начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Може ли в процес на развод...

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Може ли в процес на развод...

Мнениеот margaret » 13 Авг 2003, 12:26

Може ли в процес на развод ответницата да спре дейността на фирмата регистрирана по време на брака на името на съпруга /мъжа/ като ЕТ? Ако може, с какви правни средства разполага мъжа за да се защити и продължи дейността си?
margaret
Младши потребител

Re: Може ли в процес на развод...

Мнениеот margaret » 18 Авг 2003, 09:57

Моля за спешен отговор!
margaret
Младши потребител

Мнениеот МСМ » 20 Авг 2003, 10:46

Не може според мен.
МСМ

Мнениеот Иван » 20 Авг 2003, 11:47

Ето Ви един спешен, но с чиста съвест и отговорност-компетентен отговор. Изходната позиция на решението на казуса е СК, ГПК и най-вече ТРОСГК на ВКС №2 от 2001г.
Тъй като съпругата има иск за част от стойността на вещите на съпруга едноличен търговец, спирането на дейността на предприятието му е обезпечителна мярка за запазване на имуществото, налагането на която ще бъде преценено от съда в конкретния случай. Съпруга търговец ще трябва да представи доказателства, че фирмата /предприятието/ работи успешно, печели, че няма задължения и т.н., и че спирането на дейността ще доведе до увреждане на интереса му, а в определена степен и на съпругата. В този случай по-добрата позиция за съпругата ще бъде възбрана и запор, още повече че тя не отговаря солидарно за задълженията на съпруга си във връзка с търговската дейност.
Иван

Мнениеот bist » 20 Авг 2003, 12:18

Естествено, че не може да спре дейността- това е в правомощията на собственика или на управителя-ако е вписан в съдебното решение със този кръг представителна власт. Ако някой твърди противното, няма представа от право. Обезпечителните мерки са изброени в ГПК. Друг е въпросът, че съпругата има право да иска по-голям дял от имуществото- съпружеска общност, включително и от това, което е собственост на фирмата - няма значение дали е ЕТ или дружество, като единственото възможност е под формата на "принос" -уредба в СК. Запора и възбраната не са "спиране на дейност", но блокирането на банковите сметки на ЕТ и възбраната на сделки с недв. имущество или друга обезпечителна мярка може да доведе фактически до спиране на дейността/ или поне нейното затруднение/, но не в юридическия смисъл на думата. Така, че съветът ми е да си намерите добър адвокат, който да поиска гаранция от съпругата- в самото обезпечително производство, че наложените обезпечения няма да доведат до увреждане сами по себе си. Тогава тя е длъжна да обезпечи евентуалните увреждания, които могат да възникнат вследствие на нейните действия по обезпечението - уредба в ГПК. Въобще не се опитвайте да водите делото сам, има много подводни камъни за лаиците и по-добре си намерете адвокат.
bist
Нов потребител

Мнениеот Иван » 20 Авг 2003, 15:41

Колега, обичате да се заяждате. Все пак не сте единственият знаещ. Моля за колегиалност и етично отношение. Все пак това е форум, а не съдебна зала, или говорилня.
1.Обезпечителните мерки не са изброени в ГПК изчерпателно. Вижте моля чл.316 ал.1 б"в" ГПК -"други подходящи мерки". Ако имате дела, трябва да знаете, че от съда всичко може да се очаква.
По принцип съм съгласен с Вас за тези възможности на съпругата, но смятам, че възможността й да иска от съда налагането на обезпечителна мярка на посоченото основание и по посочените в предх.изложение съображения има своята логика, ако се установи застрашаване интереса на съпругата от продължаване дейността на фирмата. Например: предмета на дейност на фирмата е обществен превоз на пътници с имущество-СИО, но фирмата работи на загуба. Очевидно е, че амортизирането на МПС е увреждане на интереса на съпругата.
Надявам се ако греша да вземете отношение, също и ако имате контра аргументи.
Иван

Мнениеот МСМ » 20 Авг 2003, 19:05

Мнението на Иван звучи логично. Не ми беше дошло наум.
МСМ

Мнениеот DCB » 20 Авг 2003, 21:22

Kolegata e prav che ne moje kato obezpechitelna miarka da se iska prekratiavane deinosta ET.Osven raporedbite na CK i ГПК triabva da se vzeme predvid nai-veche ТЗ.Prektatiavaneto na deinostta moje da se iska samo ot sobstvenika, osven ako neiamae deinost protivorechasta na zakona......i eventualno izpadane v nesastoiatelnost, no v nikakav sluchai edna obezpechitelnia miarka i brakorzavodno delo nemogat da sa osnovania za prekratiavane na deinost ot drugo lice osven sobstvenika na ET.
A otnosno primera, koito davate...e dostatachno da se naloji zapor na МПС-to, i kato e vav pratikata to ste ostane na pazene na sapruga, kioto tr.da se griji za neia kato dobar stopanin, a i v Чл. 363-ГПК e иeglamentirano koga moje da se zaporiranata ves6t moje da se polzva i pri eventualno negovo pogivane ili povrejdane ste si nosi otgovornosta az tova, a ako ne polaga daljimata grija ves6ta moje da se predade za pazene na drugigo - чл.365-ГПК.
a sto se otnasia do tova kakvo moje da se ochakva ot sada e savsem drug vapros...koito stoi izvan saveta koito triabva da se dade v konkreten sluchai. I tova savsem ne oznachava che i nie netriabva da imame poniatie ot pravo i da davame nekompetentni saveti.
DCB

Мнениеот Иван » 21 Авг 2003, 15:39

Kolega, prav ste. Prosto iskah da provokiram discusia. Vse pak nikoi ne se seti, che s DV br.84)99g chl.260 al.2 izr.2 GPK beshe otmeneno. Taka che v deloto za razvod sa nedopustimi iskove ot imustestven harakter.
Иван

Мнениеот bgjurist » 25 Авг 2003, 14:01

Не.
bgjurist
Потребител

Назад към Семейни казуси