начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Развод в САЩ-2

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Развод в САЩ-2

Мнениеот Ответник » 15 Май 2005, 23:08

Здравейте отново.

Моето дело е в ход. Петицията ми за отмяна на restraining order бе неуспешна. Едно, че живея в друг щат и второ, моят адвокат ми каза:"Не бих желал да те видя под един покрив с нея и след това да те вадя от предварителния арест (jail). Каквато е шантава, може да си разкъса дрехите и да изтърчи в полицията с оплакване, че си искал да я изнасилиш." Колкото и да ми е тежко, без вина виновен, да подсмърчам пред собствения си дом, не мога да не уважа опасенията му.

Предстои да подам петиция, с желанието да се приложат българските закони за семейно право. Това е правено от този съд за двойка мексиканци разведени по мексиканските закони. Има прецедент. Както тук, на форума ми бе подсказано, задължението да подсигури текста на закона – официално преведен и нотариално заверен, се пада на съпругата ми като ищец. Но и аз искам да имам текста, за да го предоставя на моя адвокат за преглед. Има ли място на интернет, от където да изтегля закона на английски? Благодаря предварително.

Ответник
Ответник

Re: Развод в САЩ-2

Мнениеот danni » 16 Май 2005, 08:34

http://www.mjeli.government.bg/structure.aspx?page=17

Това е сайтът на Министерство на правосъдието, Дирекция Международни осиновявания. В дъното на страницата има Семейният кодекс на български и на английски.
Успех!
danni
Младши потребител

Мнениеот Ответник » 17 Май 2005, 06:15

Благодаря Ви, както за линка, така и за пожеланието.
Ответник

Мнениеот Ответник » 17 Май 2005, 06:31

Без това да влияе на благодарността ми, там където ме препратихте е публикувана само частта, третираща международните осиновявания. На мене ми е нужем текста за разводите.

Търся сам но от професионалистите на този сайт се надявам и на упътване...
Ответник

Мнениеот danni » 20 Май 2005, 09:32

Да, точно така! В долната част на интернет страницата, в графата Нормативни актове е поместен Семейният кодекс на български, английски (Family Code) и френски език. Като кликнете с мишката върху единия от вариантите, ще го отворите. Глава единадесета гласи ПРИЛОЖИМ ЗАКОН ПРИ СЕМЕЙНОПРАВНИ ОТНОШЕНИЯ С МЕЖДУНАРОДЕН ЕЛЕМЕНТ. Съветвам Ви търпеливо да изчетете Семейния кодекс, не е много дълъг и да се запознаете със всичките си "семейни" права като гражданин на Р България. Колкото по-информиран сте, толкова по-трудно е да се поддавате на заплахи. Казвам Ви го от собствен опит. Щом живеете в САЩ, знаете, че всякаква информация може да се намери в интернет. Това не винаги е валидно за България, но семейният кодекс, точно, понеже касае международните осиновявания, е на разположение. Български адвокат може да Ви даде съвет, но по-важно е американският Ви адвокат да е на ниво и да познава местните закони. Пък и гледам професионалистите от този сайт нещо не предлагат съвет.
Пожелавам Ви успех и ще проверявам темата по-често, за да видя докъде сте стигнали.
danni
Младши потребител

Мнениеот Ответник » 17 Юни 2005, 05:21

На едно от предварителните прослушвания на нашия развод съругата ми офицоално е заявила на съда, че не се интересува от подялба на имоти в България и се отказва от диспут по тях. Това е документирано в протокола и съмъри-то на магистрата. Сле д окончателния развод има ли някаква възможност тя да промени решението си на българска почва и да предяви претенции по процеса на екзекватурата?
Имотите са мои наследствени и дарения. Зная, че няма да получи нищо по закон, но би могла да утежни процедурата, само за да ме тормози.

Възможно ли е такова развитие или екзекватурата е просто узаконяване на решението на чуждия съд в България.
Ответник

Мнениеот enigma » 17 Юни 2005, 11:31

Не, предмет на екзекватурата е само признаването на чуждестранното решение.
enigma

Назад към Семейни казуси