начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

наследство

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

наследство

Мнениеот 123 » 25 Мар 2003, 19:21

наследодателя е починал 1983г.. Оставил е двама братя и две сестрил. Братята са починали преди реституцията на имот, а сестрите след този момент. Единият от починалите братя няма деца от брака си и неговата съпруга почива след него и след реституцията на имота. Тя има преживели я братя и сестри.
ТЯ няследява ли дял от имота, а НЕЯ наследяват ли я братята и сестрите й.
123

Re: наследство

Мнениеот bgjurist » 03 Апр 2003, 15:38

Не, не наследява дял от имота (чл.9а-ЗН). Що се отнася до другия въпрос, нейните братя и сестри я наследяват, но тук въпросът е дали е оставила само братя и сестри, или и възходящи (чл.8-ЗН). За по-конкретно - 089 644 763
bgjurist
Потребител

Мнениеот 777 » 03 Апр 2003, 16:58

Към 123: предполагам отговора, който съм Ви дала не Ви е харесал.
Ще Ви го припомня обаче още веднъж:

Съпругата на Б2 наследява мъжа си. Тя НЕ Е "последваща съпруга" по см. на чл.9а - ЗН.
Тя обаче наследява заедно с братя и сестри на мъжа си/респективно с техни низходящи, поради което нейният дял е:
или 1/2 от 1/4 = 1/8 ид.ч. /ако е имала брак под 10 год. със съпруга си/
или 2/3 от 1/4 = 1/6 ид.ч. /над 10год./
След смъртта й дялът й отива при нейните братя и сестри.

P.S. Заставам зад всяка моя дума по този казус /разбира се докато не се намери някой, който да ме оповергае/

Към bgiurist: макар и не на маса готова съм да поспоря с теб.

С поздрав.
777

Мнениеот bgjurist » 03 Апр 2003, 17:07

Права си, колежке, макар че това не се ползва със СПН - седнала си зад компютъра. а що се отнася до спора, аз не споря, освен в съд...(като институция и като прибор)
bgjurist
Потребител

Назад към Семейни казуси