давностния срок е 5 г. а той тече поотделно за всяко плащане начиная от датата на падежа -тоест датата когато е следвало да плащате издръжката си
donna2
Потребител

Мнениеот STUDEN » 09 Фев 2004, 19:07

А какво бихте казали за давността посочена в чл.87 от СК ?
STUDEN

Мнениеот donna2 » 09 Фев 2004, 19:14

става въпрос за давност преди завеждане на иск за издръжка -примерно искат увеличение на издръжката с нова искова молба и могат да я поискат и с една година на зад максимум
donna2
Потребител

Мнениеот donna2 » 09 Фев 2004, 19:31

тоест искам 50 лв месечно и със задна дата по 50 лева месечно за една година
donna2
Потребител

Мнениеот STUDEN » 09 Фев 2004, 19:53

По тази логика тя всяка година може да иска увеличение на издръжката , и съответно да я получава за предходната ?
STUDEN

Мнениеот donna2 » 09 Фев 2004, 19:58

няма забрана колко пъти да се предеви иска ,но съда е този който ще прецени неждите на детето и възможноста на родителя да я дава
donna2
Потребител

Мнениеот STUDEN » 09 Фев 2004, 20:02

Независимо от това , че заплатата ми е минималната и имам още три деца от сегашния си брак които дори и сега ми е доста трудно да издържам?
STUDEN

Мнениеот STUDEN » 09 Фев 2004, 20:07

И... значи трябва съдът да лиши три деца , мен и съпругата ми за да угоди на несвоевременните прищявки на впоследствие сетила се майка ,че детето и има баща?
STUDEN

Следваща

Назад към Семейни казуси