Здравейте, колеги!
Обръщам се към вас така, тъй като съм юрист по образование, но поради причини от личен характер преди доста време ми се наложи да прекъсна стремежите си за професионална реализация, т.е. откъснала съм се от практиката. Сега съм изправена пред казус , с който срещам затруднение да се справя и реших да потърся мнения и идеи тук.
Става дума за събиране на издръжка за дете от съдия изпълнител. Бившата съпруга на мъжа ми претендира такава за 2-3 години назад, че не е плащана, във връзка с което на заплатата му е наложен запор. Тъй като претенциите й са в огромната си част неоснователни, се свързахме с въпросния съдия изпълнител (държавен), изпратихме му един куп копия от вносни бележки за превежданите суми за месечна издръжка, но с уговорката, че може да има изгубени такива и изрична молба да бъде изискана разпечатка от сметката на бившата съпруга, по която сметка са правени преводите, за да се провери от всички възможни места основателността на претенцията й. Увериха ни, че това ще бъде направено... Но преди два дни в отговор получихме заключение на вещо лице, което е било ангажирано (вероятно по нейно /на бившата съпруга/ искане) и което заключение съдържа явни несъответствия, ако мога така меко да ги нарека! Пример - като неплатени месечни издръжки са посочени такива, за месеци, за които малко по-късно намерихме вносните бележки! - Това ни навежда на извода, че така и не е поискано от бившата съпруга да представи разпечатка от споменатата си банкова сметка...или още по-лошо, че вещото лице е дало необективно и ясно от кого повлияно заключение!!! Разбира се на мъжа ми е натресен и хонорарът на същото вещо лице.
Въпросите ми са два:
1) Според вас нуждата от какви специални знания е наложило да се търси заключението на вещо лице, след като всеки средно грамотен човек може да проследи и сравни редовността на едни банкови преводи и сумира дължимата сума за месеците, в които такива липсват? (Аз самата, вероятно поради продължителната липса на практика, за първи път се сблъсквам с участие на вещо лице на фазата на съдебно изпълнение)
2) И по-важното - как следва да реагираме в така описаната ситуация? - Оспорване заключението на вещото лице пред съдия изпълнителя, с прилагане на съответните документи (копия) или изобщо с какви полезни ходове разполагаме?
Цялата тази неприятна история допълнително се утежнява от факта, че местожителството на бившата съпруга и съответно съд.изпълнител, който е ангажиран, са на другия край на България, което си е физическа пречка на ходим и да се обясняваме на място в кабинета му, на телефон трудно го откриваме и т.н. усложнения.
Извинете, ако съм повечко обстоятелствена, но се опитах максимално да осветля казуса. Предварително благодаря за отговорите!
- Дата и час: 02 Дек 2024, 10:06 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Участие на вещо лице при съдебно изпълнение
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Участие на вещо лице при съдебно изпълнение
Я пуснете сигнал до прокуратурата за невярна експертиза.
- vaskovasko
- Потребител
Re: Участие на вещо лице при съдебно изпълнение
Когато става въпрос за изчисляване на задължение,особено при периодични плащания се приема за нормално да се назначава вещо лице. Особено,ако има лихви,гледа се реда на погасяване и т.н. Във ваша тежест е да доказвате,че сте платили задължението си. За това трябва да си пазите всички бележки. Нали разбирате,че така извлечение от чужда банкова сметка не може да се вземе. През периодите може да има и други движения по нея,които ако станат известни на трети лица са нарушение на банковата тайна. Намерете си всички бележки и поискайте повторна експертиза,или ги представете и поискайте допълнително заключение. В противен случай ще се наложи да си платите пак. Има сентенция дело на римските юристи, "Който плаща зле,плаща два пъти".
- bobi9
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|