начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

невписан ДУК - проблем с НОИ

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

невписан ДУК - проблем с НОИ

Мнениеот bggal12 » 14 Яну 2014, 21:58

Ситуацията, в която се оказах е доста абсурдна и много прилича на Параграф 22. До скоро бях служител на компания, от която ме съкратиха по чл. 328 и съответно имам право на обезщетение за безработица. По същото време обаче като второ трудово взаимоотношение имах ДУК към друга фирма, свързана с първата в собствеността, но отделно юридическо лице. Тъй като в първата фирма ме осигуряваха на максималния праг, от втората не се плащаха осигуровки, а само данък.

След като мина определеното по закон време и работодателят ми изплати възнаграждението за първия месец без работа, отидох да се регистрирам в НОИ. Там ми казаха, че няма как да разберат, че взаимоотношението ми по ДУК с втората фирма е прекратено, тъй като не съм била вписана в ТР и съответно не съм и отписана. Оказва се, че ТРЗ-то никога не е забелязало, че не съм вписана в ТР, а е подавала информацията по код 10, който е за ДУК. Няма и решение на ОС за НЕ продължаване на договора (той беше срочен).

От НОИ не проявиха никаква кооперативност и отказаха да ми кажат какво според тях ще реши проблема. Говорих с адвокат, който също не можа да ми каже много. Препоръча все пак да получа Протокол от ОС, в който е изрично указано, че е взето решение моят ДУК да не се продължава и че съответно от деня след датата на изтичането му вече не съм Управител на дружеството.

Ще бъда много благодарна ако някой има информация за подобен казус и я сподели.

Благодаря предварително.
bggal12
Нов потребител

Назад към Осигурително право