- Дата и час: 31 Мар 2025, 11:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
брачен договор - ипотекиран имот
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
брачен договор - ипотекиран имот
Здравейте, имам нужда от съвет - с жена ми ще подписваме брачен договор, имаме общ ипотекират имот, да кажем за лесно смятане струва 100лв, дължи се ипотека от 50лв, тя иска да препише нейната част на нашия общ син , това възможно ли е, какви плюсове и минуси ще има, дали сина ми като навърши пълнолетие може да ме изгони от имота? Същата трактовка и ако аз си препиша моя дял на сина ни, дали с пожизнено ползване може нещо да се случи? Питането ми е как най добре да се направи за да не се чувствам прецакан в някакъв момент. Уточнение - жена ми иска да се разделим и физически да напусне къщата в скоро време. Благодаря на всички отговарящи!
Последна промяна retreaver на 26 Мар 2025, 10:48, променена общо 1 път
- retreaver
- Нов потребител
Re: брачен договор - ипотекиран имот
Като житейски съвет - няма вечни правни договори и конструкции - няма нещо непреходно - трябва да се следи.
Като баща на пълнолетен - радвайте се на това щастие - детето е цел на живота. Оперативно - имайки право на ползване - може да бъдете принудени да напуснете. Направете го.
Конструкцията е следната - да се подсигурите от външна страна - правото на ползване дава крила.
Другото е - уговорка - за неустойки и нещо - като космически лихви - в случай на развод - но това моментално ще вгорчи отношенията.
Като баща на пълнолетен - радвайте се на това щастие - детето е цел на живота. Оперативно - имайки право на ползване - може да бъдете принудени да напуснете. Направете го.
Конструкцията е следната - да се подсигурите от външна страна - правото на ползване дава крила.
Другото е - уговорка - за неустойки и нещо - като космически лихви - в случай на развод - но това моментално ще вгорчи отношенията.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Благодаря Иван, важно уточнение което забравих да кажа, че физически ще се разделим и тя ще се изнесе от къщата
- retreaver
- Нов потребител
Няма проблем да прехвърлите имота на сина Ви, но Ви съветвам не само да запазите право на ползване върху Вашата част, а и съпругата Ви да Ви учреди право на ползване върху нейната част. Доколкото разбирам, 50 % от стойността на имота е задължение към банка, което Вие ще изплащате, правилно ли разбирам ?
- dimist
- Потребител
Тя след като иска да се изнесе от къщата и да не живее с Вас, то повече прилича на развод. Най-добре е според мен, понеже няма да има брак за в бъдеще, да вземат да Ви учредят право на ползване върху имота, ако Вие искате да останете там (или няма къде да отидете) и щом иска нейната половина да я прехвърли на сина ви. Но задължително искайте право на ползване върху целия имот, че иначе не се знае за в бъдеще на кого какво ще му скимне. Не казвате дали имотът е съпружеска имуществена общност или режим на разделност, но да кажем, че това не е толкова важно. Важно е на чие име е ипотеката, щото титулярят ще плаща вноските по нея. Имайте предвид разпоредбата на чл. 42 от Семейния кодекс, и по-конкретно ал. 1, т. 3 и ал. 2.
Последна промяна berto на 26 Мар 2025, 12:11, променена общо 1 път
- berto
- Потребител
За да не и изплащам на нея 25% тя умува върху идеята нейната част дА прехвърли на детето, с цел да остане за него за в бъдеще
- retreaver
- Нов потребител
berto написа:Но задължително искайте право на ползване върху целия имот, че иначе не се знае за в бъдеще на кого какво ще му скимне.
Четейки това изречение и предвид факта, че става дума за апартамент - най-вероятно неподеляем, а не ПИ 10 декара:
Как виждате право на ползуване на половината имот?
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|