начало

При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД При прехвърляне на имот с цел обезпечаване на заем ползват ли се следващите му купувачи от правилото на чл. 17, ал. 2 ЗЗД

Малко помощ по ЗАЗ?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Малко помощ по ЗАЗ?

Мнениеот bird_of_paradise » 07 Юни 2015, 11:46

Имаш доста неща да уточняваш, за това не пише никой в темата. Възможно е и никой колега да не иска да отделя време за чужди дертове.... Без значение причината- уточни фактите, за да имаш някакъв шанс за дискусия.
Съвсем принципно:
1. Същественото е дали имаш договор за наем или за аредна? Валиден ли е? .....
Ако е валиден ( за срока на наемното ПО напомням да обърнеш внимание, че до 13.11.2007г. все още важеше императивната забрана на чл. 229 ЗЗД и има редукция)- трябва да анализираш договора, защото ако е наемно правоотношението- чл.237, ал.2, изр.първо от ЗЗД договорът за наем, сключен преди прехвърляне на имота с достоверна датата е задължителен за приобретателя не повече от една година от прехвърлянето. Достоверността я имаш с нот. заверяване, ерго този договор е задължителен само за 1г. след влизане в сила ан П на ЧСИ.
Ако е аренден - чл. 17, ал.1 ЗАЗ ( не съм търсила нещо на ВКС, имаше преди време спор, който не съм проследила, но мисля това е единственото логично разрешение).
Вписването няма нищо общо - виж РЕШЕНИЕ № 703 ОТ 05.01.2011 Г. ПО ГР. Д. № 1060/2009 Г., Г. К., ІV Г. О. НА ВКС.
*За разликата между двата договора- ти държиш копие от договорите, трябва да я направиш сам ( страни, предмет, срок, цена, права и задължения- останалото имаш: формални с нот. заверка). Много е важно да си прецизен тук, защото решението с ответна страна и евентуалните искове зависи от това.

alexandar25 написа:Лично, аз считам, че макар и наименован "договор за наем на земя", щом е заверен и вписан има характер на договор за аренда. - виж, какво ти написах по-горе. Вписването само ги прави противопоставими, но не е елемент от фактическия състав и на двата договора. Потърси решението на Белазелков и ще ме разбереш.
За това по ЗАЗ мисля, че последното физическо лице придобило имота от ООД то, като приобретател, встъпва в правата, които е имало ООД-то- принципно е вярно, и може да образува производство с основание: чл. 28 от ЗАЗ- може, стига да е аренден договора и да е изпълнено условието по 17, ал.3 ЗАЗ...за което и дума не отваряш.
.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Re: Малко помощ по ЗАЗ?

Мнениеот alexandar25 » 07 Юни 2015, 14:01

Благодаря за включването.
Точно това ми е объркано - Д за наем или Аренда е всъщност?
Сега, пак го чета, както подсказа: страни - наемател и пренаемател: Предмет: възмездно ползване на земеделски земи, годишен наем - определен в стопански години и по правилата на ЗАЗ за стопанска година. Плащане - -цена на декар.

Ако, приема, че е Д за наем, то значи, че по силата на 237 ззд /открит пак с твоя помощ ;)/ трябва да не е в сила по отношение на нас. Придобили сме го с П на ЧСИ преди 1 г.
Тогава, как да го заличим в регистрите за да не се появява в справките, а и да махнем, този който обработва земята? :roll:

А, иначе, ако е Д за Аренда, приобретателят не е уведомявал, арендатора по чл, 17, ал. 3 . Поне , не и писменно.
Аватар
alexandar25
Потребител

Назад към Взаимопомощ