начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Неправомерна продажба на чужда собственост

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неправомерна продажба на чужда собственост

Мнениеот jimmie » 08 Мар 2016, 13:31

Здравейте,

Обръщам се към Вас със следната ситуация и молба за помощ. Не знам, дали въобще може да се направи нещо.

Баща ми имаше една дърводелска машина, която му бе наследство от баща му. Преди години я преработи основно и я направи много прецизна (беше машинен инженер) и съответно тя е единична бройка, няма втора такава. През лятото на 2012 се преместихме в Германия като въпросната машина я оставихме в гаража на един съсед, след устна уговорка и заплатен някакъв наем. Познаваме се от много години, досега не е имало проблеми, сядали сме на маса заедно.
За жалост през 2013 година баща ми почина и аз успях да се прибера чак към септември 2013 в България. Търсих въпросния съсед, но не успях да го намеря. Никой от другите съседи изведнъж нямаше неговия телефон. Един ден го засякох случайно на улицата, но и двамата бързахме. И двамата споменахме за машината и се разбрахме следващата седмица да я преместим. Но той се покри някъде и цяла седмица го нямаше. Тогава помолихме един наш приятел да го потърси и да я премести при нас. За жалост и това нямаше успех, онзи се оказа неоткриваем.

През прибиранията ми до БГ през 2014 година историята беше същата - никакъв го няма, уж съседите са го виждали, но все го няма и никой му няма телефонния номер.

През 2015 лятото вече се прибрах в България и най-накрая успях да му намеря телефона. При първия ни разговор ми каза, че в момента бил в Австрия (като шофьор на камион), но машината би трябвало да си е още там, понеже той не я бил пипал. Два часа по-късно нещо ме зачовърка и минах покрай гаража му - той беше там, а не в Австрия. Съотвено от машината нямаше и спомен, изчезнала безследно, той няма никакъв спомен да я е правил нещо. Един вид изпарила се е. Явно е, че лъже, понеже достъпът до гаража му е много ограничен.

За мен машината има много голяма сантиментална стойност, но би ми била и от полза. Заминала е някъде за смешни пари, може и на вторични да са я дали :( За мен това е такава гавра с човек, който познаваш от толкова много години, който те е уважавал и ти е правил услуги.
Аз в случая мога ли да направя нещо? Мога ли да подам жалба, да повдигна жалба за присвояване на чужда собстеност и за нанесени морални щети, понеже в случая за мен има и такива.
jimmie
Нов потребител

Re: Неправомерна продажба на чужда собственост

Мнениеот katerinakuch » 08 Мар 2016, 18:49

Можете да депозирате молба до Районна прокуратура с оглед извършване на предварителна проверка за извършено престъпление по чл.206 от НК /обсебване/- Който противозаконно присвои чужда движима вещ, която владее или пази.
katerinakuch
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ