начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Некадърен стоматолог

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Некадърен стоматолог

Мнениеот moonligh7 » 21 Окт 2015, 04:34

Здравейте,

стоматолог прави пломба на зъб,но не успява да запълни добре междузъбното пространство и там продължава да влиза храна и до днес.Опитва втори път,отново пълен крах.Трети път-същият резултат.Четвърти път-познайте отново какъв е резултатът.След няколко месеца същият този зъб започва да боли нечовешки.Пациентът прави рентгенова снимка,от която става видно,че там има положен щифт,който впоследствие потвърдено от друг стоматолог,е причина за болките.Нещо повече,другият стоматолог прави заключение,че трябва да изчисти каналите на този зъб,защото най-вероятно щифтът го е умъртвил и трябва да се постави корона.При отваряне на зъба и чистене на каналите се потвърждава становището-щифтът,положен от първият стоматолог е причина за умъртвяване на зъба и следва поставяне на корона.В последствие два дни след това точно преди командировка венецът на зъба и цялата буза до него се издуват с големината на топка за тенис (!!!) и вторият стоматолог изписва веднага антибиотик,от който пациента получава гъбички след един месец и започва лечение с анти-микотично стероидно мазило след консултация с кожен лекар!Имам рентгенова снимка на зъба,здравна книжка.Към днешна дата зъбът стои с лекарството положено от вторият стоматолог като предстои още една интервенция по негови думи и поставяне на корона.

1.Може ли да бъде заведен граждански иск срещу този безумно некадърен стоматолог?Ще може ли да бъде доказано,че първият стоматолог е поставил щифтът т.е. водят ли някакви дневници за извършените интервенции?В здравната книжка беше отразена информация при посещението,която ме съмнява да е релевантна.
2.Другият стоматолог установил причината за умъртвяване на зъба (щифтът) трябва ли задължително да свидетелства и може ли да се докаже и в негово отсъствие,че тъкмо това е причината за цялото това страдание?
moonligh7
Младши потребител

Re: Некадърен стоматолог

Мнениеот borovinka » 21 Окт 2015, 10:43

А ако отидете при трети стоматолог и той ви каже, че предишните двама преди него са пълни некадърници и зъбът направо е за вадене, тогава и срещу втория ли ще образувате дело?

Лекарската работа си е малко по-специална - там има специални знания, които лекарят се счита, че прилага, ръководейки се от собствената си преценка, опит и практика. Първият е преценил, че трябва да ви се сложи щифт. Вторият смята, че щифтът е сложен калпаво и предлага да ви го оправи. Третият сигурно ще заяви, че каналите след втория не са били запълнени добре.

Лекувайте си зъба и не се занимавайте с глупости.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 21 Окт 2015, 11:26

Само като допълнение към горното мнение - всеки майстор се оправдава първо с предходния.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот moonligh7 » 21 Окт 2015, 12:21

Позволете ми да не се съглася,тъй като преди да бъде посетен вторият стоматолог бе посетен междинен втори,който също предположи,че този щифт е причина за умъртвяване на зъба и препрати към вторият като специалист с нужната техника за установяване.Отделно от това какво ви говори факта,че четири пъти се прави една пломба и не може да се направи?Аз не съм пенсионер на 90 години,ако така умъртвят всичките зъби на един човек с разни си щифтове трябва да го преглътнем просто така ли?
moonligh7
Младши потребител

Мнениеот lakavitsa » 21 Окт 2015, 12:36

За преглъщането съм съгласен, че не трябва да се преглъща. Както по-горе се изтъкна, майсторите, включително и тенекеджиите и автобояджиите, винаги имат забележки към предходните такива. Че не са си свършили работата на 100%, че са калпави, а самите те са вода ненапита. И при другите професии е така. Уверявам Ви.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот borovinka » 21 Окт 2015, 13:27

Ами хубаво. Без да претендирам, че съм стоматолог и разбирам много-много, но ако съм адвокат на първия стоматолог ще изтъкна неопровержимия аргумент, че лечението с поставянето на точно такъв щифт е било неизбежно. В стоматологичната теория и практика за такива случаи се прилагат точно такива щифтове, а моят е сложен точно по правилата на стоматологичната професия.
Ся, т'ва, че пациентът е с калпава имунна система, която отхвърля импланта, аз не съм длъжен да го предвидя, нито мога да го знам отначално. В 99% от случаите щифтовете не предизвикват такава реакция - тоз' пациент или сам си е причинил "повредата" или така се случва по природните закони и няма как да бъде познато какво ще стане още от преди интервенцията.
Затова има медицински риск, затова си се съгласил да ти сложа щифт. Ако не си бил съгласен - зъболекари бол. Иди при друг, а може и при някой шаманист, който с дим, баене и гадаене по хвърлен боб може да ти познае какво ще стане със зъба години напред.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ