начало

Съдът обяви за нищожна забраната да се оспорват оценките от матурите Съдът обяви за нищожна забраната да се оспорват оценките от матурите

Такса битови отпадъци

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Такса битови отпадъци

Мнениеот ivanivanov1974 » 27 Мар 2025, 12:25

Здравейте. Имам следният личен казус. Разведен съм отскоро. Семейното жилище е придобито по време на брака. Съдът разбира се присъди правото му на ползване на бившата съпруга. Питането ми е -дали има някакъв начин да не плащам такса битови отпадъци ( данъка е ясно че съм длъжен да заплащам) при положение че съм лишен от правото на ползване и няма никаква логика да плащам нещо което не изхвърлям.С молба до общината, или трябва искова молба до съда. Благодаря предварително.
ivanivanov1974
Нов потребител

Re: Такса битови отпадъци

Мнениеот guest1 » 27 Мар 2025, 12:41

Здравейте!

Чл. 56. Правото на ползуване включва правото да се използува вещта съгласно нейното предназначение и правото да се получават добиви от нея без тя да се променя съществено.
Ползувателят не може да отчуждава своето право.
Чл. 57. Ползувателят е длъжен да плаща разноските, свързани с ползуването, включително данъците и другите такси, да поддържа вещта в състоянието, в което я е приел, и да я върне на собственика след прекратяване на правото на ползуване.

Не само, че не дължите МДТ (данък сгради и такса смет), ами имате право да поискате наем от ползвателя, бившата съпруга.
Решение № 132/24.07.2015 г. на ВКС
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот ivanivanov1974 » 27 Мар 2025, 17:03

Благодаря за отговора. Аз съм си поискал наем с нотариална покана. Но като познавам бившата, никакъв шанс няма да ми заплати и стотинка :D :D :D . 99.9 ще завеждам искова молба за наема. Затова питам и за данъка и такса битови отпадъци. Защото от няколко юриста с които съм се консултирал- половината казват че трябва аз да ги плащам, другата половина бившата съпруга. Сигурно не пречи в иска за наема да добавя и данъка и таксата. Пък съдът каквото отреди. То не е до 100-200 лева годишно. Въпросът е принципен. В случая кой наистина е длъжен да ги плаща.
ivanivanov1974
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 27 Мар 2025, 17:48

ivanivanov1974 написа:Въпросът е принципен. В случая кой наистина е длъжен да ги плаща.

Нали затова ви цитирам Закона за собствеността - по отношение правото на ползуване. Без значетие пожизнено или за определен срок (до тлнавършване на пълнолетие на децата).
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот boiko56 » 27 Мар 2025, 17:55

ivanivanov1974 написа:Благодаря за отговора. Аз съм си поискал наем с нотариална покана. Но като познавам бившата, никакъв шанс няма да ми заплати и стотинка :D :D :D . 99.9 ще завеждам искова молба за наема. Затова питам и за данъка и такса битови отпадъци. Защото от няколко юриста с които съм се консултирал- половината казват че трябва аз да ги плащам, другата половина бившата съпруга. Сигурно не пречи в иска за наема да добавя и данъка и таксата. Пък съдът каквото отреди. То не е до 100-200 лева годишно. Въпросът е принципен. В случая кой наистина е длъжен да ги плаща.
Класика в жанра! Един адвокат казва едно, а друг - друго.
boiko56
Нов потребител

Назад към Семейни казуси