Здравейте, колеги!
От няколко дни се занимавам с един казус, но не мога да стигна до категорично мнение.
Случаят е следният:
Прекратен е договор за наем на недвижим имот, като на наемателя е даден срок от 1 месец да изнесе вещите си от имота. Той не го прави. Не дава и достъп до имота
Какви са правата на наемодателя?
Ако след 1-месечния срок влезе в имота ще се счита ли за самоуправство?
Има ли право да се разпореди с вещите, които са останали в имота?
Ще се счита ли за нищожна клауза, която предвижда, че след изтичането на определен срок, в случай, че наемателят не е преместил вещите си, те преминават в патримониума на наемодателя?
Благодаря Ви за съдействието!
- Дата и час: 03 Дек 2024, 12:02 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Запазване на държането след прекратяване на договор за наем
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Запазване на държането след прекратяване на договор за н
Правата на наемодателя са да предяви ревандикационен иск.
Какво значи да се разпореди с вещите? Действия по разпореждане са действия по отчуждаване на една вещ,демек да ги продаде. Ми може,ама не трябва,че ще си има проблеми произтичащи от продажбата на несобствена вещ.
Да клаузата е нищожна..
Какво значи да се разпореди с вещите? Действия по разпореждане са действия по отчуждаване на една вещ,демек да ги продаде. Ми може,ама не трябва,че ще си има проблеми произтичащи от продажбата на несобствена вещ.
Да клаузата е нищожна..
- bobi9
- Потребител
Благодаря за отговора!
Да, под "да се разпореди" имам точно това предвид - да ги продаде, но при условие че са преминали в неговия патримониум (на основание сключения между страните договор и съответно неизпълнение на задължение на наемателя). Тогава вече не са чужди вещи.
И моята първоначална логика беше такава, но не съм убедена, че клаузата е нищожна - на какво основание? Противоречи на морала и добрите нрави? Е, да, ама при положение, че наемателят нарушава правото на наемодателя?
Да, под "да се разпореди" имам точно това предвид - да ги продаде, но при условие че са преминали в неговия патримониум (на основание сключения между страните договор и съответно неизпълнение на задължение на наемателя). Тогава вече не са чужди вещи.
И моята първоначална логика беше такава, но не съм убедена, че клаузата е нищожна - на какво основание? Противоречи на морала и добрите нрави? Е, да, ама при положение, че наемателят нарушава правото на наемодателя?
- marrtina
- Нов потребител
marrtina написа:Ако след 1-месечния срок влезе в имота ще се счита ли за самоуправство? Да, заведете иск по чл.310 т.2 ГПК, искайте си разноските.
- nikol52100
- Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|