начало

„Енциклопедичен речник на частното право“ – една осъществена мечта на проф. Герджиков „Енциклопедичен речник на частното право“ – една осъществена мечта на проф. Герджиков

Такса битови отпадъци

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Такса битови отпадъци

Мнениеот ivanivanov1974 » 27 Мар 2025, 12:25

Здравейте. Имам следният личен казус. Разведен съм отскоро. Семейното жилище е придобито по време на брака. Съдът разбира се присъди правото му на ползване на бившата съпруга. Питането ми е -дали има някакъв начин да не плащам такса битови отпадъци ( данъка е ясно че съм длъжен да заплащам) при положение че съм лишен от правото на ползване и няма никаква логика да плащам нещо което не изхвърлям.С молба до общината, или трябва искова молба до съда. Благодаря предварително.
ivanivanov1974
Нов потребител

Re: Такса битови отпадъци

Мнениеот guest1 » 27 Мар 2025, 12:41

Здравейте!

Чл. 56. Правото на ползуване включва правото да се използува вещта съгласно нейното предназначение и правото да се получават добиви от нея без тя да се променя съществено.
Ползувателят не може да отчуждава своето право.
Чл. 57. Ползувателят е длъжен да плаща разноските, свързани с ползуването, включително данъците и другите такси, да поддържа вещта в състоянието, в което я е приел, и да я върне на собственика след прекратяване на правото на ползуване.

Не само, че не дължите МДТ (данък сгради и такса смет), ами имате право да поискате наем от ползвателя, бившата съпруга.
Решение № 132/24.07.2015 г. на ВКС
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот ivanivanov1974 » 27 Мар 2025, 17:03

Благодаря за отговора. Аз съм си поискал наем с нотариална покана. Но като познавам бившата, никакъв шанс няма да ми заплати и стотинка :D :D :D . 99.9 ще завеждам искова молба за наема. Затова питам и за данъка и такса битови отпадъци. Защото от няколко юриста с които съм се консултирал- половината казват че трябва аз да ги плащам, другата половина бившата съпруга. Сигурно не пречи в иска за наема да добавя и данъка и таксата. Пък съдът каквото отреди. То не е до 100-200 лева годишно. Въпросът е принципен. В случая кой наистина е длъжен да ги плаща.
ivanivanov1974
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 27 Мар 2025, 17:48

ivanivanov1974 написа:Въпросът е принципен. В случая кой наистина е длъжен да ги плаща.

Нали затова ви цитирам Закона за собствеността - по отношение правото на ползуване. Без значетие пожизнено или за определен срок (до тлнавършване на пълнолетие на децата).
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот boiko56 » 27 Мар 2025, 17:55

ivanivanov1974 написа:Благодаря за отговора. Аз съм си поискал наем с нотариална покана. Но като познавам бившата, никакъв шанс няма да ми заплати и стотинка :D :D :D . 99.9 ще завеждам искова молба за наема. Затова питам и за данъка и такса битови отпадъци. Защото от няколко юриста с които съм се консултирал- половината казват че трябва аз да ги плащам, другата половина бившата съпруга. Сигурно не пречи в иска за наема да добавя и данъка и таксата. Пък съдът каквото отреди. То не е до 100-200 лева годишно. Въпросът е принципен. В случая кой наистина е длъжен да ги плаща.
Класика в жанра! Един адвокат казва едно, а друг - друго.
boiko56
Нов потребител

Назад към Семейни казуси