начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

Моля Ви дайте мнение НАСЛЕДСТВЕНО ПРАВО

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля Ви дайте мнение НАСЛЕДСТВЕНО ПРАВО

Мнениеот alehandra » 08 Май 2015, 16:23

Здравейте! Бих искала да попитам следното. Имам малолетно дете, което носи моите имена и ми предстои брак с човек, който не му е баща и няма да го осиновява. По какъв начин да прехвърля апартаментът ми, за да няма запазена част бъдещият ми съпруг. Искам наследник на апартаментът да е единствено сина ми и в същото време да запазя своите права. Искам ако имам друго дете, което да е от този мъж да не го лишавам от наследство. Посъветваха ме да направя следното.
Дарение на сина ми срещу гледане и издръжка с тежест и клаузи, но преди брака. Казаха ми, че ако имам после друго дете, дарението щяло да се оспорва от него и да се развали, защото всяко дете има запазена част, което е добре.
Другата възможност е покупко продажба в полза на трето лице, на майка ми в полза на сина ми, но струвало повече. Искам да попитам тогава ако имам друго дете тази покупко продажба разваля ли се по някакъв начин за да не се нарушат правата на другото ми дете. Дали ще имам тогава право на ползване като при дарението.
Има ли други възможности повтарям целта е наследник на целият апартамент да бъде единствено сина ми или децата ми ако имам и друго дете. Искам по някакъв начин да избегна запазената част на съпруга ми. Нямам друго имущество с което да му се покрие тази запазена част ако не се избегне, а не искам да има защото апартаментът ми е придобит преди брака и той не инвестира по никакъв начин в него, а и детето ми няма право на наследство от никой друг защото по закон няма баща. Апартаментът няма акт 16 но няма проблем да се направи данъчна оценка, като съм го купувала е правена. Завещанията не ми вършат работа защото тогава съпруга има запазена част. Моля, дайте ми предложения. Благодаря много.
alehandra
Нов потребител

Re: Моля Ви дайте мнение НАСЛЕДСТВЕНО ПРАВО

Мнениеот bird_of_paradise » 08 Май 2015, 16:58

:roll: Извинете, но като ви чета целия проблем идва само от факта, че искате да се видите в бяло. Защо по ягодите ще сключвате гр. брак, след като нашето право позволява безкрайност на съпружеското съжителство? Така, хем ще спестите от разходите за церемония, хем наследниците ще са ясни, хем няма да имате тревоги за времето след края на жизнения ви път. Е, няма да сте в бяло, ама и по-евтино.. някак.

п.п. ако ви звучи саркастично - такова е.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот alehandra » 10 Май 2015, 00:31

Разбирам Ви, но просто исках мнение по зададения въпрос от професионалисти. Знам, че сте права за това, но не се изненадвайте и не съдете, ако и Вашата отговорност за детето Ви е зависима от Вас, без подкрепа от страна на бащата на детето и знаете, че трудно се разчита на някой и че хората се променят и искате, но не знаете дали някой ще бъде негов баща истински и от една страна искате да имате човек до Вас и до детето Ви, но от друга Ви е доста сложно да се доверите след като сте срещали много хора, които не си поемат отговорността и Вие според мен ще се чудите, но не знам хора всякакви, мнения различни. От друга страна Ви Разбирам, важно е всяко мнение, благодаря много.
alehandra
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 10 Май 2015, 13:12

По дяволите! Винаги се чувствам недобре, когато съм била умишлено груба, а насреща получавам възпитано отношение.

Дарението ( надали и някой ви го е споменал) - не е вашият вариант, по- вероятно става дума за договор за гледане и издръжка със запазено вещно право на ползване. Забравяте за тези две сделки ( дарение или ДГИ), защото и двете могат да се атакуват в съда на различно основание от бъдещият ви съпруг ( отмяна до размера на запазената част, респективно разваляне поради неизпълнение).
Нямате полезни ходове тук- законодателят е преценил, че приживе нямате право да накърнявате нечии бъдещи имуществени интереси.

Макар, че приеха разделност на имуществото по СК нов, законодателят не допусна приживе с брачен договор да уредите и тези последици.

Възможността, за която са ви казали- продабжа в полза на трето лице, като си запазите вещното право на ползване е също рисков вариант( прехвърляте само голата собственост, разбира се на значително по-ниска цена). Лошото е, че противниците на този вид договори все се позовават на едно-единствено Решение № 1487/2008 г. на ВКС ( апропо, І и ІІ инстанционните съдилища го споделят, защото е по-лесно да не се развива мисъл), което отрича възможността да се прехвърли собственост върху надвижим имот по този ред. Хубавото е, че има Решения на ВКС, които са абсолютно противопложни на него :D .
Като цяло крие рискове една такава сделка, защото магистратите нямат единно становище по въпроса и след време току виж излязло тълкувателно решение, което ще обезмисли, или потвърди цялото прехвърляне. Отделно, не може да гарантирате никакви права на евентуалното бъдещо ваше дете при това разпореждане. Ако съдът приеме, че сделката е нищожна- бъдещият ви съпруг става фигура, с която ще се съобразяват децата ви. Ако я приеме за действителна- ще страдат интересите на бъдещото ви дете ( ако имате такова).

Заради това ви написах, че ако единствената цел е да се видите булка ( а очевидно, извинете, доверието страда)- не си струва усилието. Каквото и да искате да уредите приживе по отношение имуществото си впоследствие все някоя от страните ще страда или съпругът ще бъде фактор, с който да се съобразяват.
Пълно щастие няма, но имате алтернативи: да сте майка, продължила съжителството си ( бракът сериозно се надценява) или съпруга.
Въпрос на преценка и приоритети. Каквото и да решите- успех от мен.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот neveja111 » 20 Май 2015, 01:06

Не схванах проблеът ви. Апартамента в момента е ваш - значи няма да стане СИО след брака ви. Направете си завещани на първото дете и ако имате второ го включете също. Ако умрете преди съпруга си - децата получават според завещанието ви. Е, от съпруга просто няма как да се отървете, а и той не може предварително да се откаже от бъдещо наследство.
Ако апартамента е един, децата 2 или повече няма как да го ползват заедно, ще се стигне до делба.
И какъв ви е келепира от подписването ако си нямате доверие. Подписа не гарантира нищо освен право на наследяване и запазена част????
Последна промяна neveja111 на 20 Май 2015, 01:25, променена общо 1 път
neveja111
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 20 Май 2015, 01:18

Как са се запасили децата? :roll:
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ