начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Подземно паркомясто в жилищна сграда

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подземно паркомясто в жилищна сграда

Мнениеот dariyya » 06 Яну 2022, 19:36

Здравейте,

Допитвам се до вас по един колкото правен, толкова и организационен въпрос.

Четох ЗУТ, Закон за собствеността и какво ли още не, но все още не мога да намеря отговор на въпросите си. Сградата, в която живея разполага с подземен паркинг, като местата се продават допълнително (не са включени към апартамента). Аз съм собственик на едно от местата, но местата нямат никакви очертания, т.е. "граници". Колата ми е 4 метра, ако не и повече и не се събира в паркомястото, което е може би 3 метра и съм принудена да я паркирам по диагонал (по този начин задницата на колата ми - около 20 см застава на пътеката за маневриране). Един от другите ползватели на паркинга се оплака, че му било почти невъзможно паркирането на неговото място, защото видите ли очевидно се налага да маневрира повече от нормалното. Надявам се от правна гледна точка това да не е проблем, тъй като според мен колата ми застава на общите части, които по право аз мога да използвам.

Има ли някаква наредба или регламент, който да гласи точно колко е минималния размер (квадратура) на паркоместата в подземен гараж (защото предполагам, че строителя на блока е гледал да се възползва от всеки квадратен метър и не смятам, че мястото е с достатъчни размери) Има ли наредба или регламент за това дали можеш да заемаш площите за маневриране и с какъв размер (квадратура) точно трябва да са те? Задължително ли е очертаването? И в съответните случаи аз в нарушение ли съм в дадената ситуация или не? Мога ли да претендирам за правотата на паркирането ми?

Благодаря предварително
dariyya
Нов потребител

Re: Подземно паркомясто в жилищна сграда

Мнениеот guest1 » 06 Яну 2022, 21:15

Здравейте!
Явно, че говорите за ситуацията по чл. 37, ал. 4, т. 2 - „паркинг - гараж със статут на обща част в сградата“.

За размерите - вижте Наредба № РД-02-20-2 от 2017 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии
Чл. 88. (1) Основните размери за паркоместата се определят от габаритите на съответните оразмерителни превозни средства (дължина, широчина, радиус на траекторията на завиване), начина на позициониране (по дължина, косо на оста, вертикално) и прецизността на паркиране в зависимост от разстоянията за сигурност при самото паркиране.
(2) Разстоянието между паркоместата и страничните стационарни препятствия трябва да е не по-малко от 0,75 m.
Чл. 120. (2) Размерите на паркоместата за леки автомобили са съгласно таблица 1 от приложение № 30.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот todorst » 07 Яну 2022, 16:46

Дари, твърдиш,че си собственик на парко място в подземен гараж, но паркоместата не са очертани!. Собственост- нот.акт. Там задължително са посочени :граници, съседи, размери, кв.метри и т.н. Виж си Нот.акт. ! Ако имаш такъв - частна експертиза и очертай собствеността си ! Относно размерите на парко място
обикновенно : 5,30 х 2,50 метра, за инвалид 6,20 х 3,60 метра. По дългите автомобили -мерцедеси, ягуари и т.н. са около 4,85 м. . т.е при плътно паркиране към стената ти остават поне 30-40 см. Золумите и в подземния паркинг не са изключени . Затова собственикът на такова парко- място може да си го огради с решетка и
Жорето е неточен или не е прочел писанието ви. ще рече едно парко мясно хем е със статут СОБСТВЕНОСТ, хем е със статут ОБЩА част. Ако е обща чест ,то паркирането е който превари , без претензий
todorst
Потребител

Мнениеот guest1 » 07 Яну 2022, 20:33

todorst написа:Жорето е неточен или не е прочел писанието ви. ще рече едно парко мясно хем е със статут СОБСТВЕНОСТ, хем е със статут ОБЩА част. Ако е обща чест ,то паркирането е който превари , без претензий

Мисля, че добре съм прочел и разбрал. Паркинг като този

Изображение

където паркоместата са само очертани - няма стени!
И не собственост - на СОС, а СЪСОБСТВЕНОСТ - идеални части от 'сичкото място!

guest1
Активен потребител

Мнениеот todorst » 08 Яну 2022, 10:52

Това е паркинг / не е подземен / на Лидъл, Кауфланд и пр. Разчертани ни са парко местата. Ако статутът е ОБЩА част, няма индивидуална собственост - важат правиилата за ползване на ОБЩА част. Демек ,който превари!
А, Дари пише, че не са ОЧЕРТАНИ и че е СОБСТВЕНИК. Нерде Ямбол, нерде Стамбол !
todorst
Потребител

Мнениеот guest1 » 08 Яну 2022, 11:44

todorst написа:Това е паркинг / не е подземен / на Лидъл, Кауфланд и пр. Разчертани ни са парко местата.

Не знам, как определи - дали е ПОД-земен, НА-земен или НАД-земен? Вижда се под и таван, ама какво има отдолу и отгоре ...
todorst написа:Ако статутът е ОБЩА част, няма индивидуална собственост - важат правиилата за ползване на ОБЩА част. Демек ,който превари!
А, Дари пише, че не са ОЧЕРТАНИ и че е СОБСТВЕНИК. Нерде Ямбол, нерде Стамбол!

За сефте ли виждаш - „преразказ по картинка“?
Това, че някой МИСЛИ - че е собственик и това - наистина да е собственик, са различни неща!,
То и аз имам 500 дка. мъгла в Балкана, ама не е в реални граници!

Пп. Ако сподели идентификатор на сградата или точен адрес - в Кадастралната карта ще се види, има ли СОС на това ниво или не.

guest1
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ