начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

ИЗДРЪЖКИТЕ

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ИЗДРЪЖКИТЕ

Мнениеот Myhesta brada » 17 Дек 2002, 10:47

Skypi kolegi,
tykmo se biah natykmila da iskaja dylbokoto si rao4arovanie ot bylgarskata dejstvitelnost i hop svetyl ly4 dnes izleze NAredba za plashtane na prisydena ot dyrjavata izdryjka, koiato dava osnovanie da se misli 4e decata niama da umirat ot glad dokato tehnite bashti, a poniakoga i majki se setiat 4e triabva da platat izdryjkata im obiknovenno za "ogromnata" suma ot 15-40 lw na mesec.
STRASHOTEN KOLEDEN PODARYK, A?
Myhesta brada

Re: IZDRYVKITE

Мнениеот dorina » 17 Дек 2002, 16:30

zdraveite.
bihte li objsnili po konkretno.az imam tozi problem.bivshij mi saprug ne si e plastal izdrajkata ot blizo 2 godini.mnogo iskam da znam kak ste gi prenudjt vsi4ki osadeni roditeli da j izplastat.
dorina
Нов потребител

Re: IZDRYVKITE

Мнениеот кукла » 26 Дек 2002, 12:23

Какво му е страхотното. Като доживея да видя в България:

1. Нормални критерии за определяне на издръжка за дете от съда, които да не представляват гавра с достойнството на малкото същество и с човека, комуто е присъдено отглеждането .....
2. Ефективни привременни мерки за издръжка, и не само за нея разбира се, гледани в срок, за да може на детето да се гарантира някакво съществуване, докато се гледа делото и съдът вземе, че се произнесе, да кажем, след някоя и друга годинка .....
3. Eфективно събиране на издръжка, за да може нуждаещото се дете наистина да не разчита само на чистия въздух в милата ни родина ....
4. И промяна на тъпото мислене на българските мъже и жени, които развеждайки се със жените си/мъжете си, решават, че са разведени и с децата си ......

Тогава май ще е по-добре а?
кукла

Re: ИЗДРЪЖКИТЕ

Мнениеот Велин » 07 Яну 2003, 22:13

Здравейте скъпа госпожо.Защо все пак не изказахте разочарованието си?Защо се радвате на тази наредба?Какъв светъл лъч видяхте в тази наредба?Ако си бяхте направили труда да прочетете и старата и новата наредби,нямаше да сте толкова оптимистична.Аз поне това направих и с голямо разочарование установих,че разлика почти няма.Каква е разликата?Че вместо сега аз да ходя до общината,ще ходи съдия-изпълнителя.На това ли му викате светъл лъч?А както личи сте и адвокат и на ваше място бих си унищожил дипломата.Тежко му и горко на този,на който сте адвокат.Човек като вас не би трябвало да има такива елементарни пропуски.Тази наредба не помага с нищо на хора като мен,които имат проблеми с бившите си полувинки за издръжките на децата си.И ако имате достойнство си признайте грешката и недейте повече да се изказвате неподготвена!!!Не съм юрист,но когато нещо ме интересува,чета всичко и то много внимателно.Препоръчвам и на вас същото!!!
Велин

Мнениеот 777 » 07 Яну 2003, 22:59

Защо сте толкова гневен?
И освен всичко гневът Ви не е насочен в правилната посока.
777

Мнениеот Велин » 08 Яну 2003, 12:50

Не съм гневен,просто не искам хората,които се интересува и ги касае да не бъдат заблуждавани.А,вие като сте толкова наясно,защо не ни обясните на нас неведущите за какво става въпрос?Къде и в какво бъркам?Ще ми обясните ли в какво се състои разликата между старата и новата наредби?Ще ви бъда много благодарен,ако го направите!!!
Велин

Мнениеот crazy » 09 Яну 2003, 13:36

От 4 години не съм получавала издръжка за малолетното си дете в размер на 29 лв. Дадох го любящия баща на съдия изпълнител- отказа да плати......Дадох го на Прокуратурата- вече 2-ра година след разкарване напред назад нищо не направиха.......... Заведох дело за изплащане на издръжката по новата уж наредба от общината- отново няма отговор.....
Всички законни начини се изчерпаха. Децата в България не са желани, затова им се показва пътя за напускане от много рано......

Това ли е грижата за тях в така нареченото НОВО ВРЕМЕ??????
crazy

Re:до 777

Мнениеот superman » 15 Яну 2003, 12:43

Какво става бе хора,няма ли кой да разясни за тези издръжки?
superman

Мнениеот Възмутен » 16 Яну 2003, 07:48

Напълно подкрепям мнението на Велин, тъй като и аз самият имам същият проблем с половинката ми. Живея разделно със съпругата си вече повече от две години, без да сме разведени. Жена ми отвлече двете ми малолетни деца при родителите си и ми заяви, че ще ми ги върне, едва ако не успее да получи удовлетворяваща я издръжка. Съдът и присъди максималната такава, въпреки обжалването ми. В момента съпругата ми работи срещу 100 лв./м. възнаграждение и на последната ни среща ми предложи да ми върне децата ако и подпиша документ, че няма да търся издръжка от нея. Защото тази и заплата няма да и стигне само издръжката да изплати, та камо ли да остане нещо за нея . Ето това е пълният абсурд.
Значи тя може да търси от мен издръжка а аз не. Око за око - зъб за зъб. Това е моят закон.
Според мен трябва да се уважава исът за присъждане на издръжка едва когато се докаже, че другият съпруг е изоставил или изгонил децата си и че не се интересува от тях.
Възмутен

Мнениеот Велин » 16 Яну 2003, 14:59

Здравей приятелю!Радвам се,че има хора,които са на моя страна.Но в случая,нашите ситуации са различни.Аз съм разведен и детето ми е присъдено на мен.За това и водя дело за издръжката,понеже бившата въобще не й пука,че има дете.Повече от 2 години е извън страната,а от 1година не се е заинтересувала поне един път как е детето.Съгласен съм с теб,че трябва да се уважават такива искове,но проблемът е в това,че на държавата много не й пука за децата и такива дела продължават с месеци.Минава много време докато съдът вземе решение,а сега и по новата наредба,не съм много сигурен,че нещата ще се оправят.Ето при мен например вече изминаха повече от три месеца,а някакъв отговор от съдия-изпълнителя още няма.Все някога ще отговори,но кога?И когато всичко се нареди както трябва,ще трябва да чакаме благоволението на Общината.Лично аз смятам, че такива дела трябва да се разрешават по най-бързия начин,защото нали децата са нашето бъдеще.Какво са виновни те,че единия родител не го е грижа,а след това и държавата, много много не показва че се грижи за тях.А ето,че и някой от тези които са власт е решил да се потупа в гърдите и "Ето,вижте ме!Аз мисля за децата."Глупости!!!Просто не виждам разлика между старата и новата наредба за издръжките.А и все още никой не ми е разяснил, в какво се състои разликата.Дори моята адвокатка не вижда разлика кой знае каква.
Велин

Мнениеот 777 » 16 Яну 2003, 23:48

Уважаеми Велин, не съм чак толкова наясно, нито претендирам да съм , но т.к. многократно заявявате, ме не виждате разлики между старата и новата Наредба ще се опитам да Ви кажа къде аз виждам разликата:

1. Източник на парите: те вече не се взимат от общинските бюджети, а от републиканския. На пръв поглед несъществена разлика, но на практика: много съществена /това предполага никога да не се окажете в ситуация, в която да Ви се обясни, че съответната община не разполага с нужните средства, т.к. перото идва вече от републиканския бюджет/

2. Местоизпълнение: въведено е едно улеснение в хипотезите, в които длъжникът е с неизвестен адрес-парите се получават чрез общината по постоянния адрес на взискателя.

3. Липсва текстът, който по старата Наредба се намираше в ал.2 на чл.4, и който гласеше: "Издръжката се изплаща в размера, определен със съдебното решение, а когато той е определен съобразно доходите на задълженото лице, които то реализира в чужбина, и задължението му не може да се изпълни принудително, тя се изплаща по указание на съдия-изпълнителя в МИНИМАЛЕН РАЗМЕР, определен с постановление на МС"
Без коментар.

4. Липсва текстът, който по старата Наредба се намираше в ал.3 на чл.5, и който гласеше: "Когато обстоятелствата, при които е определена издръжката се променят и възникнат основания за нейното намаляване или прекратяване, длъжникът уведомява за заведеното дело съдия-изпълнителя, който от своя страна уведомява общината да превежда сумите в МИНИМАЛЕН РАЗМЕР до решаване на делото, след което разликата се доизплаща"
Без коментар.

Наред с тези според мене съществени разлики има и няколко не толкова съществени, касаещи срокове, лихви, сигнализиране до прокуратурата от съдия-изпълнителя, "действително извършени разходи".

Искрено се надявам с нещо да съм Ви помогнала.

С поздрав 777
777

Мнениеот Велин » 17 Яну 2003, 15:31

Благодаря много за изчерпателния отговор!!!
Велин

Мнениеот marusia » 26 Мар 2003, 17:50

хм...
marusia
Нов потребител

Назад към Семейни казуси