начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Промишлен ток в жилищен имот

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Промишлен ток в жилищен имот

Мнениеот doondie » 30 Яну 2022, 21:07

Здравейте,

TL;DR: Законно ли е в имот, отдаден за жилищни нужди, да се ползва промишлен ток?

От миналата година съм в квартира, която преди това е ползвана от фирма. Имотът е пригоден за жилищни нужди обаче - с баня и кухня. Тъй като преди това тук се е помещавала фирма, съответно е използван промишлен ток. Собственикът е решил да направи преустройство и да отдава имота под наем за жилищни нужди, като е обособил отделни апартаменти тип гарсониера. Умишлено или не, електрозахранването е оставено непроменено, въпреки че тук не се извършва търговска дейност. И така се стига до отдаването под наем за жилищни нужди.

Договорът за наем е на името на съквартиранта ми, понеже така е решил. Както и да е. Договорът е между физическо лице, посочено като наемодател, което отдава собствения си имот, и съквартиранта ми.
НАЕМОДАТЕЛЯТ предоставя на НАЕМАТЕЛИТЕ за временно и възмездно ползване на своя собствен недвижим имот, състоящ се от следното [...]
Наемна цена не е посочена - мястото след "в размер на" е празно. Посочен е само размер на депозит. Срокът на договора е определен на 1 година. Частта за прекратяване изглежда така:
Чл. 6. Договорът се прекратява при следните случаи:
- При изтичане срока на договора;
- След тримесечно предизвестие;
- При неизпълнение на задълженията на една от страните, след писмено уведомление, изпратено до неизправната страна.
Следва и частта за неустойки, като основната част е следната:
Чл. 7.1. При виновно прекратяване на договора от страна на НАЕМАТЕЛЯ, той дължи неустойка в размер на наемната сума за оставащия наемен период по настоящия договор. [...]
Има и последваща обща разпоредба, която привнася допълнителна санкция:
Чл. 9. При неизпълнение на задълженията си по този договор, неизправната страна дължи обезщетение на изправната в размер на [размера на депозита] лв.
Съставен е и приемо-предавателен протокол, в който е описано предоставеното имущество - гардероби, маса и прочие, вкл. бойлер и пералня, който протокол съквартирантът ми е подписал. Да, обаче пералня нямаше. Нямаше и хладилник. Последният не е посочен в протокола. Хладилник ни предоставиха точно 2 месеца по-късно, за който обаче не е попълван нов протокол. Съответно пералня беше предоставена дори след хладилника, но не беше монтирана. Толкова по имуществените въпроси.

След първата сметка за ток забелязах разминаване между исканата сума от хазайна и реално дължимата според потреблението, изчислена от сайта на доставчика. Следващия месец разликата (в наш ущърб, очевидно) беше още по-голяма. По-следващия месец съответно още по-голяма. Междувременно никога не са ни предоставяли фактура за потребената енергия на имота. Квартирата има отделен електромер. Затова конфронтирах т.нар. счетоводител на хазайна, тъй като вече имах основателни съмнения, че ни мамят. Тогава той ми заяви, че сме на промишлен ток. Казах му, че за мен това е новина. Според него били казали на съквартиранта ми при сключването на договора. Съквартирантът ми обаче категорично твърди, че това не е така, тъй като е нямало да се съгласи да наемем квартирата, ако е знаел. В допълнение, този факт не е посочен и в договора за наем.

След като разбрахме, че ползваме промишлен ток, поискахме от хазайна да промени вида електроенергия (или както се казва) на битов ток. Той е казал на съквартиранта ми, че това не можело да стане, тъй като имотът е собственост на фирмата му, пък архитект трябвало и не знам си какво. Съответно сами да сме го направели, ако искаме. Аз отидох в енергодружеството и попитах какъв е редът. Оттам ми казаха, че ако имотът е малък и не е бил склад примерно, може много бързо да се промени токът от хазайна и наемателя заедно. Ако обаче е по-голям, трябвало да се сменя предназначението на имота в общината и прочие, но не е невъзможно, просто отнема малко повече време. При това положение, след като вече не можеше да ни мотае, хазайнът най-накрая се съгласи - едва ли не услуга ни правеше! - да смени тока. Това става половин година, след като се нанесохме. Съответно каза, че щяло да стане за месец и половина. Е, мина и този месец и половина (общо над 7), но доказателство, че промяната е станала, така и не получихме. Междувременно от 2-3 месеца електромерът спря да отчита две тарифи - дневна и нощна, а само една. И все още е така, дори след уж смяната на тока. За тези 7 месеца и една фактура не сме видели. Очакваме следващата сметка и не знаем дали пак няма да ни искат 500 лв. за една проста гарсониера.

Тъй като вече ни писна и след многократни заплахи, че няма да си плащаме сметките и ще се изнесем, решихме да им дадем и писмено предизвестие от 1 месец за напускане. Хазайнът обаче с цялата си наглост иска 3-месечно предизвестие, понеже така било по договор. Въпреки че 2 месеца нямахме хладилник, въпреки че пералня така и не ни монтираха (да, налага се да се перем другаде или на ръка!), въпреки че над 4 месеца нямаше вода в кухнята, понеже уж имало някакъв теч, пък ремонт правел хазайнът в съседното жилище, заради който месеци наред ни шумяха по цял ден, въпреки че плащаме космически сметки за ток заради него, той иска да сме си спазвали договора. Съответно за всички пари за наем и сметки досега сме получавали единствено по една хвърчаща квитанция без пореден номер дори.

Въпросът ми е законно ли е всичко това? :?: :!:
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Re: Промишлен ток в жилищен имот

Мнениеот doondie » 13 Фев 2022, 02:58

Никой ли няма мнение по въпроса? Четох статия преди няколко седмици за студенти в София, плащащи тройни сметки. Видях и новина за хора в недовършен жилищен комплекс в Бургас, които също са принудени да плащат огромни сметки за ток заради липса на акт 16. Имат ли тези случаи общо с нашия?

При нас е налице договор за наем за жилищни нужди между 2 физически лица. Никъде не се споменава промишлен ток. Досега не сме виждали сметки за каквото и да е, а плащаме на един човек, който твърди, че е собственик на имота. В същото време се оправдава(ше), че имотът бил на фирмата му. Понякога си мисля, че дори този 1 месец предизвестие е много предвид големите негативни финансови последствия за нас от действията и бездействията на този човек.
Аватар
doondie
Потребител

Мнениеот guest1 » 13 Фев 2022, 12:56

doondie написа:Никой ли няма мнение по въпроса?
Четох статия преди няколко седмици за студенти в София, плащащи тройни сметки. Видях и новина за хора в недовършен жилищен комплекс в Бургас, които също са принудени да плащат огромни сметки за ток заради липса на акт 16. Имат ли тези случаи общо с нашия?
При нас е налице договор за наем за жилищни нужди между 2 физически лица. Никъде не се споменава промишлен ток. Досега не сме виждали сметки за каквото и да е, а плащаме на един човек, който твърди, че е собственик на имота. В същото време се оправдава(ше), че имотът бил на фирмата му. Понякога си мисля, че дори този 1 месец предизвестие е много предвид големите негативни финансови последствия за нас от действията и бездействията на този човек.

Малко терсене си задал въпроса.
doondie написа:Законно ли е в имот, отдаден за жилищни нужди, да се ползва промишлен ток?

Допълнителните обяснения пораждат допълнителни въпроси.

1. Законно ли е имот, който е с показател „тип“- различен от „Жилище“ - да се отдава под наем „за жилищни нужди“?
    2. Законно ли е, договора за наем да е сключен с ФЛ, а в НА да фигурира собственик ЮЛ?
    3. Имате ли адресна регистрация на този адрес?

Пп. В цитираните примери - има явни нарушения. Тези студенти вероятно като теб - обитават НЕ-жилищен обект. Сграда без „Акт 16“ (Разрешение за ползване или Удостоверение за въвеждане в експлоатация) не би трябвало изобщо да се обитава.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот doondie » 14 Фев 2022, 20:16

guest1 написа:Малко терсене си задал въпроса.
Такава е ситуацията. Не мислех, че това е разрешено изобщо. Все едно фирма да ползва битов ток, защото някой да речем си е отворил магазин в гаража.

guest1 написа:Допълнителните обяснения пораждат допълнителни въпроси.

1. Законно ли е имот, който е с показател „тип“- различен от „Жилище“ - да се отдава под наем „за жилищни нужди“?
    2. Законно ли е, договора за наем да е сключен с ФЛ, а в НА да фигурира собственик ЮЛ?
    3. Имате ли адресна регистрация на този адрес?

Пп. В цитираните примери - има явни нарушения. Тези студенти вероятно като теб - обитават НЕ-жилищен обект. Сграда без „Акт 16“ (Разрешение за ползване или Удостоверение за въвеждане в експлоатация) не би трябвало изобщо да се обитава.
Интересни въпроси. Първият ми е най-любопитен. Защото хем постфактум установяваме, че сме на промишлен ток, поради което сметката ни достигна 500 лв, хем се опитват да ни извиват ръцете да им даваме предизвестие от 3 месеца, при положение че другата страна е неизправната.
Не сме виждали нотариалния акт на имота, затова не знаем на чие име е, нито с какво предназначение е.
Не, нямаме адресна регистрация тук, понеже не ни е трябвала. Моя позната ме посъветва да отида до ГРАО с договора за наем и да попитам кой всъщност е собственик на сградата. Алтернативно да отида в НАП и там да попитам, още повече че доходът от този договор за наем следва да е деклариран от наемодателя.

Относно студентите - обяснението беше, че сградата била на Софийски университет, а той пък бил ЮЛ.
200 лв. сметка за ток за стая в общежитие
Изскочи ми и друга подобна новина за студенти от УНСС, след като потърсих линк за горната:
Жилят студенти с по 400 лв. за ток
Ето я и новината от морето:
Десетки семейства в Бургас плащат промишлен вместо битов ток
Аватар
doondie
Потребител

Назад към Взаимопомощ