начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Развод с алкохолик

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Развод с алкохолик

Мнениеот aniz » 26 Фев 2004, 11:50

Здравейте! Ще съм много благодарна, ако някой пожелае да ми отговори. Случаят е следният:
Майка ми и баща ми са женени от 28 години. От брака си имат две деца - мен - на 27 и сестра ми - на 15. Преди година и три месеца закупиха жилище в София на изплащане за 15 години. Досега всички вноски са правени от майка ми, за което тя има документи. Първоначалните 30 %, необходими за отпускането на заема са дадени и от двамата относително по равно. Баща ми е пенсионер с пенсия 200 лв, но отказва да дава пари за семейни нужди. Алкохолик е и упражнява психически тормоз над майка ми и сестра ми - за мен няма да говоря, живея отделно. Започна да разпродава семейно имущество за да си купува алкохол. Майка ми желае развод, но баща ми твърди, че няма да й даде и че няма да напусне апартамента. Освен жилището в София, родителите ми имат и друг апартамент в провинцията. Родителите на баща ми също имат имоти. Въпросите ми са:
1. Ако даря на майка ми 12 500 лв. за да погаси главницата на изплащания апартамент и да си облекчи месечните вноски, ще се смятат ли тези пари като личен неин принос или понеже е преди развода няма значение откъде са дошли парите.
2. При евентуална делба на софийския апартамент ще се вземе ли под внимание, че той трябва да се изплаща още 14 години и че досега само майка ми е правила вноски.
3. При условие, че баща ми има къде да живее (апартамент в провинцията), има ли шансове майка ми да получи софийския апартамент в който да отглежда сестра ми.
4. Ще помогне ли медицинска експертиза, с която да се установи, че баща ми е психично неуравновесен и алкохолик.
Много моля да ми помогнете - сестра ми се страхува вече да стои сама вкъщи с баща ми докато майка ми е на работа. Той открито и пред свидетели я обижда и твърди, че не иска да има нищо общо с нея, но не желае да си тръгне.
Предварително благодаря!
p.s. Молба за развод още не е подадена, адвокат също още нямаме.
aniz

Re: Развод с алкохолик

Мнениеот feniks » 26 Фев 2004, 12:28

Подред по въпросите:
1.Ако давате пари за изплащането на апартамента, най-добре го оформете като заем-като в договора конкретизирате, че ги давате на майка си с цел:изплащане на апартамент!Така ще се докаже, че те са нейн принос!
Това обаче не означава, че апартаментът след изплащането му няма да бъде СИО-след като е придобит по време на брака е СИО-такъв е принципа!Друг е въпросът, че може да се доказва липса на принос на баща Ви!
2.Да, при делба на софийският апартамент МОЖЕ да доказвате изключителен принос на майка Ви-чудестно е, че имате документи за вноските-ПАЗЕТЕ ГИ!Много са ценни!
3.По време на развода майка Ви може да поиска ПОЛЗВАНЕТО на семейното жилище до навършване на пълноление на роденото от брака непълнолетно дете-това ще осигури ползването на апартамента за нея и сестра Ви за още 3 г., а след това ДЕЛБА!Може да бъдат поискани и привремнни мерки-да бъде отстранен баща Ви от софийското жилище, докато трае процесът!
4.Експертиза би била полезна за едно бракоразводно дело-родителските права ще бъдат присъдени на майка Ви.
Моят съвет е-наемете си адвокат-чака Ви битка, за която Ви трябва компетентен съюзник!
При всеки инцидент може де сигнализирате в полицията-там са длъжни да съставят предупредителен протокол по чл.63 ЗМВР!
Не отлагайте решаването на проблемите-сестра Ви явно страда от това положение и това ще й се отрази!
Ако искате дайте координати за връзка!
feniks
Младши потребител

Мнениеот ВенИ » 26 Фев 2004, 14:04

Мисля, че даването на парите за главницата може да се оформи и като дарение. Според чл.20 от Семейния кодекс паричните влогове, придобити през време на брака по дарение, принадлежат на съпруга, който ги е придобил. Ако дариш парите за главницата лично на майка си, естествено нотариално оформено, тези пари няма да се смятат за част от семейната имуществена общност, а за нейно лично имущество. По-този начин още по-лесно ще се докаже личният принос на майка ти в изплащането на апртамента. Смятам, че няма някаква особена пречка дори тя да получи апартамента.Може делба въобще да не се наложи. Правото е на ваша страна. Не се отчайвай, а действай!
ВенИ

Мнениеот jiji2 » 26 Фев 2004, 21:39

Има различни варианти за апартаментите, но според мен най-важно е да се спаси сестра ви от тормоза. Бързо трябва да се заведе молба за развод, привременни мерки, сиглан до общинската служба за закрила на детето и т.н. Вноските по кредита можете да плащате и вие за сметка на майка ви или както казаха колегите вече. Мисля обаче, че по време на развода ако имате добри адвокати ще се стигне до споразумение и те ще си разделят имотите.
jiji2
Потребител

Мнениеот ==== » 27 Фев 2004, 18:09

заемът е солидарно задължение на съпрузите.
Погасяването е задължение на двамата независимо на кое име е отпуснатия заем.
По този въпрос има много практика
Прочетет и ще се убедите, че при погасяване на заем само от единия съпруг поражда облигационни задължения , но не променя квотите при съсобствеността.
====

Мнениеот jiji2 » 27 Фев 2004, 22:26

Абсолютно съм съгласна със становището на ===== по отношение на заема. Но това са въпроси, които ще се решават едва след като е прекратен брака. А дотогава - едно дете живее в страх и тормоз. Явно никой не е добре. Нещата трябва да се чистят едно по едно. Затова мисля, че трябва да се тръгне с развод и ако там се постигне споразумение по чл.99, ал.3 СК - всичко си идва на мястото. Ако пък не - в последващите дела - едно за делба, едно за облигационните вземания (защото в цитираната практика също се казва, че не може да се гледат общо в делбеното дело) ще се доказва кой какъв принос е имал. Затова си подготвяйте и доказателства.
jiji2
Потребител

Назад към Семейни казуси